3 de desembre de 2020 3/12/20

La Generalitat col·laborarà amb el sector de la ceràmica per a la incorporació del model d'indústria 4.0

La Generalitat col·laborarà amb el sector de la ceràmica per a la incorporació del model d'indústria 4.0 - (foto 1)

  El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha manifestat el compromís del Consell de col·laborar amb el clúster ceràmic en el projecte d'elaboració d'una guia de referència per a la incorporació del model d'indústria 4.0.

  Així ho ha explicat en la reunió que ha mantingut amb membres de l'Associació Espanyola de Fabricants de Maquinària i Béns d'Equip per a la Indústria Ceràmica (Asebec), a la qual ha assistit també el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent.

  L'objectiu del projecte és l'optimització d'aquesta indústria, que quantifica l'estalvi en 90 milions d'euros, la qual cosa milloraria la rendibilitat i possibilitats de competència de les empreses d'un sector que, ha explicat Puig, és fonamental per "garantir un projecte de vida" a un ampli nombre de persones a la província de Castelló.

  El cap de l'Executiu valencià ha explicat que s'atorgarà una subvenció de 350.000 euros per a aquest projecte, encapçalat pels fabricants de maquinària per a la indústria ceràmica, als quals Puig ha volgut agrair el seu "esforç permanent per innovar i millorar". "Si el sector està viu i amb aquesta fortalesa és perquè ha sigut sempre capaç de modernitzar-se", ha manifestat Puig, al mateix temps que ha incidit que "la superació de la crisi ha estat basada en la incorporació tecnològica i la capacitat d'establir sinergies entre el món de la universitat i els sectors empresarials" i ha instat a seguir aquest camí.

  Durant l'acte, el president ha destacat la creació d'una taula de diàleg, la 'Taula del Taulell', i les accions que la Generalitat està duent a terme per reforçar el clúster de la ceràmica tant des d'Ivace com des de l'Institut Valencià de Finances i els programes executats per la conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori. "Estem intentant tindre una visió global del sector ceràmic i també veient com es pot constituir una línia d'actuació permanent entre l'Administració i el conjunt de la indústria", ha remarcat Puig, qui ha cridat a seguir treballant en altres qüestions com la formació i la internacionalització per millorar el posicionament de les empreses.

  El clúster ceràmic es marca un termini de 2 anys per definir l'aplicació del model d'indústria 4.0 a través d'una guia de treball que servisca de referència al conjunt del sector i que, a més, puga ser exportable per a altres indústries valencianes. La base d'aquest manual es troba en la digitalització de les línies de fabricació, la qual cosa permet conèixer en temps real els costos de fabricació, controlar la qualitat de matèries primeres i millorar els procés energètics i de logística.

  El projecte s'ha engegat des de l'àmbit dels fabricants de maquinària amb la col·laboració dels fabricants de ceràmica, els de frites, esmalts i colorants, i els de pols atomitzada, així com l'Institut de Tecnologia Ceràmica i la conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball.

  Pujar