elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Experts destaquen a l'UJI el paper «nuclear» de la comunicació en la transició ecològica

Experts destaquen a l'UJI el paper «nuclear» de la comunicació en la transició ecològica
  • Més de 50 especialistes reunits al congrés BlueCom evidencien la necessitat d'expandir la informació ambiental a tots els àmbits

El panell d'experts reunits aquesta setmana a la Universitat Jaume I de Castelló en el I Congrés Internacional de Comunicació per a la Transició Ecològica i l'Economia Blava (BlueCom) ha coincidit a destacar el «paper nuclear» de la comunicació i la necessitat d'expandir-la a tots els àmbits per a aconseguir una veritable consciència ciutadana davant del greu problema ambiental a què s'enfronta el planeta. El congrés, desenvolupat en format híbrid, presencial i en línia, ha tingut més de 220 inscrits, amb una participació alta d'estudiantat de l'UJI però també de professionals i investigadors d'altres parts d'Espanya i de Llatinoamèrica, amb els quals s'ha establert un debat molt intens i ric sobre temes molt importants lligats al canvi climàtic i al paper de la comunicació, tant des de la perspectiva periodística com de la comunicació corporativa i l'audiovisual.

El congrés BlueCom ha estat organitzat pel Departament de Ciències de la Comunicació de l'UJI amb el patrocini de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana, i entre les conclusions destaca l'existència d'una dicotomia social davant el problema del canvi climàtic, ja que la ciutadania és conscient de la gravetat del problema del canvi climàtic, però gairebé no s'implica a títol particular per a revertir aquesta informació. Segons un dels directors acadèmics de la trobada, el professor Francisco Fernández Beltrán, «hi ha també un problema comunicatiu, ja que els mitjans informen poc i malament, sobretot amb molt de missatge catastrofista i amb molta dada, que dona peu al fet que se'n genere una sensació d'ecoansietat i ecofatiga entre la societat». Amb tot, Fernández Beltrán apunta que «hi ha brots d'esperança, sobretot per la consciència més gran de les empreses, encara que siga per la pressió regulatòria i social, i perquè hi ha iniciatives als mitjans i a l'acadèmia per a promoure més informació ambiental i per a fer-ho de manera més propera i efectiva».

Al llarg dels tres dies de la trobada, els especialistes han analitzat com impacta la comunicació en els processos de transició ecològica i de desenvolupament de l'economia blava, sobretot a través de la promoció d'una consciència social més gran al voltant d'aquesta problemàtica. En aquest sentit, els experts reunits a la Universitat Jaume I han coincidit que cal arribar a un compromís major per part de les administracions, les empreses i la societat en conjunt.

El programa va arrancar el dimarts 29 de novembre en la primera jornada amb la inauguració del congrés a càrrec de la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, i la directora general de Canvi Climàtic de la Generalitat, Celsa Monró, que van destacar la necessitat d'una trobada d'aquestes característiques. La conferència inaugural va anar a càrrec de María Gemma Teso Alonso, de l'Observatori de la Comunicació del Canvi Climàtic, que va posar de manifest l'alta responsabilitat dels mitjans de comunicació, ja que construeixen els imaginaris col·lectius i, per tant, determinen no només allò que es parla, sinó també com. En aquest sentit, va recordar que un dels objectius que han d'assumir els mitjans és informar i potenciar estils de vida que siguen acords amb la natura.

En aquesta primera sessió el congrés va comptar també amb la participació d'Ana Muñoz van den Eynde, de la Unitat de Recerca «Ciència, Tecnologia i Societat» de CIEMAT, així com amb la taula redona sobre «El paper dels mitjans de comunicació en la creació d'una nova consciència social», en què van participar Alicia de Lara, professora de la Universitat Miguel Hernández; Javier Salas, periodista d'El País, i Laura Chaparro, responsable de Redacció de Science Media Centre España.

En la segona jornada, el congrés va servir per a mostrar la campanya de comunicació lligada a la candidatura de la ciutat de València a Capital Verda Europea, recentment assolida, en una conferència de la periodista Maria Josep Picó, de l'Ajuntament de València. Després, Isabel López, cofundadora i directora general de Canvas Estratègies Sostenibles, va abordar com la comunicació de la RSC impacta en la reputació de les organitzacions. Posteriorment, es va celebrar una taula redona sobre «Reputació i responsabilitat en la creació de la consciència ambiental de les empreses i els ciutadans», de la qual van formar part Domingo García Marzá, catedràtic d'Ètica de l'UJI; Yolanda Rodríguez Couso, responsable de Comunicació Estratègica i Internacional a Ihobe, Societat Pública de Gestió Ambiental del Govern Basc; i Esther Castellano, presidenta de Dircom Comunitat Valenciana.

A la vesprada es va presentar el llibre Comunicación radical. Despatriarcalizar, descolonizar y ecologizar la cultura mediática, de Susana de Andrés, de la Universitat de Valladolid, i Manuel Chaparro, catedràtic de la Universitat de Màlaga. Així mateix, el periodista Sergio Fernández Ramos, coordinador de Comunicació, Relacions Institucionals i Social Media de la Fundació Biodiversitat, va explicar les accions comunicatives relacionades amb la presència d'Espanya en la recent Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP 27), celebrada a Xarm al-Xeikh (Egipte) entre el 6 i el 18 de novembre sota el lema «Junts per a la implementació» i amb l'objectiu de renovar i estendre els acords assolits en l'històric Acord de París.

L'última jornada del congrés BlueCom, el dijous 1 de desembre, va comptar amb la participació d'Abel Campos, periodista d'À Punt, que va reclamar més visibilitat als mitjans, sobretot als públics, per a la informació ambiental. Posteriorment, es va celebrar una taula redona sobre «Les noves narratives del canvi climàtic» en què van estar presents Fernando Valladares, del CSIC; José Luis Piñuel, de la Universitat Complutense; i María Carmen Erviti, de la Universitat de Navarra. La periodista castellonenca Rocío Vidal, destacada youtuber coneguda amb el nom de «lagatadeschrodinger», va oferir una conferència de clausura en què va alertar dels riscos, fins i tot per a la salut i la vida, de les notícies falses i de la desinformació.

La direcció acadèmica del congrés ha estat formada per Javier Marzal Felici, catedràtic de Comunicació Audiovisual; Andreu Casero Ripollés, catedràtic de Periodisme, i Francisco Fernández Beltrán, professor del Departament de Ciències de la Comunicació de l'UJI. El comitè organitzador ha estat format per professors del Departament de Ciències de la Comunicació de l'UJI i de la Hanze University of Applied Science. Per part seua, el comitè científic ha estat format per acadèmics de comunicació de reconegut prestigi nacional i internacional. A més, BlueCom ha comptat amb la col·laboració d'importants entitats en l'àmbit de la comunicació com l'Associació Catalana de Comunicació Científica; adComunica, Associació per al Desenvolupament de la Comunicació; l'Associació de Periodistes d'Informació Ambiental; Dircom, Associació de Directius de Comunicació i la Unió de Periodistes Valencians.

Pujar