elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Denuncien que l'arròs que ven Lidl com d'origen valencià està envasat a Múrcia

Arxiu
Arxiu
  • Des de LIDL aclareixen que l'arròs es cultiva i envasa en la localitat valenciana Almàssera i que l'etiquetació murciana en el productes és una qüestió "exclusivament d'organització administrativa"

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) i LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders han presentat sengles escrits davant la Denominació d'Origen ‘Arròs de València’, l'Agència d'Informació i Control Alimentari (AICA) –òrgan dependent del Ministeri d'Agricultura– i la Conselleria d'Agricultura instant-los a investigar les presumptes irregularitats en relació a l'origen, la qualitat i el preu que estaria cometent la promoció d'arròs ‘Viu València’ posada en marxa aquesta primera setmana d'octubre per la cadena de distribució alimentària Lidl i que, en cas de confirmar-se, suposaria un greu perjudici per als productors i un engany als consumidors.

Les principals organitzacions agràries de la Comunitat Valenciana adverteixen que la campanya promocional fa referència a l'origen valencià de l'arròs però manca de la corresponent certificació que, en aquest cas, únicament pot certificar la figura de qualitat DO Arròs de València. Tant en la cartelleria com en el fullet informatiu, LIDL ressalta una bandera de la senyera valenciana en forma de cor, acompanyada del lema ‘De la nostra terra / De la nostra terra’. No obstant això, l'arròs redó de la marca ‘Camp Llarg’ objecte de l'oferta està envasat en la localitat murciana de Lorquí, en l'etiqueta lateral consta que la seua procedència és d'Espanya i en l'envàs de plàstic cita ‘Origen Espanya 100%’.

Des de LIDL han volgut aclarir la confusió i han explicat que l'arròs es cultiva i envasa en la localitat valenciana Almàssera i que l'etiquetació murciana en el productes és una qüestió "exclusivament d'organització administrativa". En declaracions a elperiodic.com, la companyia argumenta que, precisament, 'Lidl Viu València' naix del compromís de Lidl amb el producte de la Comunitat Valenciana i té com a objectiu posar-lo en valor i fomentar així el seu consum: "Aquest segell permet al client valencià identificar els productes d'origen local comercialitzats en aquesta CCAA. Aquest producte el produeix el proveïdor d'arròs Maicerías Espanyoles, el centre de producció de les quals està situat en la localitat d'Almàssera (València), des d'on s'elabora i envasa aquest producte. El nostre arròs redó Camp Llarg compleix tots els paràmetres de qualitat en el que a 'categoria extra' es refereix (com ara la tipologia del gra, la quantitat mínima sencera sense defectes o el contingut màxim en humitat, entre altres)".

En aquest sentit, LIDL explica que la presència de la seua plataforma logística de Lorquí (Múrcia) en l'etiquetatge del producte respon "a una qüestió exclusivament d'organització administrativa, ja que des d'aquest centre Lidl centralitza bona part de la relació comercial amb els seus proveïdors, i figura en molts dels nostres productes independentment del seu origen de producció".

El comunicat conclou que des de fa anys, Lidl manté un ferm compromís amb el producte valencià: "Hui dia, Lidl adquireix producte valencià per valor de més de 630 M€ anuals a uns 70 proveïdors locals, exportant més del 60% a la seua xarxa de més de 11.200 botigues en més de 30 països".

Per part seua, AVA-ASAJA i LA UNIÓ s'han dirigit al director general de Desenvolupament Rural, David Torres, per a sol·licitar-li que la Generalitat comprove també si la qualificació de ‘Categoria Extra’ que figura en l'etiqueta de l'arròs compleix efectivament aquests paràmetres de qualitat. Quant al preu, totes dues associacions adverteixen que la promoció de 0,59 euros per quilo, després de ser rebaixat en un 25%, pot incórrer en una suposada venda a pèrdues perquè aquesta cotització no permetria cobrir els costos de tots els agents que intervenen des del camp fins a la superfície comercial. Una de les novetats que va incloure el Reial decret llei impulsat pel ministre d'Agricultura, Luis Planas, per a millorar la posició negociadora del productor en la formació dels preus va ser, precisament, la prohibició de destruir valor al llarg de la cadena alimentària.

El president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, i el secretari general de LA UNIÓ, Carles Peris, assenyalen que “no ens quedarem de braços plegats mentre LIDL o qualsevol altra empresa de la gran distribució alimentària tracta de perjudicar els agricultors i, al mateix temps, de confondre i fins i tot enganyar als consumidors en temes tan sensibles com és l'origen, la traçabilitat i la qualitat del producte”.

 

Pujar