elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Entrevista a Diana Morant, alcaldessa de Gandia

Entrevista a Diana Morant, alcaldessa de Gandia
    MÉS FOTOS
    Entrevista a Diana Morant, alcaldessa de Gandia - (foto 2)
    Entrevista a Diana Morant, alcaldessa de Gandia - (foto 3)

    Explique'ns l'origen i l'evolució de la Fira i Festes de Gandia en honor a Sant Francisco de Borja

    Com en la majoria de les poblacions, les festes van començar a realitzar-se en honor a Sant Francesc de Borja, patró de la ciutat. Amb el temps i a mesura que la ciutat anava creixent les festes i activitats es van ser ampliant. No va ser fins a 1871 quan va sorgir la figura que marca l'inici de les festivitats: l'oncle de la Porra. Aquell any i amb motiu de la celebració del segon centenari de la canonització del Sant, es va organitzar una cavalcada especial en la qual va aparèixer per primera vegada una figura grotesca que portava un nas postís i que recorria la ciutat anunciant la festa al són del tambor. També participava una comparsa de joves que desfilava al costat de l'alcalde i les autoritats municipals, que portaven el rostre pintat i el gran nas postís. En finalitzar el recorregut es va començar a llegir un bàndol satíric que ironitzava sobre l'actualitat municipal i les figures públiques.

    Avui dia, l'inici de les festes s'ha convertit en un dels dies favorits de l'any per als escolars que després de ser trets dels col·legis acompanyen a les diferents bandes de l'oncle de la Porra fins a la plaça major on es reuneixen centres de persones i serveix com el primer gran acte de les festes.

    Què signifiquen aquestes festes per als ciutadans de Gandia?

    La Fira i Festes de Gandia són les festes de la ciutat per excel·lència. Són els dies grans en els quals es commemora la figura de l'IV Duc i patró de Gandia, Francisco de Borja. Els carrers del centre de la ciutat s'engalanen i els veïns de Gandia i els municipis de la comarca aprofiten per a gaudir de la ciutat i de les propostes artístiques, culturals i d'animació que programem per a aqueixos dies. Són dates d'ambient festiu, de celebració i de convidar a amics i familiars de fora perquè coneguen la nostra ciutat i la nostra història.

    Com viuen aquesta setmana els veïns?

    La Fira i Festes va tenir un canvi de plantejament fa una dècada aproximadament i avui dia són dies en els quals els veïns de Gandia aprofiten per a mostrar amb orgull el que som i el que tenim. D'uns anys a aquesta part, la Fira i Festes han pres els carrers de Gandia i són moltes les activitats de les quals es poden gaudir. Pensades, a més, per a tots els públics. En els 90, la festa es limitava a la instal·lació dels llocs de fira i a algunes actuacions musicals i teatrals. Avui dia hi ha un festival d'art a l'aire lliure, quatre punts d'actuacions musicals, el Teatre Serrano i espais per a mercats medievals, artesanals, culturals i gastronòmics. En definitiva, un model de festivitat en el carrer que convida a la participació i a la trobada en els carrers de Gandia.

    Quins són els actes més destacats dins de la programació?

    Sens dubte, el gran protagonista de la Fira i Festes és l’Oncle de la Porra, el personatge històric que dóna inici a la festivitat. Es tracta d'un personatge satíric que, durant un dia, pren la vara de comandament de la ciutat i liderant una banda de tambors que rememora l'antic Tambor Major de la milícia, visita els col·legis de la ciutat alliberant als xiquets perquè isquen i comencen a gaudir de les festes locals. A Gandia és un dels personatges més volguts, i la seua música, les seues ulleres i el sue nas són els signes inequívocs de l'inici de les festes patronals. Una tradició que, inevitablement, ens transporta a tots a la nostra infància quan el primer dia de la festa ressonen els tambors pels carrers de Gandia.

