elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El crucial i alhora desconegut origen del 8M

El crucial i alhora desconegut origen del 8M
  • Aquesta data és triada a l'atzar o es deu a algun fet històric?, quines van ser les primeres dones a manifestar-se pels seus drets laborals? Aquestes i moltes altres preguntes seran resultes en elperiodic.com

8 de març: Dia Internacional de la Dona Treballadora, com el seu propi nom indica és la data triada per a commemorar la lluita de la dona per la seua participació dins de la societat, així com la seua emancipació i el seu desenvolupament integre com a persona. En el cas d'Espanya se celebra realitzant diversos actes però en alguns països és considerada com una festa nacional.

Però, Quin és l'origen d'aquest dia? La data triada no es deu a un fet aïllat, perquè aquest dia està marcat en el calendari com una de les dates claus en les quals les dones no es van conformar amb tindre un futur en el qual el seu gènere no els mateixos drets que els homes.

En 1952 va ser l'any en què l'Assemblea General de Nacions Unides (ONU) va instaurar aquest dia com el Dia Internacional de la Dona. No obstant això, el seu origen es remunta molt abans, en concret en el 8 de març de 1908, quan va tindre lloc un incendi a la fàbrica tèxtil Cotton de Nova York.

Aqueix mateix dia, grup de dones que treballaven allí es van declarar en vaga a causa de les pèssimes condicions de treball que tenien. En aqueix moment, l'amo les va tancar amb clau i va calar foc a l'edifici, morint un total de 129 dones.

A més, el color que s'empra per a referir-se al feminisme també guarda relació amb aquest esdeveniment històric, perquè les teles que fabricaven eren totes de color violeta, per això des de llavors aquest va ser el que es va convertir en un símbol de la lluita de la dona pels seus drets.

Seguint aquesta línia, 1908 va ser sens dubte l'any més important quant a reivindicacions de dones pels seus drets i és que aqueix mateix any un grup de 15.000 empleades sota l'eslògan “Pa i roses” es van manifestar per a exigir una retallada del seu horari laboral, millors salaris, així com el dret al vot i la fi del treball infantil. Aquesta vaga va ser encapçalada per Alexandra Kolontái, una famosa activista russa de l'època.

No obstant això, el fet fundacional es troba en la I Conferència Internacional de Dones Socialistes celebrada en Sttutgart en 1907. Ací Clara Zetkin, la líder socialista d'aqueix moment va plantejar una resolució en la qual instava a tots els partits socialistes a realitzar una campanya a favor del vot per a la dona. Uns anys més tard, en concret en 1910 quan es va celebrar la II Conferència Internacional de Dones Socialistes Zetkin va proposar que se celebrara un Dia Internacional de la Dona.

D'aquesta manera, es recollia així la idea de les dones americanes del Partit Socialista que se celebrara el ‘Woman´s Day’ l'últim diumenge del mes de febrer.

Per aquest motiu, l'any 1911 és quan es va celebrar per primera vegada el Dia Internacional de la Dona, en concret el dia 19 de març en els quatre països europeus: Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa, llocs en els quals més de mig milió de dones van participar públicament.

Les reivindicacions eren de diversos tipus, perquè a més d'exigir el sufragi femení universal, es va proclamar el dret al treball, a ocupar càrrecs públics, a la formació professional, i a la no discriminació laboral, entre altres coses. No obstant això, hi ha alguna cosa en el que totes van coincidir que és a reivindicar-se pel seu desenvolupament integre com a persona.

Per aquest motiu, es pot observar que no va ser un fet aïllat l'origen del 8 de març, sinó que aquest es troba en totes les lluites de les dones que no es van conformar amb la seua trista destinació de tindre un gènere sense drets.

Recordem que a València diumenge que ve, amb motiu del Dia Internacional de la Dona, les feministes han decidit “resignificar l'espai públic, impulsant accions en diferents punts de la ciutat”, segons ha establit l'assemblea feminista.

Pujar