elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Fase 2: Així anirem els valencians a les platges des del dilluns

Fase 2: Així anirem els valencians a les platges des del dilluns
  • Repassem les mesures que tenen previst posar en marxa les principals zones costaneres de la Comunitat

MÉS FOTOS
Fase 2: Així anirem els valencians a les platges des del dilluns - (foto 2)
Fase 2: Així anirem els valencians a les platges des del dilluns - (foto 3)
Fase 2: Així anirem els valencians a les platges des del dilluns - (foto 4)

Les platges tornaran a obrir a partir del dilluns, quan la Comunitat Valenciana entre en la Fase 2. La temporada estival s'inaugura amb aquesta volta a la mar que no vindrà exempta de mesures preventives que s'hauran de complir obligatòriament. Encara que en la Fase 2 es permeta anar ja a la platja, és l'ajuntament de cada localitat el que té l'última paraula i estableix les dates i condicions en les quals es realitza la reobertura.

València: Drons per a garantir la seguretat

En la capital valenciana, l'alcalde, Joan Ribó ha afirmat que s'establirà un aforament limitat a les platges de la ciutat «per a garantir la seguretat de les persones sense privar a la ciutadania del dret de gaudir d'aquests espais urbans».

Entre les mesures que aprovarà la Junta de Govern es troben la contractació extraordinària d'un equip de persones que treballaran a peu de platja per a reforçar la informació en els usuaris, juntament amb tota la cartellera que es desplegarà. També, la Policia Local durà a terme un seguiment especial amb drons per a garantir la seguretat en els accessos i en les zones de bany. I, finalment, l'ajuntament incrementarà la desinfecció i les tasques de manteniment extra de les instal·lacions de platja per a eliminar qualsevol eventual contaminació.

Alacant: Ús d'intel·ligència artificial en els accessos

Per part seua, la ciutat d'Alacant establirà un protocol per a la reobertura que requereix de tecnologia. El consistori implantarà un sistema de control d'aforaments mitjançant App i càmeres de visió intel·ligent. Es tracta del projecte iON Beach, que es basa en l'ús d'intel·ligència artificial mitjançant visió automatitzada. Això requerirà la instal·lació d'equipament especialitzat i, de moment, serà la Policia Local qui controle l'accés.

Castelló: Treball a contrarellotge

A Castelló es treballa contrarellotge en les tasques d'adequació de les seues platges i del Parc Litoral impulsant una gestió ecològica en la retirada de les algues de l'arena, que es reutilitzen per a regenerar les dunes i els ecosistemes de vegetació del litoral. Així mateix, la capital de la plana s'habilitaran nous accessos.

Què fan altres localitats?

Altres localitats més xicotetes també es preparen per a reobrir als banyistes. Per exemple, a Peníscola, la Policia Local posarà en marxa una Unitat especifica de Platja amb l'objectiu de controlar els aforaments i accessos al litoral. Aquesta nova unitat estarà coordinada amb l'equip d'informadors en via pública, els qui estaran formats en hospitalitat i en la normativa aplicable a l'ús i gaudi de les platges en condicions de seguretat. «És fonamental que totes aquelles persones que ens visiten aquest estiu se senten informats i protegits», ha manifestat l'alcalde de Peníscola, Andrés Martínez.

Una mica més a baix, a Gandia, l'Ajuntament que presideix Diana Morant treballen amb mesures originals com un ‘kit de separació’, que inclou quatre piquetes i una corda perquè siguen els propis banyistes els qui delimiten els quatre metres quadrats que el Govern va establir en el BOE com a zona segura en l'arena. A més, s'ha procedit al tancament de banys, llavapeus i dutxes per a previndre el contagi.

A l'altre costat de la Comunitat, els 20 quilòmetres de platja que posseeix Dénia es delimitaran en tres zones amb usos diferents: una anomenada «zona activa», franja paral·lela arran de mar i la més pròxima a aquesta, es destinarà al passeig i tindrà una amplària aproximada de 5 metres per a garantir la distància interpersonal de seguretat; en paral·lel a la riba, una «zona de repòs», per a col·locar tovalloles, hamaques o ombrel·les; i, finalment, l'anomenada «zona de resguard», aquella en la qual es permetrà el joc i la pràctica esportiva. Cada zona estarà delimitada per uns solcs en l'arena que, diàriament, l'empresa concessionària de la neteja de platges marcarà i repassarà.

Dénia també instal·larà passarel·les en els accessos de les platges de major afluència, a més d'altres mesures de neteja, vigilància, socorrisme i campanyes d'informació i sensibilització. «Intentarem que aquest estiu siga el més normal possible. Volem que la gent que ens visite ens veja com un municipi segur», ha dit l'alcalde del municipi, Vicent Grimalt.

A Benidorm, es dividirà la platja en parcel·les i es realitzaran controls d'aforament. «La circulació no serà com fins ara», explicava l'alcalde de la ciutat, Toni Pérez. L'ajuntament va descartar la possible instal·lació de mampares, perquè es convertirien en una barrera per a la circulació de l'aire i, a més, s'elevaria la temperatura.

I a Elx, encara que la Comunitat passe el dilluns a la Fase 2, no es permetrà el bany de moment. La data la decidirà un ens gestor que es presentarà aquest divendres a l'Ajuntament.

Tot sembla indicar que la «nova normalitat» arriba a poc a poc als municipis valencians. L'estiu es presenta marcat per la pandèmia i el primer bany tampoc està exempt de normes. Les autoritats demanen cautela i precaució ja que el virus encara no ha marxat.

Pujar