elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Arranquen les Festes de Moros i Cristians de Cocentaina de l'any 2019

Arranquen les Festes de Moros i Cristians de Cocentaina de l'any 2019
  • Les Festes de Moros i Cristians de Cocentaina van pel camí de ser Festa d'Interés Turístic Nacional

  • Més de tres mil persones, entre festers i músics, participaran en les Entrades de Moros i Cristians de demà. La desfilada arrancarà a partir de les set de la vesprada al carrer Pare Francesc Agulló al costat de la part alta del Passeig del Comtat

MÉS FOTOS
Arranquen les Festes de Moros i Cristians de Cocentaina de l'any 2019 - (foto 2)
Arranquen les Festes de Moros i Cristians de Cocentaina de l'any 2019 - (foto 3)

Cocentaina ja ho té tot preparat per celebrar aquest cap de setmana les seues Festes de Moros i Cristians en honor a Sant Hipòlit Màrtir, unes celebracions que van ser declarades d'Interés Turístic en la dècada dels vuitanta i que prompte tindran també la declaració de Festa d'Interés Turístic Nacional. El procés, segons ha informat l'Ajuntament del municipi, avança a bon ritme i un dels últims requisits que restaven per fer era el reforç de la publicitat de les celebracions a tot el territori nacional; una acció que s'ha dut a terme per a les Festes d'enguany.

Edu Bernabéu dirigeix aquesta vesprada l'Himne de Festes

El tret d’eixida cap a les Festes té lloc aquest divendres 9 d'agost amb la celebració de la coneguda com 'Nit de l'Olla'. L'activitat festera començarà a les 19:15h de la vesprada des de la part alta del Passeig del Comtat amb l'inici de la desfilada de les 16 filaes de la Vila Comtal acompanyades de les seues respectives bandes de música. La comitiva l'obrirà la Colla de Dolçaines i Tabals 'Mal Passet' i la tancarà l'Ateneu Musical de Cocentaina acompanyant al director de l'Himne de Festes d'aquest any; el músic contestà Edu Bernabéu Valls. L'esmentada desfilada conclourà a la Plaça del Pla i allà, davant del Palau Comtal, es produirà la interpretació de l'Himne de Festes; una peça amb lletra del poeta Gerard Mur i Pérez a la qual li va posar música el compositor José Insa Martínez. L'Himne estarà interpretat per l'Ateneu Musical així com per les bandes que acompanyen a les quatre Filaes de càrrec d'aquest any: Societat Musical i Cultural de Penàguila (Capità Cristià de la Filà Contestanos), La Lira de Quatretonda (Abanderat Cristià de la Filà Creuats), Unió Musical Contestana (Capità Moro de la Filà Bereberes 'Els Borts') i la Unió Musical Beniatjarense (Abanderat Moro de la Filà Manta Roja). Després de l'Himne, les Filaes acudiran a les seues respectives seus per degustar la clàssica 'Olleta Contestana' i a les 22: 40h començaran des de la part alta del Passeig del Comtat les últimes 'Voltetes' del cicle fester amb el següent ordre: Guàrdia Jalifiana 'Sahorins', Kabilenyos, Muladís, Cavallers de Llúria, Contestanos, Maseros, Almogàvers, Gentils, Creuats, Contrabandistes, Cavalleria Ministerial, Bereberes' Els Borts', Manta Roja, Bequeteros, Llana i Mudèjars. La primera nit de Festes s'allargarà fins ben entrada la matinada amb l'actuació d'una discomòbil a la part central de l'Avinguda del País Valencià.

