Castellano

Unides Podem insta al Consell i al Govern a oposar-se a la macroplanta de panells solars a Chiva

  Unides Podem ha instat hui la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i al Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic al fet que es pronuncien respecte a la instal·lació d'una macroplanta de panells solars de quatre-centes hectàrees en sòl agrícola i forestal als peus de la muntanya de la Serra de Chiva (València).

  Aquest diumenge es van concentrar de nou un centenar de persones en la població per a expressar el rebuig a aquest projecte. Diversos col·lectius i associacions han convocat concentracions durant febrer i març davant la plaça de l'ajuntament de Chiva per a expressar el seu desacord al projecte d'energia fotovoltaica, que es troba en la fase d'exposició pública.

  El propi ajuntament va aprovar per unanimitat una moció al novembre posicionant-se en contra d'aquest projecte i en suport d'una declaració institucional impulsada per diverses associacions de Chiva

  La síndica de aquest grup parlamentari, Pilar Lima,  ha expressat el suport del seu grup al foment de l'energia fotovoltaica, “però de manera que ocupe sòl industrial, sense afectar espais naturals, i que consolide un model descentralitzat protagonitzat pels xicotets productors” i ha recordat que aquesta instal·lació és equivalent a 588 camps de futbol.

  L'energia fotovoltaica, ha explicat, “ens ofereix una gran oportunitat per a democratitzar el sector elèctric gràcies a l'autoconsum i les comunitats locals. No obstant això, deixar-li via lliure a les grans corporacions significarà depredació del territori i negoci per als de sempre”.

  Per la seua banda, el diputat Ferran Martínez ha insistit en que “la macroplanta de Chiva “és un exemple més dels desequilibris territorials que afecten negativament les zones de l'interior. L'escassa densitat de població i el sòl barat afavoreixen que s'instal·len en aquesta part del territori projectes que es rebutjarien de pla si pretengueren situar-se en altres llocs. Les institucions han de procurar un desenvolupament de les zones de l'interior compatible amb la protecció de l'entorn ecològic que és, al cap i a l'últim, un dels seus majors valors”.

  Així mateix, ha recordat que l'ajuntament de Chiva ha oferit solucions alternatives a situar aquesta macroplanta en el paratge natural de Brihuela.

  Unides Podem ha recordat que la decisió sobre la instal·lació d'aquesta macroplanta correspon al Ministeri de Transició Ecològica i que la fase d'al·legacions acaba el pròxim 19 de març.

  En aquest sentit, Martínez ha indicat que “el Ministeri de Transició Ecològica té el deure d'escoltar les al·legacions de l'Ajuntament i dels veïns per a no establir un precedent enormement perillós. A més, considerem que la Conselleria de Transició Ecològica hauria de moure's per a fer costat al municipi i posar damunt de la taula altres opcions. “No entenem el silenci de la Conselleria. Esperem que es pronuncie prompte”.

  Pujar