elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Professorat de la Comunitat Valenciana explora les possibilitats de la mar com a recurs didàctic

Professorat de la Comunitat Valenciana explora les possibilitats de la mar com a recurs didàctic
    MÉS FOTOS
    Professorat de la Comunitat Valenciana explora les possibilitats de la mar com a recurs didàctic - (foto 2)
    Professorat de la Comunitat Valenciana explora les possibilitats de la mar com a recurs didàctic - (foto 3)

    Vint-i-set professors i professores de primària i secundària de la Comunitat Valenciana han conegut les possibilitats de la mar com a recurs didàctic i han explorat eines per a potenciar la conscienciació del seu alumnat sobre la importància dels ecosistemes marins; l'activitat s'ha desenvolupat al Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València, el port de Gandia i altres espais naturals. L'acció formativa, titulada Anem a la mar? ha sigut organitzada pel CEFIRE – Científic, Tecnològic i Matemàtic, l'objectiu del qual és oferir formació per al professorat amb la finalitat d'impulsar l'ensenyament de les Ciències, Tecnologia i Matemàtiques (CTEM).

    Miguel Rodilla, professor del Grau en Ciències Ambientals i del Màster en Avaluació i Seguiment Ambiental d'Ecosistemes Marins i Costaners de la Universitat Politècnica de València (Campus de Gandia) ha col·laborat en l'organització de l'activitat. Els participants han analitzat mostres d'aigua marina en els laboratoris del Campus de Gandia; han visitat el port i la llotja de Gandia per a conèixer les arts de pesca i les particularitats de la relació de l'ésser humà i la mar en aquest àmbit; han realitzat una eixida nocturna per a observar plàncton bioluminescent; han visitat espais protegits de la costa, per a detectar la gran quantitat de residus humans que s'acumulen i els han retirats. A més, l'activista de Greenpeace Maite Mompó ha realitzat activitats amb l'objectiu de conscienciar sobre la importància de preservar l'ecosistema marí i el paper que l'ésser humà té en aquest procés.

    Mónica Ortiz, participant en l'acció formativa i membre de CEFIRE – CTEM, explica que és la primera ocasió en molts anys en què s'ha realitzat aquesta activitat: 'l'hem gaudit moltíssim', ha afirmat. Segons Mónica Ortiz, alguns dels seus companys comentaven que feia anys que no trepitjaven la universitat ni realitzaven pràctiques de laboratori: 'les fem per als nostres alumnes però trobàvem a faltar fer-les nosaltres', ha puntualitzat.

    Generar pensament crític

    L'objectiu final de l'acció, segons Mónica Ortiz, és donar lloc a un espai participatiu que genere un pensament crític en l'alumnat sobre el que està passant al seu al voltant. 'Volem que en els centres es generen comitès de sostenibilitat, en els quals siguen els mateixos estudiants els que detecten els problemes de sostenibilitat i proposen solucions; després hauran d'avaluar el resultat de les accions i decidir si el problema que plantejaven ha millorat'.

    Aquesta iniciativa es desenvoluparà a través del Projecte de Sostenibilitat del CEFIRE- CTEM, que s'ha integrat recentment en ESenRED, la xarxa nacional de col·legis cap a la sostenibilitat. En el projecte col·laboren el Centre Nacional d'Innovació i Investigació Educativa i el Centre Nacional d'Educació Ambiental, entre uns altres.

    Mónica Ortiz explica que aquesta aposta suposa un avanç dels mètodes pedagògics tradicionals i va cap a metodologies centrades en l'alumnat, en les quals el professorat és un facilitador en la construcció del pensament crític d'aquest, coneixement que pot integrar-se en el currículum.

    Mónica Ortiz explica 'Amb aquest enfocament, el professorat ha d'aprendre a mossegar-se la llengua: passem de donar-los el problema i donar-los la solució al fet que siguen ells mateixos qui els plantegen. Per aquesta raó, en els comitès de sostenibilitat, a més dels estudiants, deu haver-hi professorat, mares i pares, personal de cuina, neteja... i representants de les persones que formen part de la vida del centre'.

    Pujar