elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís porta al Senat la factura de la llum de les comunitats de reg valencianes

Compromís porta al Senat la factura de la llum de les comunitats de reg valencianes
  • El senador Carles Mulet destaca els increments que paguen els agricultors en llum, però també en abonament, fitosanitaris i combustibles

El senador per Compromís, Carles Mulet, ha aprofitat la seua intervenció en la Cambra Alta per a mostrar la despesa en l'electricitat de diverses comunitats de reg de la Comunitat Valenciana. Així, segons les dades facilitades al polític valencianista per part de la Federació de Comunitats de Regants de la Comunitat Valenciana, Fecoreva, les dades són els següents:

  • La Comunitat de regants d'Alfarb, l'any passat, el mes d'agost, va pagar 15 700 euros de subministrament elèctric per a reg. El mateix mes, un any després, va pagar 69 593 euros pel mateix consum energètic per a poder regar cítrics o el cultiu del caqui.
  • La Cooperativa de regants de Pedreguer, a l'agost de l'any 2021, va pagar 42 478 euros per regar els seus camps. El mateix mes d'agost, un any després, ha pagat 115 000 euros, un 317% més.
  • La Comunitat de regants de la Vall de Càrcer i Sellent, a l'agost de l'any 2021, va pagar per subministrament elèctric per a poder regar 84 378 euros; un any després ha pagat pel mateix consum energètic, per la mateixa aigua, 270 000 euros, un increment del 220%, quasi nada.
  • La Comunitat de regants de Serra i Pla, a l'agost de 2021, va tindre uns costos de llum de 15 746 euros; aquest mateix mes d'agost, pel mateix consum ha pagat 70 000 euros.
  • La Comunitat de regants de Vila−real, mantenint el mateix consum, va pagar 2,8 euros per fanecada i ha acabat pagant aquest any 24,56 euros per fanecada, la qual cosa suposa que el percentatge destinat al reg per degoteig l'any 2020 per a pagar la llum ha sigut el 6,9% i ha passat al 24% en 2022.
  • La Comunitat de regants de Loriguilla va pagar fa un any, a l'agost, 5400 euros per subministrament elèctric per a regar i, enguany, ha pagat 34 000 euros.

"Aquesta és l'evidència, però el problema no és que únicament s'haja incrementat d'aquesta manera bàrbara el preu de la llum o de l'electricitat per a poder regar, sinó que s'han incrementat d'igual manera el preu dels abonaments, el preu dels fitosanitaris, el preu del combustible per a poder transportar el producte", ha assegurat el polític.

Per això ha indicat des de la tribuna del Senat que "entenem que fa falta votar a favor de les esmenes que queden pendents. Ací no estem per a autosatisfer-nos perquè, després, passa el que passa amb Sud-àfrica; passa que s'aproven lleis insuficients i es veten o no s'aproven esmenes que modifiquen aquesta situació".

Mulet ha indicat que l'any passat produir un quilo de caqui costava 1 euros però es pagava 25 cèntims a l'agricultor o que costava un euro cultivar un quilo de taronges i a l'agricultor se li pagava 30 cèntims; imaginen-se enguany amb l'increment. Per això el senador es pregunta "per a què serveix la PAC o aquestes lleis si no donem solució a aquesta vergonya? Així no es pot cultivar, així no es pot continuar, estan perdent any rere any diners els agricultors. O els donem una solució o no sé per a què som ací".

Pujar