elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Educomunicación per a conjurar les distopies de la societat de la informació

  • Els catedràtics Agustín García i Alfonso Gutiérrez qualifiquen d'eina essencial l'alfabetització mediàtica i informacional

La segona sessió del webinar «Diàlegs sobre comunicació i educació en el segle XXI. Impulsar l'educomunicació des de les universitats», celebrat aquesta setmana, ha comptat amb la participació d'Agustín García Matilla, catedràtic de Comunicació Audiovisual i Publicitat, i Alfonso Gutiérrez Martín, catedràtic de Didàctica i Organització Escolar, tots dos de la Universitat de Valladolid (UVA) al campus María Zambrano de Segòvia. La sessió ha sigut moderada per Marc Pallarés Piquer, professor titular de Teoria i Història de l'Educació de la Universitat Jaume I.

Els ponents han destacat la rellevància de l'educació mediàtica en un moment com l'actual, en el qual sembla que s'estan complint les més pessimistes visions distòpiques d'escriptors i pensadors com Aldous Huxley, Ray Bradbury o George Orwell. El desenvolupament de les tecnologies de la comunicació i l'expansió de les xarxes socials han configurat un sistema mediàtic que ‘controla' les nostres vides, davant el qual bona part de la ciutadania es troba indefensa. En aquest sentit, l'alfabetització mediàtica i informacional constitueix per a aquests experts una eina essencial per a empoderar no sols xiquets i joves, sinó que ha d'abastar el conjunt de la ciutadania, per a protegir així la nostra jove democràcia.

El professor Alfonso Gutiérrez Martín ha destacat que «en el nostre sistema educatiu es poden identificar importants avanços en el camp de l'educació mediàtica que han tingut lloc en les últimes dècades, si bé és fonamental aprofundir en el foment d'una mirada crítica». En aquest sentit, Gutiérrez ha assenyalat que en el nou currículum de l'educació primària s'han inclòs les competències digitals i l'educació mediàtica com una de les competències bàsiques del nou model educatiu que impulsa la nova reforma, en ple procés en aquests moments. Així mateix, ha manifestat que «el professorat és més conscient que mai de la importància de la seua formació en aquest terreny, més preocupats per l'adquisició de competències en alfabetització mediàtica i informacional que pel domini de les eines digitals».

El professor García Matilla també ha incidit en la necessitat d'impulsar la formació crítica de la ciutadania, «especialment cap a les tecnologies de la informació o el dadisme que ens envaeix, responsable d'una dieta mediàtica absolutament inadequada, contra la qual ens han advertit grans pensadors contemporanis com Paulo Freire, Mario Kaplún o filòsofs com Byung-Chul Han». Davant aquest escenari, «l'educomunicació es presenta com una via excel·lent per a fomentar una formació crítica, que ha d'integrar-se plenament en l'educació reglada des de les etapes educatives més primerenques».

Tots dos participants han destacat, en el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa declarat per l'Assemblea General de les Nacions Unides en 1993, que és essencial proclamar la rellevància del treball que desenvolupen els professionals de la comunicació, en l'exercici de la qual de la professió periodística és essencial la formació ètica i el respecte dels principis fonamentals deontològics. La recent creació en la Universitat de Valladolid de la Càtedra d'Educomunicació i Tecnologies Disruptives, que dirigeix el professor Alfonso Gutiérrez, també ha sorgit per a permetre un avanç substancial en el camp de l'alfabetització mediàtica i informacional.

Aquesta segona sessió del seminari web organitzat per la Càtedra RTVE de Cultura Audiovisual i Alfabetització Mediàtica de la Universitat Jaume I ha sigut molt útil per a prendre consciència dels importants reptes als quals ens enfrontem en el camp de l'educomunicació, absolutament essencial perquè els xiquets i joves, i també els adults, es puguen adaptar a una realitat essencialment mediàtica, un terreny en el qual s'estan produint importants avanços al nostre país.

La tercera sessió d'aquest seminari web, l'assistència al qual és gratuïta, tindrà lloc el pròxim dilluns 9 de maig a les 16 h, i està prevista la participació de Victoria Tur Viñes de la Universitat d'Alacant i Linda Castañeda Quintera de la Universitat de Múrcia. Les sessions es graven i estan disponibles en la web http://catedrartve.uji.es. Aquesta activitat promoguda per la Càtedra RTVE compta amb el suport del CEFIRE Artistic-expressiu de la Comunitat Valenciana, del Consell de l'Audiovisual de la Comunitat Valenciana i de l'Associació per al Desenvolupament de la Comunicació adComunica.

Pujar