1 de desembre de 2020 1/12/20
ENTREVISTA

Ignasi Candela (Compromís): “En aquest país algunes forces polítiques volen prendre per estúpida a la ciutadania”

Ignasi Candela (Compromís): “En aquest país algunes forces polítiques volen prendre per estúpida a la ciutadania” - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Ignasi Candela (Compromís): “En aquest país algunes forces polítiques volen prendre per estúpida a la ciutadania” - (foto 2)

  Es presenta a les eleccions amb l'objectiu de defensar els interessos dels alacantins en el Congrés dels Diputats i confia en una reedició del Botànic tant a nivell autonòmic com nacional. En elperiodic.com parlem amb Ignasi Candela, cap de llista de Compromís per Alacant per a conéixer la seua postura i la del partit sobre els diferents escenaris que es plategen després del 28A.

  Pregunta: Amb quins objectius es presenta a aquestes eleccions? 

  Resposta: Ens presentem amb l'objectiu de fer un nou govern progressista que garantisca que la gent que viu a Alacant tinga les mateixes oportunitats que altres territoris. Per a ells és necessari acabar amb l'abandó que patim; per això presentarem un Pla per a Alacant, que aborde les principals necesitats de la província en termes econòmics, d'ocupació i de recursos 

  P: El perjudica a Compromís l'avançament electoral i la seua coincidència amb les autonòmiques? Perd força el seu discurs?

  R: La decisió d'avançar les eleccions va ser presa per interessos partidistes sense pensar a millorar la vida de les persones que és, en definitiva, per al que estem. En qualsevol cas, tinc la certesa que Mónica Oltra liderarà el govern del Botànic la pròxima legislatura.

  P: Segons les últimes enquestes publicades perdríeu un important numere de escanyos en el Congrés, arribant fins i tot a obtindre un només quan ara teniu 4 Com es plantegen aquest escenari? A què creu que pot haver-se de?

   R: Les enquestes, enquestes són. Hui mateix, NC Report ens dóna 5 diputats i, per tant, grup propi. En qualsevol cas, crec que no hem de deixar-nos portar per elles, sinó que hem de continuar fent el que millor sabem fer: baixar al carrer, parlar amb la gent i els agents socials per a trobar les millors polítiques per a la nostra província.

  P: Tem que forces com Vox lleven espai a Compromís en el Congrés?

  R: Por? Cap. Crec que en aquest país algunes forces polítiques volen prendre per estúpida a la ciutadania. I aquest 28 d'abril ho demostrarà en les urnes.

  P: Ha fet els deures Compromís des de les últimes eleccions? Quin balanç fa de la legislatura?

  R: Crec que Compromís ha complit. Hem posat damunt de la taula els problemes que tenim les persones que vivim a Alacant. El fet que som els que més iniciatives hem presentat és la prova que ens hem esforçat al màxim; més que els altres. En qualsevol cas, crec que la qüestió no és quantitativa, sinó qualitativa. I ací des de Compromís hem marcat la diferència.

  En l'última negociació dels Pressupostos Generals de l'Estat, estàvem negociant situar a Alacant on ser mereixia; que no és una altra cosa que garantir tindre les mateixes oportunitats que altres territoris; és a dir, que ens arriben les inversions que ens correspondrien per població. Ho exigim amb el PP i el vam tornar a exigir amb el PSOE. Els habitants de la província poden tindre dues certeses en votar Compromís: que serem garantia de formar un govern del Botànic a Espanya i que si Compromís és decisiu, vindran les inversions i el finançament necessari a la província.

  P: A l'hora de fixar prioritats, quins considera que són les principals necessitats per a Alacant?

   R: Hi ha dos tipus de mesures: les relacionades amb les inversions i les relatives a les transferències. En primer lloc, necessitem una política d'inversions que ens garantisca que totes les nostres comarques estiguen connectades entre si i amb la resta dels territoris. Això és fonamental per a aprofitar millor les sinergies de la nostra economia.

