elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'oli Marsala, de la varietat Alfafarenca, guanya el II AOVE FÒRUM Internacional Fira de Cocentaina 2021

L'oli Marsala, de la varietat Alfafarenca, guanya el II AOVE FÒRUM Internacional Fira de Cocentaina 2021
  • En la categoria Monovarietal han resultat premiats la cooperativa de Moixent i Varona la Vella mentre que la Coupage ha recaigut en MGOO, també s'ha reconegut a Ecotravadell i Azienda Agrícola Masseli com a millors olis ecològics

  • La cuinera Cristina Manzanares del restaurant contestà “Nou Raspa” ha oferit un showcooking en el qual s'han elaborat sis receptes amb els olis guanyadors d'aquest segon certamen

MÉS FOTOS
L'oli Marsala, de la varietat Alfafarenca, guanya el II AOVE FÒRUM Internacional Fira de Cocentaina 2021 - (foto 2)
L'oli Marsala, de la varietat Alfafarenca, guanya el II AOVE FÒRUM Internacional Fira de Cocentaina 2021 - (foto 3)
L'oli Marsala, de la varietat Alfafarenca, guanya el II AOVE FÒRUM Internacional Fira de Cocentaina 2021 - (foto 4)
L'oli Marsala, de la varietat Alfafarenca, guanya el II AOVE FÒRUM Internacional Fira de Cocentaina 2021 - (foto 5)
L'oli Marsala, de la varietat Alfafarenca, guanya el II AOVE FÒRUM Internacional Fira de Cocentaina 2021 - (foto 6)
L'oli Marsala, de la varietat Alfafarenca, guanya el II AOVE FÒRUM Internacional Fira de Cocentaina 2021 - (foto 7)
L'oli Marsala, de la varietat Alfafarenca, guanya el II AOVE FÒRUM Internacional Fira de Cocentaina 2021 - (foto 8)
L'oli Marsala, de la varietat Alfafarenca, guanya el II AOVE FÒRUM Internacional Fira de Cocentaina 2021 - (foto 9)
L'oli Marsala, de la varietat Alfafarenca, guanya el II AOVE FÒRUM Internacional Fira de Cocentaina 2021 - (foto 10)
L'oli Marsala, de la varietat Alfafarenca, guanya el II AOVE FÒRUM Internacional Fira de Cocentaina 2021 - (foto 11)
L'oli Marsala, de la varietat Alfafarenca, guanya el II AOVE FÒRUM Internacional Fira de Cocentaina 2021 - (foto 12)
L'oli Marsala, de la varietat Alfafarenca, guanya el II AOVE FÒRUM Internacional Fira de Cocentaina 2021 - (foto 13)
L'oli Marsala, de la varietat Alfafarenca, guanya el II AOVE FÒRUM Internacional Fira de Cocentaina 2021 - (foto 14)

El II AOVE Fòrum Internacional Fira de Cocentaina 2021 ja ha donat a conèixer als seus guanyadors i d'aquesta manera ha reconegut un any més el potencial dels olis d'oliva verge extra. Una segona edició que s'ha caracteritzat per l'altíssima qualitat de les mostres presentades a concurs i que com a conseqüència ha generat dos empats en dos de les categories avaluades. AOVE FÒRUM ha oferit, per segon any consecutiu la possibilitat d'obrir al món i posar en el mapa oleícola internacional el territori del Comtat i, concretament, la localitat de Cocentaina, amb una llarga i arrelada tradició en el cultiu i elaboració d'un oli d'oliva verge extra.

Aquests reconeixements s'han conegut en un acte celebrat en el Centre Cultural El Teular i al qual han assistit el conseller d'Economia Sostenible, Rafa Climent, el sotssecretari d’Obres Públiques i Mobilitat, Rafael Briet; el director general de Desenvolupament Rural, David Torres; l'alcaldessa de Cocentaina, Mireia Estepa; l'edil de Fira, Eugenia Miguel; el president de la Cooperativa Agrícola de Cocentaina, Rafael Montava i el representant de la Federació “Cooperatives Agroalimentaries Comunitat Valenciana” (FECOAV), Vicent Insa, així com els membres del jurat, participants del concurs i altres membres de les institucions encarregades de l'organització d'aquest II AOVE FÒRUM.

Aquesta segona edició ha comptat amb un increment del 20% de mostres presentades a concurs, de diferents procedències tant a nivell nacional com internacional, una quantitat que reforça una vegada més la bona resposta del sector davant aquesta proposta. Els quatre membres del jurat, Keiko Tawaga, experta en olis d'oliva verge extra, i col·laboradora de l'associació OLIVE OIL JAPAN, Susan Hoover, també experta en el mateix camp i formadora de EASO, Francisco Albert, gerent de Yovirgenextra Consultoria i membre del grup de tast olie d'oliva verge extra ‘13 amants’ i Joan Clement, professor del CDT Iberian Real Food, director gastronòmic i divulgador en mitjans de comunicació autonòmics, han sigut els encarregats de realitzar el tast de totes les mostres de AOVE presentats. Han destacat la diversitat de qualitats i dels productes presentats que permeten així la seua diferenciació i per tant els posicionen en un nivell d'alta qualitat i fan que l'oli d'oliva verge extra produït a Espanya i sobretot a les comarques del Comtat siga reconegut.

