elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Col·lectiu-Compromís proposa una oficina d’energia en Cocentaina

Col·lectiu-Compromís proposa una oficina d’energia en Cocentaina
  • El Col·lectiu-Compromís vol portar a terme una transició energètica en Cocentaina basada en energies renovables, comunitats energètiques locals i facilitar l’autoconsum

El Col·lectiu-Compromís ha registrat una proposta d’acord per a impulsar la transició energètica a través de noves mesures d’estalvi i eficiència energètica, així com mecanismes d’autoconsum en Cocentaina

El preu de la llum s’està convertint en un dels problemes més greus d’esta dècada a causa, entre altres motius, de la dependència del sistema de preus de la UE. Este encariment dels serveis energètics accentua la dificultat que tenen les famílies per accedir a este bé de primera necessitat. El Ministeri de Transició Ecològica apunta en un informe que el 10% de les llars espanyoles pateixen pobresa energètica, el 7% no pot encendre la calefacció durant els mesos freds i el 6% paguen amb retard les seues factures de la llum.

A més, el canvi climàtic ha accelerat als últims anys la necessitat de substituir els combustibles fòssils contaminants per fonts d’energia renovables com la fotovoltaica o l’eòlica. En este sentit, el Col·lectiu-Compromís ha presentat unes línies d’actuació que caminen cap a una transició energètica més democràtica.

Alguns dels acords que volen aprovar són l’enllumenament de baix consum, la instal·lació de plaques solars en sostres municipals, impulsar la flota de vehicles municipals elèctrics, la rehabilitació energètica i bioclimàtica d’edificis, posar en marxa activitats de sensibilització i educació ambiental, climàtica i energètica i crear una oficina local d’energia per assessorar a la gent i impulsar totes aquestes mesures.

A més, la formació vol una anàlisi de les ordenances municipals per facilitar l’autoconsum i el desenvolupament de comunitats energètiques locals, eliminant els possibles entrebancs administratius.

“Hem d’avançar cap a una sobirania energètica que ens convertisca en una societat més resilient front a situacions d’inestabilitat, i per això cal prendre les mesures necessàries per a reconéixer el dret a l’energia com a dret fonamental i aconseguir una transició energètica justa que vaja cap a un model energètic sostenible, descentralitzat, lliure d’emissions i participatiu”, afirma Jordi Pla, portaveu de la formació a l’Ajuntament.

Pujar