  Per exemple, és impensable que l'aeroport d'Alacant-Elx, que rep 18 milions de passatgers a l'any, no estiga connectat per ferrocarril. Respecte a les transferències, és imprescindible tindre recursos suficients a nivell autonòmic per a aprofundir la política que està duent a terme el conseller Rafa Climent: una política basada en la modernització del nostre teixit productiu, d'atracció d'inversions productives i respectuoses amb les persones, i d'ajudes a millorar el nostre capital productiu.

  P: Están els interessos dels alacantins representats a Madrid?

  R: No ho han estat fins que Compromís els ha posats damunt de la taula en totes i cadascuna de les negociacions; i la prova és que no hem deixat de baixar en els llocs en termes econòmics. Això es deu al fet que els grans partits mai els ha preocupat què passava ací. Hem passat en vint anys de ser una província rica a ser una pobra en termes relatius. Com assenyalava anteriorment, en els PGE d'enguany el PSOE s'havia tornat a oblidar d'Alacant i el vam posar damunt de la taula. Era una exigència perquè els PGE tiraren avant. 

  P: Se solucionarà el problema del Finançament Autonòmic en la pròxima legislatura, o creu que es mantindrà en un segon pla? 

  R: Si està Compromís, el sistema de finançament autonòmic es reformarà a la màxima brevetat. Perquè és insultant per a tota la Comunitat que se'ns tracte com a ciutadans de segona. Perquè perdem cada any, aproximadament 1.350 milions d'euros. Perquè aquest model, a més de caducat, és contrari a la Constitució i a les principals lleis que regulen la Hisenda Pública.

   I no hi haurà excuses que valguen. Perquè Sánchez s'ha excusat en el temps necessari per a reformar-lo (que no és més que mancada de valentia política), i des de Compromís ja li contestem que aquest mateix divendres pot aprovar en un dels seus decrets socials un Mecanisme de Compensació Transitori que solucione la discriminació de les CCAA que, tenint una renda per càpita per davall de la mitjana, som aportadoras en termes nets al sistema. I no han volgut.

  P: Si tornara arrere en el temps o es tornara a veure en una situació semblant tornaria a donar suport al PSOE en una moció de censura i la seua posterior constitució com a govern?

  R: La valoració sobre la moció de censura no és que fóra positiva, que ho va ser, sinó que era necessària per ser una urgència democràtica. La condemna del PP en el cas Gürtel va suposar la confirmació que estàvem davant el possible inici d'un camí de degradació institucional que ens podia portar a una Espanya a “el Berlusconi”. Per tant, va ser una urgència democràtica donar suport a la moció de censura. I vista la policia política que sembla ser que va muntar el PP, no ens equivoquem per a res

  P: Amb qui estaria disposat a pactar després del 28A?

  R: Hem sigut clar respecte a la resta de partits; la nostra aposta política és la mateixa ací que a Madrid: un govern com el Botànic, com el de la Generalitat Valenciana. No ens plantegem un altre Govern. És més, Compromís va demostrar ja en la legislatura curta, fa 4 anys, que som els primers a asseure'ns en la taula de negociació i els últims a alçar-nos, en presentar en l'últim moment el ‘Acord del Prat’, que pretenia salvar un Govern com el Botànic a Madrid. I ho vam tornar a demostrar en negar-nos a signar els pressupostos antisocials del PP en 2017 .

  P: I ací en la Comunitat, Veu possible una reedició del Botànic o ara les condicions seran majors per totes dues parts?

  R: Per part nostra no hi ha dubte que volem i estem segurs que així serà. Tot el que vote a Compromís sap que el seu vot anirà a formar un Govern del Botànic. I els altres partits haurien de dir clarament el que volen. 

  P: Finalment, un missatge per als lectors d'elperiodic.com perquè els donen suport a el pròxim 28 d'abril en les urnes

  R: Doncs que som d'ací, hem nascut i crescut ací. Només depenem de la gent d'ací. Això ens fa lliures per a anar a Madrid a guanyar-nos un futur d'igualtat d'oportunitats per a totes i tots.

  P: Moltes gràcies per atendre'ns

  R: A vosaltres

  Pujar