elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís reclama al Govern recuperar les actuacions pendents contra les riuades

Compromís reclama al Govern recuperar les actuacions pendents contra les riuades
    MÉS FOTOS
    Compromís reclama al Govern recuperar les actuacions pendents contra les riuades - (foto 2)
    Compromís reclama al Govern recuperar les actuacions pendents contra les riuades - (foto 3)
    Compromís reclama al Govern recuperar les actuacions pendents contra les riuades - (foto 4)
    Compromís reclama al Govern recuperar les actuacions pendents contra les riuades - (foto 5)
    Compromís reclama al Govern recuperar les actuacions pendents contra les riuades - (foto 6)

    El senador de Compromís per Castelló i membre de la Comissió de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Jordi Navarrete, ha presentat una moció al Senat en la qual s'insta el Govern a recuperar les actuacions pendents d'executar en territori valencià per evitar les riuades i, de manera urgent, aquelles cancel·lades per Acuamed des de 2007 i que comptaven amb la tramitació administrativa realitzada per a la seua execució en el termini més breu possible. En l'ordre d'execució, la coalició ha reclamat atendre com a prioritaris aquelles obres on seguisquen existint perills per a la població i aquelles que evitarien nous danys materials i afeccions econòmiques per als ajuntaments.

    "Transitòriament", i mentre no s'executen aquestes obres, "demanem implicar les confederacions hidrogràfiques perquè, amb càrrec a fons permanents, reparen els danys materials provocats pel mal estat i manteniment dels rius i barrancs dels municipis afectats per les recents pluges al territori valencià i en qualsevol altre", ha assenyalat Navarrete.

    El representant territorial ha criticat el funcionament actual de les confederacions, que pateixen haver "desistit" de les seues competències "en no realitzar les funcions que tenen encomanades". Navarrete ha recordat com estan sent els ajuntaments els encarregats de sufragar els danys provocats per les fortes inundacions, mentre la Confederació Hidrogràfica del Xúquer continua sense responsabilitzar-se de la neteja i manteniment dels rius, barrancs i platges més afectats per aquesta mena de fenòmens meteorològics, lamentablement massa freqüents i que poden agreujar fruit del canvi climàtic.

    L'episodi de la Depressió Aïllada en Nivells Alts (DANA) que ens va afectar la tercera setmana d'octubre de 2018 va evidenciar de nou la manca d'execució de projectes pensats en reduir els estralls i danys que causen les pluges torrencials, que en total sumen 41 actuacions sense data de realització, segons un informe de la Cambra de contractistes de la Comunitat Valenciana.

    A més va mostrar una falta de manteniment per part de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, que va provocar un major nombre d'inundacions i estralls, posant en perill la integritat material de les lleres i limítrofs, així com de les localitats on desemboquen aquests rius. El pas d'aquesta DANA o episodi de pluges va deixar prop de 400 litres per metre quadrat en poques hores a la zona nord de Castelló i les comarques de la Safor-Valldigna.

    En l'actualitat 136 valencians es troben amb risc d'inundació. 48 poblacions amb un risc alt i 88 amb un risc mitjà. Del Pla Antirriuades (PGRI) segueixen sense executar-se obres com el drenatge de la Rambla d'Alcalà de Xivert, l'Adequació del Quadro de Santiago, a Benicàssim, la canalització del barranc Juan de Mora a Nules, l'ampliació del desguàs del riu Sec a Castelló, la derivació del barranc de la Saleta (Aldaia), el drenatge de la conca del Poyo (Parc Natural de l'Albufera), condicionament del riu Túria, canalització del Carraixet, el Pla General d'Inundacions del Xúquer, motes de defensa, el drenatge del riu Vaca, el drenatge de la rambla Gallinera, del riu Gorgos, l'adequació dels barrancs del riu Girona, del barranc Fondo i la rambla de Albir, l'adequació del riu Amadorio, les preses de Montesa, Sallent i Vilamarxant, la laminació en el Barranc Fondo i la recuperació de l'Estany de Cullera.

    Danys milionaris

    La multitud de danys infringits als municipis valencians, han provocat un gran malestar en els ajuntaments i poblacions afectades. Gràcies a l'anticipació de molts ajuntaments en prevenir danys i realitzar tasques que no executen les confederacions, es van evitar danys humans. Tot i això els danys materials són molt importants: des de pèrdues de collites senceres per inundacions, deteriorament i avaria de maquinària municipal, fins pèrdua completa d'utilitat de cotxes, destrossa d'infraestructures hidràuliques i inundació d'habitatges, cases i garatges entre altres coses. Alguns municipis, de grandària mitjana, els han xifrat entre els 40.000 euros (Tavernes de la Valldigna) i fins al milió d'euros els danys (cas de Benicarló).

    Quantitats inassumibles que s'hauran de detreure d'altres actuacions municipals per a dedicar-les a competències impròpies a cada episodi de pluges, per la irresponsabilitat i inacció de les administracions que ostenten les competències en aquesta matèria.

    "Creiem, per tant, que hi ha d'haver una resposta per part de les institucions del Govern i de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer o de qualsevol altra, davant els danys causats als municipis valencians com a conseqüència de l'absència de mesures i de deixadesa en la posada en marxa dels projectes acordats en el PGRI i de la manca de neteja de les lleres dels rius, en què han proliferat canyes invasores sense cap control", ha conclòs el senador.

    Pujar