elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís demana a Mazón que faça dimitir al seu número dos pel finançament irregular del PP d’Alacant

  Compromís ha demanat aquest dimecres al president de la Diputació d'Alacant, Carlos Mazón, que reclame l'acta al seu número dos, Eduardo Dolón, per haver lliurat certificats fraudulents a la Intervenció de la institució sobre l'ús de la subvenció per a les activitats del grup polític.

  En el torn de precs i preguntes del ple de setembre, el portaveu de la coalició, Gerard Fullana, ha assenyalat que ni encarregant una auditoria a dit fins i tot sense tenir competències per a això, el PP ha aconseguit que deixen d'aflorar desenes de milers d'euros que van ser usades per a finançar irregularment al partit després de sis anys esquivant la fiscalització dels seus comptes. 

  S'ha referit així el diputat valencianista a l'auditoria que reclama el reintegrament a les arques públiques d'almenys 45.000 euros dels 446.000 euros dels diners de la subvenció per a l'activitat dels diputats, i que va acabar en comptes del Partit Popular entre 2015 i 2018. Alhora, el Tribunal de Comptes investiga a petició de Compromís si la quantitat a retornar a les arques públiques és major del que dicta la auditoria.

  “Un informe recent ha detectat un finançament irregular del Partit Popular d'Alacant a través del seu grup polític en la Diputació i els condemna a retornar part dels diners”, ha assenyalat Fullana, “i posa en quarantena altres partides investigades a més pel Tribunal de Comptes. Aquest fet demostra que els certificats lliurats per Dolón  a la Intervenció i amb els quals es pretenia evitar lliurar les factures de justificació eren fraudulents”.

  Segons aqueix informe, dels 45.000 euros a retornar pels populars, 28.000 euros van servir per a pagar menjars i desplaçaments que no tenen res a veure amb l'activitat  política dels diputats. Fins i tot demostra que l'ús dels diners de la Diputació ha servit perquè  entre  2015 i 2016 el percentatge de finançament del partit provinent de la institució passara del 27,82% al 99,58%, generant a més superàvit en els comptes dels populars. Fullana ha recordat que va ser en 2015 quan PP i PSOE van pactar l'augment de la subvenció als grups polítics multiplicant-la per quatre, coincidint amb el daltabaix electoral del bipartidisme. Durant sis anys, els populars han fet l'impossible perquè no es fiscalitzen els seus comptes.

  Impost a les grans empreses

  Així mateix, Compromís ha votat en contra de la reducció de l'Impost d'activitats Económicas (IAE) a les grans empreses, que no suposen ni el sis per cent de les companyies que operen a la província d'Alacant, mentre la Diputació ni tan sols és capaç d'executar les ajudes a les pimes i el comerç local. “Només afecta a les empreses amb més recaptació, que haurien de posar-hi l’espatlla. Però els té igual recaptar o no, ja que no executen res”, ha apuntat Fullana. És la segona vegada que l'equip de govern de PP i Ciudadanos han rebaixat aquest impost per a empreses nacionals o internacionals: en 2020 ja ho va rebaixar del 20,5% al 10%. Ara ho fa del 10 al 5%.

  Pujar