22 de setembre de 2020 22/9/20

Crònica d'un bloqueig anunciat: Sánchez gana, Vox es dispara i els números no sumen

Crònica d'un bloqueig anunciat: Sánchez gana, Vox es dispara i els números no sumen - (foto 1)

  Han arribat i tal com van arribar es van anar. Les eleccions generals del 10 de novembre no aconsegueixen desbloquejar la situació política d'Espanya, i deixen al seu pas uns números canviants que pronostiquen una gran revolada en el Congrés dels Diputats.

  Calma tibant durant tota la jornada en les seus de les principals formacions polítiques, i gran expectació per saber què ocorrerà a partir de demà. Els números no sumen i la necessitat d'arribar a acords, es fa cada vegada més palés. El 10N reafirma al seu pas la fi del bipartidisme.

  La sorpresa de la nit arriba de la mà de Santiago Abascal i Vox, que aconsegueixen una feroç pujada en nombre d'escons passant de 24 diputats a 52 en la seua segona convocatòria electoral. Uns números que li converteixen en tercera força política per darrere del Partit Popular, que també puja fins als 88 diputats.

  Un tercer lloc que perd Ciudadanos, en el que podria dir-se ‘la gran patacada de la nit’ perquè queda relegat a un sisé lloc amb tan sols 10 diputats – 47 menys que en el 28A- perdent així representació en moltes de les províncies espanyoles. Escons perduts que s'han dividisc entre altres forces polítiques, com per exemple Esquerra Republicana de Catalunya (13 escons), i que deixen la porta oberta a la possibilitat que Albert Rivera abandone el seu lloc com a president del partit.

  Incògnita i perdudes també en la formació habitada de Pablo Iglesias, que malgrat mantindre's com a quarta força política no aconsegueix revalidar la seua força i perd 7 diputats. Una xifra menor, però clau per a aconseguir un possible pacte amb el PSOE de Pedro Sánchez, a qui després de conéixer-se els resultats ja han tendit la mà públicament.

  El 10N deixa també un sabor agredolç en la seu del Partit Popular, des d'on han valorat positivament els resultats perquè els ofereix una pujada notable respecte a abril però no suficient. Els números segueixen sense sumar, i fan que continue sobre la taula la possibilitat de demanar l'abstenció dels populars.

  Els dubtes de cara al futur polític d'Espanya continuen sent infinites, i els moviments i postures dels partits a partir de demà seran clau. Tot moviment, tindrà sens dubte la seua reacció i condició en el qual serà el govern nacional.

  Ara comencen un nou calendari polític, en el qual sens dubte, les taules de negociació seran les protagonistes.

   

  Pujar