    Però la Fira i Festes també destaca per les seues activitats artístiques a l'aire lliure, els seus concerts (enguany amb molta presència d'artistes locals amb els grups L'Arrel o l'Habitació Roja, a més de l'atractiu de Malú i Raimon) i, com no, les atraccions de la fira, que són el gran reclam per als xiquets i xiquetes de la comarca de la Safor.

    Quant costa a un ajuntament programar unes festes d'aquestes característiques?

    Tot depèn de la capacitat econòmica del consistori. La Fira i Festes a Gandia ha arribat a comptar amb pressupostos de prop de 800.000 euros. Avui dia, la complicada situació econòmica del consistori ens obliga a tirar mà de la imaginació, l'ajuda d'altres administracions i la col·laboració privada, que complementen les activitats municipals que ascendeixen a un pressupost total d'uns 230.000 euros. Però hem aconseguit una programació molt digna i variada gràcies a l'esforç del departament de Cultura i a les ajudes tant de la Generalitat Valenciana, que ens porta a Raimon en la seua gira “Any Raimon” i a la Diputació Provincial, de la qual sóc Diputada, amb la final del concurs Sona la Dipu i el concert de l'Arrel i l'Habitació Roja.

    Quin dispositiu de seguretat es va a establir per a aquesta setmana? I el de neteja?

    En el cas de la Seguretat. El dispositiu comptarà amb més de 320 professionals, entre policies locals, membres de Protecció Civil, de Creu Roja i de seguretat privada, vigilaran els carrers, les zones de concerts i el recinte firal. A més, la Policia Nacional posarà tots els efectius de la Brigada de Seguretat Ciutadana en la via pública en tres torns amb el que els veïns de la ciutat i els milers de persones que acudeixen a Gandia per a acompanyar-nos durant les festes poden estar tranquils.

    En el que refereix a la neteja, ja s'ha iniciat un dispositiu especial per a tenir tots els carrers i places on se celebraran les activitats a punt. A més, durant la Fira i Festes, el servei de neteja s'amplia i reforça perquè en tot moment la ciutat estiga el més neta possible. Finalitzades les festes, començarem un programa intensiu que aconseguirà el 100% dels carrers de la ciutat que deixarà Gandia en la millor de les condicions.

    Per a nosaltres la seguretat i la neteja són dues dels pilars bàsics del govern i en dates on l'afluència a la nostra ciutat és massiva, els reforços són més que necessaris ja que tots dos aspectes són els que més valora la ciutadania.

    Quines mesures hi haurà per a controlar les activitats en els diferents punts de la ciutat, sobretot de nit? Quin control hi ha?

    Durant la nit a més dels 30 agents de la Policia Local que vigilaran la ciutat a la nit, comptem amb el suport de la Policia Nacional que desplega el seu personal, a més de 50 efectius de Creu Roja i altres 50 de Protecció Civil. Tot açò sense comptar amb els 54 agents de seguretat privada que desenvolupen la seua activitat dins del recinte firal.

    En el cas de la Policia Local, centrem els esforços en tres punts bàsics en el desenvolupament de les festes: Parc de la Festa on tindrem els concerts més multitudinaris; l'institut María Enríquez on, per exemple, actuarà Malú; i la zona del centre de la ciutat que és on es desenvolupen el gruix d'activitats i espectacles de carrer.

    Hi ha actes de tots els tipus, alguns culturals i uns altres més lúdics, però quin és el que mou més gent?

    Com li comentava anteriorment, l’Oncle de la Porra és, sens dubte, l'acte més esperat per tota la ciutadania en la Fira i Festes. Des de l'any passat, a més, hem impulsat l'organització d'un acte d'inauguració oficial de les festes que consisteix en un espectacle audiovisual sobre la façana principal de l'Ajuntament de Gandia i que té com a finalitat reunir als veïns en la Plaça Major per a donar inici a les activitats lúdiques i culturals. També el correfocs és una cita ineludible per als gandiencs, molt aficionats als focs artificials.

