24 de setembre de 2020 24/9/20

Front comú als allotjaments turístics il·legals

Front comú als allotjaments turístics il·legals  - (foto 1)
  • Mig centenar de municipis costaners valencians s'uneixen per a lluitar contra els apartaments il·legals

MÉS FOTOS
Front comú als allotjaments turístics il·legals  - (foto 2)

Els municipis valencians uneixen forces per a lluitar contra l'instrusisme en l'allotjament turístic. Mig centenar de municipis costaners s'han reunit amb el secretari autonòmic de l'Agència Valenciana de Turisme (AVT) per a abordar un tema que preocupa enormement al sector turístic.

Actualment hi ha a la Comunitat Valenciana 44.852 apartaments turístics registrats. Però, quants allotjaments segueixen sense existir en el registre oficial? Impossible quantificar-ho: "Volem garantir el dret del turista i que no es confonga la llibertat d'empresa amb el frau", ha explicat Francesc Colomer després d'aquesta reunió de gran importància.

Perquè el que en ella s'ha establit és un protocol per a fer front comú a aquest problema entre totes les institucions (Generalitat, ajuntament, policia local, autonòmica i nacional). Un full de ruta per al desenvolupament d'accions contra l'intrusisme i la competència deslleial a la Comunitat Valenciana.

Aquesta col·laboració es basa en quatre punts: accions formatives i informatives a les policies locals sobre normativa turística; recollida d'informació per part de la policia local en el marc de les seues competències municipals; disseny d'un calendari compartit de visites conjuntes entre les diferents administracions; i finalment, transmissió de tota aquesta informació als serveis territorials de Turisme, que són els qui custodien el registre oficial d'habitatges turístics.

L'intrusisme, explica el titular de turisme, és una lluita constant i sistemàtica i per açò és necessari crear "una gran xarxa de col·laboració entre ajuntaments". Colomer ha advocat per "entendre la gobernança col·laborativa com un tema d'estat", al seu judici "ens queda molt recorregut en la lluita contra l'intrusisme, però ho hem de fer entre tots".

En la reunió també s'ha comentat el cas de Gandia, on s'ha dut a terme un projecte pilot contra l'intrusisme sota aquestes quatre idees que contempla el protocol. Des de la seua engegada -l'estiu passat- s'han donat d'alta mig miler d'apartaments en la llista de registres. Un balanç positiu tenint en compte que el muntant d'apartaments turístics registrat en la capital de la Safor és de 2.336.

Dues sentències guanyades

Des de 2016 l'Agència Valenciana de Turisme ha obert 27 expedients sancionadors a plataformes online per no presentar el nombre de registre dels apartaments. Dels 18 ja finalitzats, dos han acabat amb sentències favorables i amb sancions que ascendeixen als 140.000 euros en total. Encara queden nou en tramitació.

Campanya de comunicació contra l'intrusisme

Precisament l'actual campanya de comunicació impulsada per l'AVT, Mediterrani En Viu, té una modalitat lligada al sector legal". En aquest marc s'ha llançat un projecte sota el lema "sentir-te com a casa amb totes les garanties" dirigida als usuaris per a protegir els seus drets.

Pujar