elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els castells del Vinalopó: La ruta per les fortificacions que no et pots perdre

Castell de Banyeres de Mariola
Castell de Banyeres de Mariola
  • Deu castells solquen el riu al voltant de tota la Comunitat Valenciana

Un dels atractius de la Comunitat Valenciana es troba en la diversitat de rutes que existeixen per a conéixer els seus racons més recòndits i amagats. No obstant això, no totes són així, i és que hi ha algunes que són capaces de recórrer quasi la totalitat del territori valencià. Una d'elles és la Ruta dels castells de Vinalopó, que segueix a les fortificacions d'origen àrab que van ser construïdes entorn del Riu al llarg de tota la perifèria valenciana. Cada castell amaga un història, així com una estructura i origen diferent.

Castell de Villena

És un dels castells millor conservats de tota la ruta. Situat en el perfil de la ciutat de Villena, i destaca a causa de la seua gran grandària en comparació amb la resta de la localitat. Els seus orígens es remunten a l'època islàmica, segle XII. Després de la reconquesta cristiana va passar a formar part del marquesat de Villena. Com a curiositat, l'il·lustre escriptor Don Joan Manuel va escriure en els seus murs alguns dels passatges de la seua obra “Llibre de la caça”. També va ser un dels llocs més perjudicats per les Guerres de Successió i Independència, de les quals encara queden senyals en el seu interior.

Castell de Banyeres de Mariola

El Castell de Banyeres de Mariola és una fortalesa reconstruïda quasi íntegrament. Malgrat això, encara conserva les seues grans dimensions, i són visibles les restes del seu passat. El més curiós d'aquest castell és la seua estructura, ja que consta d'una base poligonal en la qual queden molt ben separats cadascun dels recintes interiors. L'element més destacat de l'estructura és la Torre de l'Homenatge, monument construït en l'època Almohade (S.XII-S.XIII). A més, el castell ha viscut diversos conflictes històrics, com la Guerra de Successió, en la qual va servir d'acolliment per a la població del poble en els setges i incendis provocats per aquesta.

Castell de Biar

Situat a 750 metres d'altitud, aquest castell d'origen musulmà va ser declarat monument nacional l'any 1931. El castell va ser molt important després de la reconquesta cristiana duta a terme per Jaume I en 1245, ja que va ser una de les principals estructures defensives de la frontera meridional-valenciana, ja que posseïa una situació estratègica clau respecte al regne de Castella.

Castell de Castalla

És una de les fortificacions medievals més ben conservades de la província d'Alacant. En el propi castell es pot apreciar les tres fases per les quals va passar al llarg de la seua història, sent alçat pels musulmans en el S.XI, i posteriorment reformat en el S.XIV i S.XV pels cristians.

Castell d'Onil

Més que un castell es tracta d'un palau-fortalesa, i hui dia és considerat una de les edificacions més boniques de la Foia. Va ser construït en 1539 per ordre de Raḿn de Vilanova, Barón de la “Foia de Castalla” i “Señor d'Onil” i Fabanella. Té un estil gòtic-renaixentista, i actualment serveix a manera de recinte per a exposicions i esdeveniments.

Castell de Sax

Aquest castell situat sobre una cresta rocosa es troba a 500 metres d'altura sobre el nivell de la mar. L'origen del castell és musulmà, encara que els vestigis més antics que es van trobar en l'edificació daten de l'època ibera i romana. Al costat dels de Villena i Biar, és una de les grans fortaleses localitzades en l'Alt Vinalopó. Actualment es troba totalment restaurat després dels nombrosos atacs patits en la Guerra de Successió.

Castell d'Elda

Aquest monument situat en el centre històric de la mateixa ciutat va ser construït durant l'època islàmica (S.XI-S.XII), on tenia la funció de fortalesa. No obstant això, després de la reconquesta cristiana va passar a ser un alcàsser comtal. Va estar abandonat fins al S.XX, quan es van començar els tràmits per a la seua restauració. En el seu interior es poden trobar infinitat de restes arqueològiques i construccions històriques.

Castell de Petrer

Des del Castell de Petrer es pot visualitzar gran part de la vall de Vinalopó. Va ser construït en l'època islàmica, quan la població es denominava Bitrir, i va passar a formar part del regne de València en el S.XIV. Hui dia es troba sobre el turó que lidera el centre històric de la població. A més, en la seua muralla poden veure's les cases cova on en el S.XX alguns veïns van construir la seua llar a l'interior.

Castell de Monòver

El Castell de Monòver correspon a l'època almohade ( S.XII- S.XII), i en ell han sigut trobats diversitat de restes arqueològiques corresponents a l'Edat de Bronze. La fortalesa està situada sobre un xicotet pujol sobre la qual pot albirar-se la vall del Vinalopó, i just en el seu vessant sud es troba el barri antic de la ciutat. Fins al S.XVII va ser emprat com a fortificació defensiva.

Castell de Novelda

També denominat Castell de la Mola, troba situat en un xicotet turó elevat a quasi 400 metres, i a 3 quilòmetres de la població de Novelda. Encara que d'origen musulmà, el castell va ser reformat després de passar a mans cristianes, en el S.XIV, quan es va edificar una torre de base triangular de 15 metres de costat per 17 d'alt, l'ónica en la península d'aquestes característiques. En 1931 va ser declarat bé d'interés cultural.

Pujar