elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

POSITIVAT celebra el Dia Internacional de la Felicitat amb diverses activitats a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València

  • Tres investigadores de la Universitat Jaume I de Castelló expliquen els resultats de les seues recerques vinculades a la felicitat i el benestar

L’Associació POSITIVAT ha organitzat, amb motiu del Dia Internacional de la Felicitat, diverses activitats per al diumenge 20 de març de 2022, com la representació d’un esmorzar, l’actuació d’una xaranga o la xarrada-col·loqui amb investigadores sobre la felicitat i el benestar. Presentades pel psicòleg i president de l’associació Jesús Pelluch, es desenvoluparan de 10 a 13 hores al passeig nord de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València.

En 2012, l'Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar declarar el dia 20 de març com el Dia Internacional de la Felicitat, en considerar que és un dels drets humans fonamentals i un objectiu que tots i totes hem de perseguir. L'Associació POSITIVAT vol destacar la importància del benestar psicològic amb activitats pràctiques i amenes basades en les recerques en l’àmbit de la psicologia positiva. Per tercer any consecutiu, conviden a totes i tots a prendre consciència i a posar en acció la felicitat en el dia a dia.

Com a temàtica d'enguany, es mostraran els principals elements que incideixen en el benestar i felicitat de totes les valencianes i valencians. La literatura científica en l'àmbit de la psicologia és clara: la música i el menjar, especialment el compartit en moments socials, ens aporta benestar. Aquesta és la premissa que engloba les activitats d'enguany. Representar un «esmorzar», com un dels costums valencians que més felicitat aporta amenitzat per una xaranga de música per la connotació cultural. Tot això reforçat amb panells informatius per a aportar dades contrastables i contribuir a la divulgació científica, amb les recerques i resultats que han analitzat aquests elements de manera rigorosa.

Algunes de les dades més significatives de la #FelicitatValenciana destaquen que en 2021 les societats musicals valencianes van ser declarades manifestació representativa del patrimoni cultural immaterial d'Espanya. Un territori amb molts músics i músiques, en total 40.000, que suposen el 50% de l'àmbit nacional, professionals que amb les seues composicions i interpretacions poden actuar de regulador emocional, millorant la nostra intel·ligència emocional i el nostre propòsit vital.

Pel que fa a la #FelicitatValenciana relacionada amb l'alimentació i la gastronomia, cal destacar i valorar un dels elements més característics: la dieta mediterrània, patrimoni cultural immaterial de la humanitat. Les recerques en l’àmbit de la psicologia destaquen que menjar fruites i verdures crues, el son de qualitat i la pràctica d'exercici prediu una millor salut mental i benestar en adults joves. Elements com les elaboracions o trobades gastronòmiques, com un bon esmorzar, una torrà o la paella valenciana declarada Bé d'Interès Cultural per la Generalitat Valenciana: moments compartits amb amistats i familiars, generadors d'emocions positives i benestar, que només es poden explicar amb una paraula en valencià: comboi.

Finalment, com a activitat central de la jornada, dins l'espai #PsicoDivulga, dedicat a compartir amb la ciutadania les recerques més recents sobre felicitat i benestar, es realitzarà la conferència-col·loqui titulada «La ciència de la felicitat», presentada per Jesús Pelluch com a psicòleg i president de POSITIVAT, que mostrarà de manera amena les aportacions de la psicologia a la societat i la contribució que realitza des de les universitats valencianes.

Hi participaran tres investigadores en l’àmbit de la psicologia de la Universitat Jaume I de Castelló: Valeria Ortiz, doctora en Psicologia i investigadora especialitzada en lideratge positiu i en l'Equip de Recerca WANT Prevenció Psicosocial i Organitzacions Saludables i delegada de la Societat Espanyola de Psicologia Positiva; Rosa Lorente, psicòloga clínica, personal investigador a la Universitat Jaume I al Laboratori de Psicologia i Tecnologia LabPsiTec, i Carmen Soler, docent i investigadora en l'Equip WANT, directora de diversos màsters i postgraus en universitats espanyoles, directora del Fòrum Organització Saludable, patrona i secretària de la Fundació Hospital Optimista i membre del Comitè de Responsabilitat Social Empresarial de l'Associació Empresàries i Professionals-Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana CEV.

Les activitats estan organitzades en col·laboració amb la Universitat Jaume I, la Generalitat Valenciana, la Ciutat de les Arts i les Ciències, la Societat Espanyola de Psicologia Positiva, l'Ajuntament de Carcaixent, Caixa Popular, Papas Duso i Frutas Tono.

Pujar