26 de setembre de 2020 26/9/20

Cullera obri el Museu Faller després d’una reforma que l’adapta a les noves tecnologies

Cullera obri el Museu Faller després d’una reforma que l’adapta a les noves tecnologies - (foto 1)
  • La rehabilitació permet modernitzar l’espai i apropar la divulgació fallera des d’experiències interactives i audiovisuals

MÉS FOTOS
Cullera obri el Museu Faller després d’una reforma que l’adapta a les noves tecnologies - (foto 2)
Cullera obri el Museu Faller després d’una reforma que l’adapta a les noves tecnologies - (foto 3)
Cullera obri el Museu Faller després d’una reforma que l’adapta a les noves tecnologies - (foto 4)

La renovació del Museu Faller de Cullera ja és una realitat. L’Ajuntament ha obert este espai, situat en la Casa de l’Ensenyança, després d’una reforma que l’adapta a les noves tecnologies, a les tendències expositives i als llenguatges museístics actuals.

La seua reobertura ha tingut lloc esta vesprada en presència de l’alcalde de Cullera, Jordi Mayor; la regidora de Patrimoni, Amparo Jover, i el regidor de Falles, Javier Cerveró.  A l’acte també ha assistit la Fallera Major de València 2019, la cullerenca Marina Civera i representants de les 15 comissions falleres de la ciutat i de la Junta Local Fallera amb el seu president, José Luis Renart, al capdavant.

L’actuació, tal com han explicat les autoritats locals, permet modernitzar el museu combinant l’artesania, la tradició i la tecnologia amb l’objectiu d’apropar la divulgació fallera als seus visitants.

Concretament, l’adaptació ha contemplat la instal·lació d’un photocall interactiu; un vídeo mapping que es projecta sobre un ninot en blanc i des del qual els visitants poden vore com es construïx un ninot; una pantalla tàctil amb una base de dades per consultar els monuments plantats al llarg dels anys per les distintes comissions fallers, els seus ninots indultats, falleres majors, presidents, etc. A més a més, un audiovisual recrea al detall com es vist una dona i un home en la seua indumentària corresponent i també compta amb una reproducció sonora d’una mascletà a manera d’experiència immersiva.

Esta rehabilitació forma part del compromís del consistori per conservar i recuperar els seus museus i posar en valor el seu ric patrimoni històric, artístic i etnològic. En esta línia, Cullera posseïx una llarga tradició fallera i per això el seu Museu Faller compta amb un destacat material expositiu que «ara, amb esta intervenció, es troba a l’avantguarda i es convertix en el millor museu de la Xarxa Valenciana de Museus Fallers», ha declarat l’alcalde.

Cal assenyalar que el Museu Faller es va tornar a obrir al públic al 2015 després d’uns anys on el seu material va estar guardat en uns magatzems municipals i necessitava, tal com ha defensat Mayor, «una actuació a l’altura de la millor festa del món».

Pujar