La magnífica qualitat de les mostres presentades ha generat un empat en dos de les quatre categories del concurs. D'aquesta manera el palmarés ha quedat així:

El premi més rellevant classificat com a categoria Absolut ha sigut per a Marsala en la varietat Alfafarenca. Un aove amb una intensitat de frutado intens on destaquen l'herba, la fulla d'olivera i la carxofa entre altres descriptors, sens dubte un oli que destaca pel seu equilibri, harmonia i complexitat.

En la categoria Monovarietal s'ha produït un empat i hi ha dos guanyadors, la cooperativa de Moixent en Grossal i Varona la Vella en Picual . El primer destaca per ser un oli fresc amb una intensitat de fruita altíssima en el qual destaquen les herbes aromàtiques , la tomaquera i l'herba recentment tallada mentre que el segon és un verge extra que destaca pel seu equilibri en boca i nas així com per les seues aromes a herbes aromàtiques, fruita seca crua i el verda fulla.

En la categoria Cupatge el reconeixement ha sigut per a MGOO Almàssera, per un oli equilibrat en boca i intens en nas i que destaca per les seues aromes verdes i fruita seca en cru.

I de nou, el millor oli ecològic també amb empat té dos guanyadors, Ecotravadell i Azienda Agrícola Masseli. El primer compta amb una intensitat aromàtica elevada amb aromes florals combinats amb l'herba o la poma, propietats que fan d'ell un aove amb una elevada complexitat i harmonia. El segon reconegut en aquesta categoria és un oli de gran potència frutada que va acompanyada de descriptors 100% en verd on també ressalta la tomaquera i el plàtan.

El representant de la Federació “Cooperatives Agroalimentaries Comunitat Valenciana” (FECOAV), Vicent Insa, el director general de Desenvolupament Rural, David Torres el conseller d'Economia Sostenible, Rafael Climent i la alcaldessa de Cocentaina, Mireia Estepa han fet lliurament dels guardons i han felicitat els premiats.

El conseller d'Economia Sostenible, Rafael Climent, ha assenyalat que "des de la Conselleria d’Economia Sostenible estem convençuts, i així apostem any rere any, que el cooperativisme ha de ser fonamental per a facilitar una eixida de la crisi amb valors, amb empreses compromeses amb les persones i el territori, que creen ocupacions estables i de qualitat, que no es deslocalitzen, i que demostren que és possible conjuminar riquesa econòmica i social. El Cooperativisme és una prioritat estratègica per a aquest Consell. Des de la Generalitat Valenciana hem tingut clar que havíem de potenciar aquest model empresarial dins del projecte de transformació del model econòmic de la Comunitat Valenciana. I això estem fent i això continuarem fent". A més ha indicat que "cal destacar i posar en valor l’aposta per la igualtat de la Cooperativa Agrícola Catòlica de Cocentaina, tenint un Consell Rector paritari format per 6 dones i 6 homes. Aquest és el camí a seguir: igualtat, progrés econòmic, cooperació i democràcia".

L'alcaldessa de Cocentaina, Mireia Estepa, ha destacat que “hui celebrem que aquest II AOVE FÒRUM ha tornat a posar en el mapa internacional un producte tan essencial de la dieta mediterrània com és l'oli d'oliva; hem d'estar orgullosos que les nostres terres produeixen olis d'altíssima qualitat i de mantindre viva la tradició del cultiu de l'olivar malgrat les dificultats. Hem d'agrair a la Cooperativa Agrícola de Cocentaina per la labor històrica que realitzen ja que sense ells no podríem donar a conéixer ni elaborar productes de tan elevada qualitat”. Ha puntualitzat que “estic segura que aquesta segona edició és el camí ferm que farà que aquest guardó es consolide com un referent de les millors produccions d'oli avalades pel segell de la Fira de Tots Sants de Cocentaina”.

Durant l'acte, la cuinera Cristina Manzanares del restaurant “Nou Raspa” ha oferit un showcooking on ha preparat en directe sis receptes amb cadascun dels olis guanyadors i productes senzills, de proximitat i de temporada com la carxofa, el formatge fresc o la ceba. Posteriorment els assistents han pogut degustar aquestes creacions gastronòmiques i en conseqüència els olis guanyadors i comprovar de primera mà la seua qualitat i excel·lència.

Pujar