elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Diverses ciutats valencianes analitzen les seues aigües residuals per a detectar coronavirus

Diverses ciutats valencianes analitzen les seues aigües residuals per a detectar coronavirus
  • València, Castelló i Gandia han anunciat que investigaran les restes de coronavirus per a veure com pot afectar els ciutadans i previndre rebrots

El coneixement sobre el COVID-19 a poc a poc va sent més ampli. El virus, desconegut per complet en un primer moment, va havent menys incògnites de resoldre. Per això, en detectar-se restes de coronavirus en les aigües residuals, els ajuntaments de Castelló, València i Gandia han promogut projectes per a veure com actua el virus sobre aqueixa superfície. Tant el regidor de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Castelló, Fernando Navarro, com l'alcalde de València, Joan Ribó, destaquen la importància de la investigació científica en els avanços per a continuar coneixent millor al coronavirus.

Castelló ha sigut l'última ciutat fins hui a embarcar-se en aquesta investigació per a conéixer millor el comportament del coronavirus. Esbrinar com actua el COVID-19 en les aigües residuals té com a principal objectiu reforçar la detecció primerenca de possibles rebrots.

Des de la Regidoria de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Castelló asseguren: “En l'aigua el que queden són restes del material genètic del COVID-19, però no és infecciós en l'aigua”. No obstant això, conéixer en quines zones hi ha una major concentració de coronavirus podria permetre actuar amb precaució sobre elles en cas d'un nou augment dels casos. “No és COVID-19, són les seues restes genètiques”, apunten des de la pròpia Regidoria.

El projecte compta amb una plataforma digital que emmagatzema progressivament mostrejos del clavegueram i dels processos de depuració del terme municipal de Castelló.

València, la primera a promoure un pla d'aigües residuals

L'Ajuntament de València va anunciar aquesta mesura el passat 11 de maig, anunciant que es procediria a recollir aigües residuals en 24 punts i pobles de la ciutat. Això permetrà “delimitar la ciutat per zones” segons l'alcalde de València, Joan Ribó. A més, igual que des de la Regidoria de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Castelló, assegura que servirà per a anticipar-se a possibles nous rebrots.

Joan Ribó defensa la labor i utilitat dels treballs científics ja que serveixen per a “fer un seguiment de l'evolució dels contagis i les vies de transmissió del coronavirus”. Ressalta també la importància de previndre tant com siga possible els nous contagis pel COVID-19.

L'Ajuntament de València treballarà per a realitzar aquesta investigació amb els laboratoris de Global Omnium amb els quals s'ha conclòs que les mostres obtingudes permetran determinar els nivells d'infecció.

Gandia, també compromesa amb la investigació en aigües residuals

Una altra ciutat que s'ha sumat a la iniciativa d'analitzar el comportament del coronavirus en les aigües residuals és la localitat de La Safor. L'Ajuntament de Gandia realitzarà aquest projecte en col·laboració també amb Global Omnium.

L'objectiu principal, similar al dels projectes de València i Castelló, és detectar restes del SARS-CoV-2, virus causant del COVID-19 en les aigües residuals de la ciutat. L'alcaldessa de Gandia, Diana Morant, assegura: “És essencial incorporar aquest sistema d'avantguarda”.

A més, altres ciutats de tota Espanya han començat amb projectes similars als promoguts per Castelló, València i Gandia. Saragossa és una d'aqueixes ciutats que han activat un projecte de detecció de COVID-19 en les aigües residuals de la ciutat.

Pujar