Les Entrades esperen una participació de més de tres mil persones

Demà dissabte serà un dels dies centrals de les Festes de Moros i Cristians i la jornada arrancarà a les 06:30h del matí a la Placeta de la Vila amb la Santa Missa matinal en record dels festers difunts. A 07:00h s'efectuarà el rés de l'Àngelus des dels balcons del Consistori i aquest acte donarà pas a la hissada de les banderes a l'Ajuntament. Seguidament començarà la Primera Diana en la qual desfilaran primer els cristians encapçalats per la Filà Contestanos (Capità Cristià 2019) donant després pas als moros amb la Filà Bereberes 'Els Borts' (Capità Moro 2019) com a primera a iniciar la desfilada. Recordar que les esquadres de les 16 Filaes giraran de forma extraordinària al Monestir de les Clarisses al seu pas per la plaça del Pla per retre homenatge a la Mare de Déu del Miracle en el V Centenari del miracle de les 27 llàgrimes de sang que va vessar la icona de la patrona contestana el 19 d'abril de 1520.

Al migdia les Filaes Maseros i Contrabandistes protagonitzaran la humorística 'Ambaixada del Contrabando' pels carrers del nucli antic de la localitat i a les 19:00h arrancarà l'Entrada de Moros i Cristians des del carrer Pare Francesc Agulló. S'espera que més de tres mil persones, entre festers i músics, prenguen part en un dels actes més esperats de les Festes que celebra Cocentaina en honor al seu patró; Sant Hipòlit Màrtir. En la desfilada participaran les 16 Filaes contestanes i les mirades se centraran en els quatre càrrecs festers d'enguany: Màxim Ferrer Sellés (Capità Cristià de la Filà Contestans), Javier Pascual Motos (Abanderat Cristià de la Filà Creuats), Rubén Colomina Arroyo ( capità Moro de la Filà Bereberes 'Els Borts') i Abraham Moltó García (Abanderat Moro de la Filà Manta Roja). L'Entrada discorrerà pel Passeig del Comtat i el carrer Bisbe Estanya per arribar al Pla al costat del Castell de Festes i el Palau Comtal. Després enfilarà el carrer Mare de Déu del Miracle fins a concloure a la Placeta dels Apòstols. La jornada acabarà amb l'actuació d'una discomòbil a la part central de l'Avinguda del País Valencià.

Sant Hipòlit Màrtir tindrà tot el protagonisme el diumenge

Diumenge Cocentaina retrà homenatge a Sant Hipòlit Màrtir, patró del municipi des del 7 de maig de 1600. La Segona Diana, amb marcat protagonisme infantil, obrirà els actes del dia i donarà pas a la concentració de totes les Filaes per participar en l'Ofrena Floral al sant. A les 11:50h les Filaes de càrrec es concentraran al Pla i desfilaran pels carrers Comte de Cocentaina i Major fins a arribar a l'església de Santa Maria. Allà s'oficiarà la Missa Major de Sant Hipòlit que enguany farà el sacerdot Don Rafael Cerdà acompanyat dels rectors del Salvador i de Santa Maria, dels Pares Franciscans i els sacerdots que pertanyen a la Germandat Sacerdotal de Cocentaina. En finalitzar la mateixa, al voltant de les 13:30h, els càrrecs desfilaran fins a la Plaça de l'Ajuntament per situar-se sobre una estrada que estarà ubicada a les portes del Consistori. Des d'allí rebran el pas de tots els festers i totes les festeres en el genuí acte de la Presentació d'Armes a Capitans i Abanderats. Al caure la nit, a partir de les 20:15h, començarà la solemne processó amb la Relíquia de Sant Hipòlit i la imatge del patró. Aquesta lluirà un nou aspecte aquest any després del complet procés de restauració a la qual ha estat sotmesa en els últims mesos i que ha realitzat la restauradora Inma Ribelles. L'acte recorrerà els carrers del nucli antic de Cocentaina i acabarà a l'esmentada església de Santa Maria amb un dispar d'arcabusseria en honor al sant. Després, dins de l'església, es donarà a besar la Relíquia de Sant Hipòlit Màrtir i a les 00:00h començarà la humorística Retreta en la qual la participació de les Filaes és voluntària. Finalment actuarà l'orquestra 'No Comment' a la part central de l'Avinguda del País Valencià.

