elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Espaitec obri una reflexió sobre les bateries com a factor clau en l'emmagatzematge d'energia

Espaitec obri una reflexió sobre les bateries com a factor clau en l'emmagatzematge d'energia
    MÉS FOTOS
    Espaitec obri una reflexió sobre les bateries com a factor clau en l'emmagatzematge d'energia - (foto 2)
    Espaitec obri una reflexió sobre les bateries com a factor clau en l'emmagatzematge d'energia - (foto 3)

    La jornada «Innotransfer: Bateries, un repte a resoldre en el procés de descarbonització» ha reunit representants d'empreses, instituts tecnològics i de la universitat per a reflexionar sobre l'emmagatzematge d'energia com factor clau en la descarbonització industrial, com les possibilitats de les bateries per a facilitar la reducció, eliminació i neutralització d'emissions de CO₂. Aquests desafiaments empresarials estan identificats pels Comités Estratègics d'Innovació Especialitzats (CEIE) de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), donats suports per la Llei Europea del Clima, i Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana, que destaquen la importància de la transferència de coneixement universitat-empresa per a continuar millorant els processos productius i incrementar l'eficiència energètica.

    El vicerector d'Innovació, Transferència i Divulgació Científica de la Universitat Jaume I, David Cabedo, al costat del president de la Xarxa de Parcs Científics Valencians i director d'Espaitec, Juan Antonio Bertolín, han inaugurat la jornada. Cabedo ha agraït als diferents ponents la seua participació en la jornada i el suport financer de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) per a desenvolupar el programa Innotransfer. També ha afegit que «el nou model energètic, cap al qual estem transitant, requereix un impuls important en innovacions per a l'emmagatzematge d'energia, sent un dels principals reptes plantejats poder desenvolupar innovacions sense un impacte negatiu, tant en la petjada de carboni com en l'explotació dels recursos naturals».

    Per part seua, Bertolín, ha destacat que l'objectiu de la jornada és abordar una vegada més el desafiament de la descarbonització, concretament com es gestionarà l'energia elèctrica a partir de les renovables i el seu emmagatzematge: «És imprescindible identificar els reptes que presenten les bateries, ja que actualment el creixement està sent exponencial amb la producció de vehicles elèctrics».

    La primera ponència ha tractar sobre l'evolució tecnològica de bateries, els seus reptes i tendències futures. «Alguns reptes tecnològics de les bateries actualment són millorar la densitat d'energia, obtindre un menor cost, una major seguretat i una càrrega més ràpida. No obstant això, també existeixen reptes ambientals, econòmics i socials», ha destacat la investigadora l'Institut Tecnològic de l'Energia (ITE) Leire Zubizarreta.

    Altre dels investigadors, Héctor Beltrán, professor de la Universitat Jaume I, ha confirmat que un dels reptes principals del sector és l'estandardització de les bateries: «Actualment s'està treballant a homogeneïtzar el format perquè puguen ser reutilitzades i tindre una segona vida».

    El director de Neptury Technologies, Enrique Navarro, ha afirmat que la seua companyia ha dissenyat el sistema d'una bateria més exigent que existeix per a refrigerar una bateria.

    A més, el CEO d'Abervian i president de l'Associació Valenciana del Vehicle Elèctric (AVVE), Javier Barahona, ha afegit: «En l'actualitat, coneixem la tecnologia, però queden moltes línies d'investigació de desenvolupament perquè el model tecnològic i econòmic siga més rendible i més concorde a les necessitats dels usuaris». «Des d'Abervian estem treballant en el Cloud BMS, en Sensòrica Avançada i en Digitalització per a dissenyar les bateries del futur».

    L'espai de ponències ha finalitzat amb el conseller delegat de Coberta Solar, Luis Navarro, ha presentat diversos casos d'èxit en emmagatzematge energètic, com la instal·lació de la megabateria industrial per a autoconsum més gran d'Europa en l'empresa tèxtil TexAthenea, un sistema que permet emmagatzemar dos megavats per hora. En acabar l'exposició, s'ha obert un debat entre els ponents, el públic assistent a la sala i els participants en manera en línia.

    Per a clausurar la jornada, el president de la Xarxa de Parcs Científics Valencians i director d'Espaitec, Juan Antonio Bertolín ha presentat la plataforma de reptes del programa Innotransfer i ha agraït als participants, presencials i en línia, el seu interés en la jornada, animant-los a seguir les evolucions de la iniciativa.

    INNOTRANSFER

    Innotransfer és una iniciativa multisectorial d'innovació oberta i gestió col·lectiva que té com a fi promoure la transferència de coneixement i tecnologia, desenvolupada pels parcs científics i tecnològics de la Comunitat Valenciana, a l'ecosistema empresarial del nostre territori en sectors econòmics clau com a Hàbitat Sostenible; Agroalimentació; Mobilitat Sostenible i Automoció; Tecnologies Habilitadores; Salut; Infraestructures; i Turisme Intel·ligent.

    Les principals associacions empresarials, les universitats públiques valencianes i la xarxa d'Instituts Tecnològics REDIT participen en el fòrum Innotransfer, el qual està coordinat per la Xarxa de Parcs Científics Valencians (REPCV) i finançat per l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI). Aquesta iniciativa aposta per fomentar el diàleg entre investigadors i empreses de la Comunitat Valenciana a través de l'acció catalitzadora de les estructures intermèdies de l'ecosistema públic-privat d'investigació i de l'ecosistema empresarial valencià.

    Pujar