elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Incertesa davant el canvi del temps: Ona de calor o fred i pluges?

Incertesa davant el canvi del temps: Ona de calor o fred i pluges?
  • Els models indiquen un canvi en el temps a mitjan agost en la Comunitat Valenciana

La segona quinzena d'agost sol ser un temps de canvis a nivell meteorològic i enguany podria tornar a ser-ho.

Així, després d'un juliol anormalment càlid, els meteoròlegs no alcen la vista dels models de previsió, pendents de les pistes que les isòbares poden donar sobre el que ens espera les pròximes setmanes.

I és que hi ha certa incertesa en aquest moment, ja que podria tornar a produir-se una altra ona de calor o, per contra, arribar un front de pluges que refresque les temperatures.

L'Observatori de Climatologia de la Universitat d'Alacant ha explicat aquest mateix dilluns que “es comencen a veure algunes coses interessants a mig-llarg termini, encara que està tot obert”.

“En la segona quinzena d'agost és habitual tenir una mica més de moviment, amb més ondulacions que es poden traduir en un ambient més variable i inestable”, indiquen des de l'observatori.

Així, el model d'observació meteorològic europeu ja indica que a partir del pròxim dimecres una DANA s'acostarà fins al nord-oest de la península ibèrica, la qual cosa augmentarà la inestabilitat en el temps i donarà peu a tempestes.

En els pròxims dies aquesta zona de baixes pressions s'allunyarà, però pendulará prop de la península i podria tornar a trobar-se amb nosaltres, la qual cosa tornaria a portar tempestes durant el cap de setmana.

Així les coses, molts observadors del temps creuen que ja és clar l'arribada de les pluges, mentre que uns altres opten per ser prudents i esperar uns dies per a una previsió més precisa a 10 dies de vista.

Més fred o més calor?

L'arribada de la DANA quasi es dóna per fet, però les seues conseqüències no són clares. D'una banda aquesta DANA podria quedar-se en l'oest d'Espanya i espentar una massa d'aire calent i sec fins a la costa mediterrània, la qual cosa augmentaria les temperatures.

Per contra, si es despenja des de l'Atlàntic i creua tota la Península les tempestes arribarien a la Comunitat Valenciana i les temperatures podrien descendir.

La primera opció era la més probable fins a aquest dilluns, quan els models de previsió comencen a indicar amb més claredat que la DANA s'endinsaria fins a arribar al Mediterrani, per la qual cosa la probabilitat d'una baixada de les temperatures cobra punts.

 

Pujar