L' Alardo acomiadarà la trilogia festera dilluns

Les Festes de Moros i Cristians de Cocentaina arribaran a la seua fi el dilluns amb conegut com dia de 'Els Trons'. A l'alba s'efectuaran les Guerrilles a les faldes de la Serra de Mariola i a les 11:00h es produirà a la Plaça del Pla l'Estafeta així com l'Ambaixada Mora declamada per Rubén Vilanova Domínguez. En la mateixa es recrearà la crema de Cocentaina per part de les tropes àrabs, ocorreguda en 1.304, i que va provocar que els veïns de la localitat siguen coneguts amb el malnom de 'Socarrats'. A la vesprada, a les 18:30h, serà l'Estafeta i Ambaixada Cristiana protagonitzada en aquest cas per David Pascual Bonet. Després de les dues ambaixades, com és tradicional, es realitzaran els dispars d'arcabusseria en els que s’utilitzaran prop de 500 quilos de pólvora. El municipi, després de les gestions realitzades per la UNDEF i la Junta de Festes, compta amb tots els permisos necessaris i té garantida la munició malgrat que el preu s'ha incrementat en relació als mesos anteriors. Cal assenyalar que al voltant de les 14:00h les Filaes Cavalleria Ministerial i Bequeteros protagonitzaran l'antiquíssima 'Ambaixada de les Tomaques' al solar situat al costat del Col·legi Sant Joan Bosco II en els voltants de la Ronda Sud. La jornada acabarà amb l'Acció de Gràcies a la Mare de Déu del Miracle i Sant Hipòlit Màrtir al Monestir de les Clarisses així com el posterior trasllat de la imatge del Sant Hipòlit del Raval des de l'església de la Mare de Déu del Miracle a la parròquia del Salvador. Finalment actuarà l'orquestra 'Grupo Eñe' a la part central del Passeig del Comtat junt al carrer Ausiàs March. Recordar que dimarts, a les 12:00h, se celebrarà una Missa Solemne a la parròquia de Santa Maria dedicada al patró en ser el 13 d'agost la festivitat litúrgica de Sant Hipòlit Màrtir.

Autoritats presents el dia de l’Entrada

L'Ajuntament de Cocentaina ha confirmat algunes de les autoritats que presenciaran demà les Entrades des de la Tribuna instal·lada al costat del Palau Comtal. Acompanyaran a l'alcaldessa, Mireia Estepa, el regidor de Festes, Octavio Cerdà, i els edils de la Corporació Municipal. Està previst que també estiguen presents en les desfilades el Conseller d'Economia Sostenible, Rafael Climent, el Subsecretari de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat Valenciana, Rafael Briet, la Diputada Nacional del PSOE, Patrícia Blanquer, o el Diputat Provincial dels socialistes, Antonio Francés. Al costat d'ells hi haurà els alcaldes i les alcaldesses dels municipis del Comtat i de l'Alcoià, representants de localitats en les quals se celebren Festes de Moros i Cristians i la Presidenta de la UNDEF; Pepa Prats.

Àmplia difusió a través dels mitjans de comunicació

Les Festes de Moros i Cristians de Cocentaina comptaran amb una àmplia difusió a través dels mitjans de comunicació locals, comarcals, de la província d'Alacant i de la Comunitat Valenciana en tota mena de suports (premsa escrita, televisió, ràdio o premsa digital). A més l'emissora municipal Ràdio Cocentaina, la Veu del Comtat retransmetrà avui en directe la interpretació de l'Himne de Festes i demà les Entrades mitjançant el 107.9 de l'FM i www.radiococentaina.com. També el grup de televisió Intercomarcal TV oferirà en directe aquests dos actes i la televisió comarcal TV-A emetrà en directe l'Entrada i difondrà el senyal per diferents televisions locals del territori valencià així com el seu portal web www.tv-a.es. Així mateix la pàgina de Facebook TeleCocentaina emetrà per streaming la gran majoria dels actes festius. Finalment la nova televisió valenciana À Punt ha confirmat l'emissió de diversos reportatges sobre les Festes de Cocentaina i la realització de connexions en directe aquesta vesprada a través del programa À Punt Directe que condueix la periodista contestana Carolina Ferre.

Pujar