elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El COVID19 a les presons: una situació insostenible

El COVID19 a les presons: una situació insostenible
  • Els funcionaris demanen més mitjans per a poder travessar aquesta crisi sanitària en condicions optimes

Viure el coronavirus confinats en una casa sense poder eixir pot resultar per a algunes persones una cosa complicada, però la situació s'agreuja quan parlem de passar-la en alguns dels centres d'Institucions Penitenciàries que hi ha per tot el país. La llibertat ja estava limitada però ara és necessari extremar les precaucions.

Els reclusos, per sort o per desgràcia, ja estan acostumats a veure privada la seua llibertat pel que les restriccions de mobilitat no són una novetat per a ells. Si ho són les conseqüències sanitàries que puga tindre l'entrada del virus en alguna de les presons, i l'exposició dels funcionaris que continuen acudint al seu lloc de treball.

Fa tan sols uns dies, coneixíem la segona defunció per coronavirus entre els funcionaris de presons: el Govern confirmava la mort d'un treballador de la presó de Fontcalent a Alacant. Es tractava d'un home de 66 anys que treballava en el servei d'oficines del centre, per sort sense contacte amb els interns.

Una segona pèrdua – ja el 20 de març va morir una reclusa a Madrid – que va reavivar les queixes dels sindicats des d'on denuncien una important falta de mitjans per a poder desenvolupar la seua labor sense exposar-se al contagi. Entre les seues últimes peticions, ser considerats personal d'alt risc juntament amb la Guàrdia Civil o els cossos de bombers.

I és que, els sindicats no cessen en les seues denúncies de falta de material alguna cosa que diuen en moltes ocasions es justifica des de l'administració per falta d'existències. A més, des de la Coordinadora de les Organitzacions de l'Entorn Penitenciari de la Comunitat Valenciana reclamen més personal sanitari en les presons valencianes en les quals el 75% de les places destinades a això no estan cobertes.

“La situació de confinament a les presons està portant a situacions insostenibles des de l'enfocament dels Drets Humans” expliquen des de la Coordinadora en un comunicat, en el qual a més preveuen una “situació catastròfica” si aquesta situació no se soluciona.

En la mateixa línia, l'agrupació que conjumina a gran part dels funcionaris de presons demanen a la Generalitat Valenciana que agiliten la concessió de tercers graus perquè les persones internes puguen anar als seus domicilis. Una petició pensada “especialment en el cas de majors i persones malaltes”.

Canvis de rutina

Entre totes aquestes peticions, el Ministeri de l'Interior ha activat un protocol la fi última del qual és evitar el contagi entre els presos. Unes mesures de contenció que ja s'estan implementant i en les quals es contemplen coses tan senzilles com la suspensió de les visites i concessió de permisos entre els interns.

A més, els interins en semillibertat – aquells que poden eixir de les presons durant el dia però han de tornar a dormir – únicament podran efectuar eixides si és per a treballar en algunes de les activitats contemplades en el Reial decret que regula l'estat d'alarma.

Des del Ministeri s'ha volgut ‘compensar’ d'alguna forma aqueixa limitació de contacte amb l'exterior pel que s'ha augmentat el nombre de crides permeses al llarg de la setmana passant de 10 a 15.

En definitiva, un protocol d'actuació que si limita l'exposició dels presos amb el coronavirus de manera directa però al qual, tal com apunten des dels sindicats, li falta una mica més de contenció referent a la protecció dels seus treballadors.

Pujar