elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La família Ros d’Ursinos dóna el seu patrimoni documental a l’Ajuntament de Castelló

La família Ros d’Ursinos dóna el seu patrimoni documental a l’Ajuntament de Castelló
  • La regidora de Cultura, Verònica Ruiz, s’ha reunit amb Ana Ros d’Ursinos, representant dels hereus de la família, per abordar els detalls del procés de digitalització del llegat

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló, Verònica Ruiz, s’ha reunit amb l’hereva i representant de la família Ros d’Ursinos. La reunió, a la qual també hi ha assistit el cap de l’Arxiu Municipal, Javier Saura, ha servit per iniciar els tràmits i fer efectiva la donació de l’arxiu documental de la família, entre el qual s’hi troba documentació de personalitats com Godofredo Ros d’Ursinos Calduch, arquitecte de la ciutat i artífex d’obres com la Plaça de la Pau o el Teatre Principal de Castelló.

“El llegat de la família Ros d’Ursinos constitueix un fons documental d’extraordinari interès històric i cultural per a Castelló”, ha valorat Ruiz. L’edil ha incidit en el “gran valor que suposa aquesta donació, ja que afavoreix la conservació i la investigació històrica de la família” i ha agraït el pas fet per la família “amb una enorme generositat”, que ara permetrà “encetar un procés d’inventariat i digitalització de tots aquests materials que serviran com a punt de partida per a futures investigacions”.

L’hereva i representant de la família, Ana Ros d’Ursinos, ha expressat que la voluntat dels hereus és “preservar i conservar el llegat familiar i posar-lo a disposició de la nostra ciutat”. Per això, en fer efectiva la donació, personal municipal traslladarà els materials fins a les dependències de l’arxiu de la ciutat, un transport que es farà amb totes les mesures per a garantir la conservació del valuós patrimoni.

Amb aquesta donació a l’Arxiu Municipal, el consistori s’encarregarà de la conservació i organització del fons documental de Ros d’Ursinos. A més a més, també afavoreix la difusió la història de la família per tal de posar-la a l’abast de la ciutadania per al seu coneixement i investigació.

Així doncs, s’inicia ara un procés de classificació i catalogació de la documentació del llegat de Ros d’Ursinos per part de l’Arxiu Municipal de Castelló. L’arxiu familiar de Ros d’Ursinos constitueix un important recull històric i cultural, tant per a la ciutat com per a les comarques del nord. El fons està constituït pels documents generats per aquest llinatge familiar al llarg de la seua història, des d'època medieval fins al segle XX.

Com ha explicat el cap de l’arxiu municipal, la família Ros d’Ursinos es va assentar en terres valencianes en el segle XIII, després de la conquesta cristiana. La principal branca familiar es va assentar a Castelló i Nules al voltant del Segle XVI, tot i que finalment s’instal·là a la capital de La Plana.

El responsable de l’arxiu ha detallat que, des del Segle XIX, els membres de la família “han ostentat professions tècniques i universitàries de prestigi lligades a l’arquitectura, la ciència o la cultura de la ciutat”. Saura ha assegurat que “gràcies a la seua activitat professional, però també gràcies a la seua vida personal i la seua projecció pública, es disposa d’un testimoni escrit familiar de gran valor”.

Pujar