elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un projecte ibèric cerca cartografiar les violències causades per la indústria extractiva

Un projecte ibèric cerca cartografiar les violències causades per la indústria extractiva

    La Càtedra UNESCO de Filosofia per a la Pau de la Universitat Jaume I ha acollit una jornada centrada en l'anàlisi de les violències extractivistes, un nou concepte que cerca comprendre millor les formes de violència dirigides contra la naturalesa o contra les persones causades per les activitats extractives. Es tracta d'un concepte encunyat per Kristina Sehlin MacNeil, codirectora del Centre d'Estudis Sami de la Universitat d'Umeå, a Suècia, que ha intervingut durant l'esdeveniment de l'UJI.

    Aquestes formes de violència directa, estructural o cultural inclouen la contaminació de sòls, aigües i aire, els impactes sobre la salut, les amenaces i assassinats, la corrupció o les pràctiques d'enginyeria social o «contrainsurgència suau». Precisament per a entendre millor aquestes formes de violència s'ha llançat l'Observatori Ibèric de la Mineria (MINOB), una iniciativa de ciutadania ambiental posada en marxa amb el suport del Ministeri de Drets Socials i l'Agenda 2030 pel Centre de Sabers per a la Sostenibilitat.

    El MINOB, en la presentació del qual ha intervingut el director general de Polítiques Palanca per al Compliment de l'Agenda 2030, Gabriel Castañares, recopilarà observacions georeferenciades de les vulneracions de drets socials i mediambientals causats per la indústria extractiva. Per primera vegada, es disposarà de manera sistemàtica de les evidències existents sobre cada cas. Actualment, estan en elaboració els 100 primers casos d'Espanya i Portugal, entre els quals s'inclouen ja casos d'Andalusia, Aragó, Astúries, la Comunitat Valenciana, Extremadura i Galícia.

    La intenció és que aquesta base de dades puga contribuir a les funcions d'inspecció i control de les administracions públiques i les forces de seguretat, així com a un millor coneixement sobre els impactes causats per la mineria per part de les institucions, els mitjans de comunicació, les ONG, els moviments socials i les comunitats locals afectades. De fet, MINOB comptarà un sistema de monitoratge i alerta primerenca per a detectar, situar en el mapa i denunciar vulneracions i males pràctiques, facilitant així l'exercici i la defensa dels drets ambientals i contribuint a mitigar les asimetries existents entre les comunitats afectades i el sector.

    La base de dades de l'Observatori Ibèric de la Mineria pot consultar-se en www.minob.org

    Pujar