2 de desembre de 2020 2/12/20

Demanen que s'investigue el suïcidi d'un soldat junt al Parc de Capçalera de València

Demanen que s'investigue el suïcidi d'un soldat junt al Parc de Capçalera de València - (foto 1)
  • Una associació de militars demana al Ministeri de Defensa investigar un presumpte abús d'autoritat després d'aquest succés

“Gràcies a ells un se sent una merda i fan que un es replantege si un serveix o no. És trist saber as depén d'unes persones que només miren per ells i no per la seua tropa”. És el missatge de comiat que aquest dimecres escrivia un soldat de l'Aquarterament Daoiz I Velarde de Paterna poc abans de suïcidar-se junt al Parc de Capçalera de València.

L'Associació de Tropa i Marineria Espanyola (ATME) ha exigit al Ministeri de Defensa que investigue aquest succés com a presumpte cas d'abús d'autoritat dels serveis sanitaris del Regiment de Defensa NBQ 1 de València, unitat a la qual pertanyia el soldat. Segons ha pogut saber elperiodic.com, el militar es va suïcidar al Parc de Capçalera de València aquest dimecres, en un tram pel qual els soldats entrenaven quan eixien a córrer des de la caserna de Paterna. Abans de suïcidar-se, el soldat va escriure un post en facebook en el qual explicava els motius que li portaven a prendre aquesta decisió.

En aquest text, el soldat denunciava que els serveis sanitaris de la seua unitat abusaven del seu rang superior per a actuar arbitràriament i donar-li l'alta o la baixa en contra de la seua voluntat i contràriament també al que assenyala la normativa vigent. Tot això malgrat que el soldat tenia els informes favorables d'un metge de capçalera extern per a reincorporar-se a la seua activitat. 

Aquesta actuació estaria infringint la norma ja que els metges de la caserna no poden donar altes o baixes definitives, han de basar-se en un informe mèdic extern i és el cap de la unitat qui signa finalment aqueixa baixa. Segons ha pogut saber aquest digital per fonts de l'entorn que denuncien els fets, els qui li van donar l'alta i la baixa “van abusar del seu rang superior i van fer alguna cosa que està totalment prohibit”.

Els seus companys tenen por de parlar d'aquest succés i d'altres abusos que s'haurien produït en anteriors ocasions: “El personal afectat ha sigut poc inclinat a emprendre accions enfront d'aquestes actuacions, per temor a un agreujament de la seua situació professional i obertura de procediments disciplinaris”, recull el comunicat de *ATME.

L'associació denuncia situacions de menyspreu i insensibilitat respecte als processos patològics del personal, a més d'actuacions arbitràries com aquesta última denunciada. ATME té coneixement que des dels citats serveis sanitaris s'han sol·licitat la iniciació de diversos expedients disciplinaris contra personal que es trobava de baixa mèdica, arribant-se a aconseguir la via judicial en alguns d'ells, recull el comunicat.

El missatge de comiat ha sigut esborrat de xarxes socials

Des de l'Associació han dirigit diverses preguntes al Ministeri de Defensa, interessant-se per les presumptes irregularitats que s'estarien produint en els serveis sanitaris del citat Regiment, així com interessant-se per si s'investigaran d'ofici els fets relatats pel soldat tristament mort.

Els seus companys lamenten que es puga amagar el succés i que no se li vaja a considerar que ha mort en acte de servei. El missatge de *facebook, que fins fa unes hores es podia llegir encara en el mur del soldat, ja ha sigut esborrat.

El militar, natural de Colòmbia i amb més de deu anys de servei en el cos militar, hauria complit aquest diumenge 37 anys. Aquest dissabte han sigut incinerats les restes del soldat encara que, donades les circumstàncies excepcionals per la crisi sanitària, no hi ha hagut funeral.

Pujar