elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Donar el cos a la ciència: un compromís amb la medicina i amb la formació dels sanitaris

Donar el cos a la ciència: un compromís amb la medicina i amb la formació dels sanitaris
  • Després de desmantellar-se una trama que es dedicava la venda de cadàvers a universitats, és important conéixer els protocols i límits per a fer-ho

Fa pocs dies coneixíem una macabra notícia: en la Comunitat Valenciana falsificaven documentació per a la venda de cossos de persones ja mortes d'hospitals i residències. Este tema que va destapar la Policia Nacional després d'una àrdua investigació a València posava a la llum un entramat criminal relacionat amb la venda de cadàvers a universitats per al seu estudi.

El preu era de 1.200 euros per decés i la trama va arribar a facturar 5.040 euros a una universitat per realitzar 11 incineracions de cossos que, una vegada estudiats, no apareixien reflectides en les factures emeses per cap de les incineradores que operen a la ciutat.

Esta notícia va fer reaccionar a diverses universitats valencianes que es van desmarcar totalment de la compra dels cadàvers. Una d'elles va ser la Universitat Jaume I de Castelló que té en la seua pàgina web informació sobre la donació del cos a la ciència que permet estudiar el cos humà en la facultat de Ciències de la Salut, per als estudiants del grau de Medicina i Infermeria.

Amb estes donacions permet als alumnes tindre coneixements precisos de l'estructura del cos humà i de les seues variacions, a més de desenvolupar cursos i tallers en àrees específiques, millorant el coneixement i maneig quirúrgic.

La donació és “un acte d'absoluta generositat i compromís amb la ciència i la formació dels futurs professionals sanitaris”, assenyalen des de l'UJI, qui respecta en tot moment l'anonimat del donant, per la qual cosa es preservarà l'anonimat de la persona.

La donació: per voluntat pròpia o d'un familiar

Les donacions del cos de la persona ja morta poden ser per voluntat pròpia o d'un familiar.

En el cas de ser el mort qui en vida va decidir donar el seu cos a la ciència per a la investigació, ha de posar-se en contacte amb la Unitat de Donació i Docència Anatòmica de l'UJI per a informar-se. 

El donant ha d'acudir amb dos testimonis a la Universitat per a signar el contracte de donació i se li farà lliurament del carnet de donant.

En el cas que siga un familiar qui decidisca donar el cos del mort a la universitat, haurà de contactar amb l'UJI per telèfon i signar el contracte de donació.

Però, com contacte amb la universitat? Quins límits hi ha en les donacions?

Quan una persona que ha decidit donar el seu cos a la ciència mor, és imprescindible la intervenció de la família en el procés de compliment la seua voluntat, informa a través del seu web l'UJI.

Així, el primer que cal fer és telefonar al 964 38 77 14 i donar avís de la defunció de la persona donant, en eixe moment el departament informa dels passos a seguir. No cal cridar a la funerària, la universitat ja s'encarrega de recollir el cos i traslladar-lo a les seues instal·lacions de manera gratuïta, a més d'emplenar els tràmits legals.

Per a procedir al trasllat, el familiar haurà d'entregar la documentació corresponent com el certificat mèdic de defunció, fotocòpia del DNI de la persona donant i el carnet de donant.

L'avís ha de realitzar-se abans de les 24 hores següents a la mort. Si el trasllat no pot fer-se abans de les 36 hores posteriors a la defunció, la custòdia del cos haurà de guardar-se en una cambra refrigeradora portuària per a la seua conservació.

Qui poden ser donants?

Tota persona major d'edat pot donar el seu cos a la ciència, encara que l'UJI assenyala que existixen limitacions a l'hora d'acceptar una donació i són les següents:

  • En cas que la persona donant present una malaltia infecte-contagiosa (hepatitis, VIH, tuberculosi, tifus, febre groga, còlera…), en el moment de la defunció, atés que suposaria un perill sanitari per a les persones que s'exposaren al contacte amb este cos.
  • En cas de presentar, en el moment de la defunció, infecció activa pel virus SARS-CoV-2 (Covid 19).
  • Si es tracta d'una defunció declarada com a judicial-forense (accident, agressió, etc.), ja que el procés de preparació del cos podria interferir amb la pràctica de les diligències judicials.
  • Si s'ha practicat o ha de practicar-se l'autòpsia, perquè l'extracció d'òrgans interferiria en el correcte estudi anatòmic del cos. Tampoc seria possible, per tant, la donació del cos en cas d'haver realitzat prèviament donació d'òrgans (a excepció de les còrnies, que no suposen un obstacle a la donació a la ciència).
  • En cas d'haver transcorregut més de 24 hores des de la defunció o que el cos present lesions o cremades extenses.
  • Si la defunció de la persona donant es produïsca fora de la Comunitat Valenciana, atés que la Universitat no disposa dels mitjans per a realitzar correctament el trasllat. En este cas, la família podria posar-se en contacte amb la facultat de medicina més pròxima.
Pujar