    A partir d'ací, l'atractiu de les activitats depèn del públic. Els més joves esperen amb ganes els concerts i revetles, els més xicotets gaudeixen de les atraccions dels feriants i la gent adulta acudeix a les actuacions teatrals i a gaudir dels mercats que omplen el centre de la ciutat.

    Han innovat en la programació?

    Aquest model de Fira i Festes és el mateix que el dels últims anys. És complicat innovar quan comptes amb una programació tan diversificada quant a edats i gustos artístics. No obstant açò, cada any intentem millorar la proposta amb millors serveis i més activitats. En aquest sentit, la principal innovació és aqueix acte del que li parlava abans i que suposa la inauguració oficial de les festes, que té lloc el 30 de setembre a la vesprada en la Plaça Major de Gandia.

    Quines activitats han destinat als més xicotets?

    Els més xicotets són sempre els grans protagonistes d'aquestes festes. Són els que més gaudeixen de l'Oncle de la Porra i de les atraccions de la fira. Però a més, en les propostes artístiques a l'aire lliure, són molts els espectacles per a tots els públics pensats especialment per als més xicotets. Podem dir que, durant els dies de festes, els xiquets i xiquetes poden gaudir d'activitats per a ells en tot moment.

    Crec que un dels actes més atractius per als xiquets el dia de l'Oncle de la Porra, quin és l'origen d'aquest personatge i com s'ha establit com l'inici de les festes?

    L'últim estudi publicat pel CEIC Alfons el Vell de la nostra ciutat marca com a origen del personatge una sàtira del Tambor Major de la milícia nacional a Gandia en el segle XIX. Es tractava d'un personatge que feies les vegades de transmissor d'informació entre el govern i les institucions de la Gandia emmurallada d'aquella època. Entre unes altres, comunicava l'inici de les festes. Expliquen que, en una ocasió, el Tambor Major va acudir a l'antiga Universitat de Gandia a anunciar l'inici de les festes i que allí, un grup d'estudiants va realitzar una comparsa a manera de sàtira per a criticar a l'Ajuntament. Aqueix podia haver sigut l'origen de la figura actual de l’Oncle de la Porra, que des de 1934 és el protagonista de l'arrencada de les festes recorrent tots els col·legis de Gandia anunciant l'inici de la Fira.

    Solen participar molt els ciutadans de totes les activitats?

    La Fira i Festes és. Sens dubte, la cita més participativa de Gandia, juntament amb les Falles i la Setmana Santa de la ciutat. Desenes de milers de ciutadans de Gandia i de municipis propers, inunden els carrers de la ciutat i omplen totes i cadascuna de les propostes artístiques i lúdiques que s'ofereixen. L'ambient dels carrers de Gandia en aqueixos dies són, sens dubte, un dels majors atractius de les festes. Tota una gaudida.

    Atrau molts visitants? De quina característica?

    Bàsicament atrau a visitants de municipis propers a Gandia, fonamentalment de la comarca de la Safor, de la qual Gandia és capital, però també d'altres comarques properes com la Vall d'Albaida, la Marina Alta o la Ribera Baixa, fonamentalment. I tenint en compte que Gandia és una ciutat turística amb una Platja en la qual molts ciutadans de l'interior del país tenen la seua segona residència, el fet de fer coincidir la festa amb la finalitat de setmana fa possible que també hi haja turistes que s'acosten a gaudir de l'ambient de la Fira.

    Quin missatge llançaria als ciutadans perquè isquen a gaudir d'aquesta setmana?

    Simplement convidar-los al fet que, per uns dies, aparquen els problemes i isquen al carrer a gaudir de la festa. Per sort, la majoria de les activitats que programem són gratuïtes i per a tots els públics, per la qual cosa la Fira i Festes és per al gaudi de tots. Aprofitem aquests dies per a gaudir de Gandia, retrobar-nos amb els nostres amics, familiars i veïns i convidar als quals no són de Gandia al fet que vingen a conèixer la nostra ciutat en aquests dies.

    Pujar