elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Científics valencians desenvolupen nous productes desinfectants per a hospitals

Científics valencians desenvolupen nous productes desinfectants per a hospitals
  • Aquests compostos biocides en forma d'esprai amb gran eficàcia en el laboratori enfront de bacteris i fongs

Segons l'OMS, les infeccions relacionades amb l'assistència sanitària seran la principal causa de mort en el món en 2050. Això s'agreuja amb l'aparició de nous ceps de superbacterias i altres superpatógenos
L'Institut de Tecnologia Química (ITQ), centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Politècnica de València (UPV), forma part del consorci del projecte MULTICIDE, finançat per l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), que ha aconseguit desenvolupar amb èxit diverses formulacions de compostos biocides en forma d'esprai amb gran eficàcia en el laboratori enfront de bacteris i fongs. Aquests productes ja s'estan provant en hospitals com l'Hospital Universitari i Politènic La Fe de València.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) calcula que en 2050 les infeccions relacionades amb l'assistència sanitària seran la principal causa de mort a tot el món, per damunt de les morts produïdes per càncer o per malalties cardiovasculars. El problema s'agreuja amb l'aparició de noves superbacterias i uns altres superpatógenos resistents a la majoria dels antibiòtics, degut principalment al mal ús d'aquests.

Gràcies a la seua resistència i a la generació de biofilms, aquests organismes també són capaços de sobreviure als desinfectants actuals i crear reservorios en llocs com les UCI i els quiròfans, des d'on es transmeten als pacients. Per tot això, els equips de control d'infeccions consideren prioritari desenvolupar noves estratègies de desinfecció per a eliminar els microorganismes de les àrees de major risc als hospitals i prevenir així les infeccions de pacients i treballadors.

Projecte MULTICIDE

La idea del projecte MULTICIDE, inclòs en la convocatòria 2019 de projectes estratègics en cooperació de l'AVI, és combinar l'eficàcia provada de desinfectants habituals, com les sals d'amoni quaternari, amb altres compostos que aporten altres funcions complementàries. D'aquesta manera, s'ataca als microorganismes per diversos fronts i es redueix la possibilitat que aquests patògens desenvolupen resistència. D'altra banda, es persegueix un augment del període d'asèpsia, la qual cosa redueix la freqüència necessària d'aplicació respecte als sistemes de desinfecció utilitzats en l'actualitat.

A més, els nous productes desenvolupats gràcies a aquest treball de recerca inclouen components específics que inhibeixen o retarden la formació de biofilms, la qual cosa evita que les superfícies tractades siguen colonitzades per microorganismes patògens i des d'ací puguen contaminar altres objectes o persones.

El grup d'investigadors de l'ITQ que participa en el projecte està liderat per Francesc X. Llabrés i Xamena, científic titular del CSIC, i posseeix una dilatada experiència en el desenvolupament de nous materials híbrids metalorgánicos amb propietats específiques en diferents àmbits tecnològics, entre els quals s'inclou la catàlisi heterogènia (procés pel qual s'obtenen molts productes químics). L'ús d'aquests compostos aportarà una solució nova per al disseny de nous productes biocides multifuncionals.

En el projecte, liderat per l'empresa BETELGEUX-CHRISTEYNS, que preveu introduir en el mercat els avanços aconseguits, també participen investigadors de l'Institut de Tecnologia de Materials (ITM, Universitat Politècnica de València), de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe i d'AIMPLAS, Institut Tecnològic del Plàstic.

Pujar