elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El full de ruta cap a la reconstrucció: modernitzar, digitalitzar i adaptar la producció de la Comunitat

El full de ruta cap a la reconstrucció: modernitzar, digitalitzar i adaptar la producció de la Comunitat
  • L'IVIE traça el camí a seguir per a aconseguir la recuperació econòmica de la Comunitat després de la crisi sanitària

L'objectiu aquesta clar: aconseguir la recuperació econòmica de la Comunitat Valenciana després del pas del *coronavirus per Espanya. Amb això en ment, l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) ha elaborat la que, al seu judici, ha de ser el full de ruta a seguir per les administracions per a aconseguir-ho.

L'informe batejat sota el nom “La superació de la crisi de la COVID-19 en la Comunitat Valenciana: un full de ruta de la reconstrucció de l'economia', ha sigut presentat aquest dijous en el Palau de la Generalitat i serà debatut en les Corts Valencianes en les pròximes setmanes.

El full de ruta traçat en aquest document "exigeix el compromís i col·laboració de tots els actors de l'economia i societat valenciana", per això, subratlla que la incorporació al grup de regions més dinàmiques "reclama un gran pacte" que compte amb el consens del Consell i les forces polítiques representades en Les Corts, les altres administracions públiques, les empreses, els sindicats, les universitats, les organitzacions socials i la societat civil.

En aquesta línia els experts fan especial esment a “les limitacions” del sector públic valencià a conseqüència del seu infrafinançament autonòmic, una realitat que farà necessari un esforç major per a afrontar el futur: "Mantindre uns nivells de despesa per habitant en sanitat i educació similars a la mitjana suposa un esforç financer major per a la Generalitat i redueix substancialment els recursos disponibles per a la resta de polítiques, especialment per a les de foment del desenvolupament regional”.

Horitzons temporals a curt, mitjà i llarg termini

Per a assentar les bases de la reconstrucció i respondre als reptes als quals s'enfronta la Comunitat Valenciana, es plantegen tres horitzons temporals, a curt, mitjà i llarg termini. Els principals objectius en cadascun d'aqueixos horitzons són:

A curt termini, s'estableix la necessitat de aplanar la corba de contagis i ampliar la capacitat de resposta del sistema sanitari; sostindre l'ocupació i el teixit productiu; protegir els ingressos dels més perjudicats i mantindre i reforçar la capacitat de pagament de les administracions públiques valencianes.

A mitjà termini, es proposa tornar a generar ingressos perquè puguen continuar funcionant el sector privat i el públic; evitar el risc que representa un endeutament públic insostenible; millorar la seguretat del sistema de salut; millorar la situació de les residències de persones majors; adaptar l'educació a les limitacions derivades del risc de contagi i combatre les seues potencials conseqüències per a la igualtat d'oportunitats; reforçar la capacitat de competir en el nou escenari globalitzat, enfortir el teixit productiu per a guanyar productivitat i incorporar el coneixement com a palanca bàsica per a guanyar competitivitat.

A llarg termini, per a escurçar la bretxa que separa a la Comunitat en PIB per càpita i en productivitat de la mitjana nacional, és necessari abordar reformes estructurals per a corregir les febleses del teixit empresarial i del sector públic.
Això requereix, en l'àmbit privat, el reforç del capital humà i de l'esforç inversor en intangibles, en particular en I+D de les empreses; fomentar el creixement de les empreses i la professionalització de la seua adreça; aprofitar les oportunitats de la nova normalitat.

I en àmbit el públic, es necessita la modernització de l'Administració; l'agilitació del marc regulador; el reforç de la inversió pública i l'eliminació de la discriminació financera de la Comunitat Valenciana.

Tres grans línies estratègiques

L'informe agrupa les respostes als reptes de la situació creada pel *coronavirus entorn de tres grans línies estratègiques:

  • Gestionar l'avanç de la societat del coneixement, la digitalització i el treball del futur per a aprofitar les seues moltes oportunitats.
  • Adaptar el teixit productiu a aqueix nou escenari que emergeix de les tendències de canvi tecnològiques, socials i econòmiques perquè siga una normalitat millorada.
  • Modernitzar l'estat del benestar i la governança del públic, promovent un desenvolupament sostenible, alineat amb els objectius de desenvolupament sostenible per a 2030, des d'una perspectiva econòmica, social i mediambiental.

A curt termini, considera, com a àmbits d'actuació especialment importants, els següents:

  • El manteniment generalitzat de la prevenció per a limitar el risc de contagi.
  • L'adaptació del sistema de salut per a millorar la seua capacitat de resposta a les crisis.
  • L'adaptació del sistema educatiu a un escenari de presència limitada en els centres i reforç de la digitalització.
  • L'enfortiment del sistema d'atenció a la dependència per a respondre als reptes sanitaris i de l'envelliment.
  • L'ampliació de la protecció a treballadors i empreses especialment afectats per la nova normalitat, sobretot turístiques.
  • Un programa de lluita contra l'exclusió, mitjançant polítiques actives d'ocupació per a col·lectius vulnerables.
  • Un programa d'aprofitament empresarial de les oportunitats derivades de la *COVID-19, mitjançant iniciatives de col·laboració públic-privada.
  • L'impuls a la digitalització de famílies, pimes, microempreses, autònoms i sector públic.
  • El reforç de la I+D+i orientat a la solució de problemes derivats del *COVID-19.
  • La col·laboració públic-privada, simplificant el marc regulador i agilitant els procediments de contractació.
  • El foment de la mobilitat sostenible, des d'una perspectiva mediambiental i de riscos per a la salut.
  • La revisió de les prioritats de despesa pública, adaptant-les al nou escenari de necessitats.
  • La reforma de finançament autonòmic, per a posar fi a l'actual discriminació de la Generalitat.
Pujar