1 d’octubre de 2020 1/10/20

Consells i trucs per a afrontar l´onada de calor

Consells i trucs per a afrontar l´onada de calor - (foto 1)
  • El programa ‘Onada de calor’ es va actualitzar el 19 de juny en la web de la Direcció General de Salut Pública

L'exposició a temperatures excessives pot provocar problemes de salut com enrampades, deshidratació, insolació o colps de calor. Per a previndre estos problemes la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha actualitzat el seu programa ‘Onada de calor’ amb l'objectiu de minimitzar els efectes negatius que la calor excessiva té sobre la salut de la població, especialment entre els col·lectius més vulnerables, com els xiquets, les persones majors, les embarassades o les persones amb malalties cròniques.

Es tracta d'un programa preventiu, que es pot consultar a través de l'enllaç www.sp.san.gva.es/calor.  En el qual s'informa, tant a la població general com als professionals sanitaris, amb l'antelació suficient perquè en cas d'onada de calor es puguen adoptar les mesures de protecció adequades. Les zones d'interior són les que majors temperatures registraran durant els pròxims dies segons l'informe que proporciona la Fundació Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani.

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública també ha presentat una sèrie de consells nutricionals que ajudarien la població a sobrepassar amb menor risc les altes temperatures que es donaran a la Comunitat Valenciana durant els pròxims dies. El principal problema per al qual proposa solucions és la deshidratació. Per a això aconsella a les persones majors beure 2 litres d'aigua diaris, ja que són més vulnerables a la deshidratació com a resultat d'una menor sensació de set, menor eficàcia de la seua funció renal i els fàrmacs que incrementen la pèrdua d'aigua.

Un altre consell contra la deshidratació és orientar a la majoria de la població a beure 1'5 litres d'aigua lleugerament freda amb suc de llima, 1’5 cullerades soperes de sucre, mitja cullerada de sal i mitja cullerada de bicarbonat, si no hi ha contraindicacions mèdiques prèvies.

La Conselleria també informa dels signes de la deshidratació i com detectar-los. Una freqüència cardíaca ràpida, coloració de la pell pàl·lida, grisenca o clapejada, notar la boca enganxosa o resseca, entre altres signes, podrien advertir que el nostre cos no està sent hidratat correctament. Si estos símptomes deriven en marejos, confusió, letargia o vertigen, passarien a ser indicadors de deshidratació severa, per la qual cosa el servici sanitari haurà d'actuar amb caràcter d'urgència.

Pujar