27 de setembre de 2020 27/9/20

Les 'corregudes per la joia' tornaran a unir tradició i espectacle en la platja del Gurugú

Les 'corregudes per la joia' tornaran a unir tradició i espectacle en la platja del Gurugú - (foto 1)

    La platja del Gurugú es convertirà de nou aquest mes en l'escenari de les 'corregudes per la joia', una exhibició de cavalls que rememoren el costum dels antics veïns de Castelló per lluir les seues habilitats com a genets davant els seus amics i, sobretot, per tractar de seduir a les dames a les quals volien conquerir. L'espectacle es va perdre en l'oblit durant dècades fins que va ser recuperat. Aquest any se celebra la vintena edició, el diumenge 30 d'abril, organitzat pel Poni Club Castelló amb la col·laboració del Patronat d'Esports de Castelló.

    El regidor d'Esports, Enric Porcar, assenyala que "és una bona oportunitat perquè les noves generacions revisquen un passatge de la història recent de la ciutat en un escenari espectacular i amb la participació de cavalls i també ponis amb genets infantils".

    Les carreres prenen la seua denominació de la 'joia', un mocador de seda molt valuós en aquella època. Quan el pressupost no arribava per al mocador, la 'joia' podia ser fins a un pollastre o un ànec. No s'emprava cadira de muntar i els genets portaven les regnes subjectes amb la boca per tal de tenir les mans lliures per fustigar als cavalls amb una vara, atés que en anar calçats amb espardenyes no s'empraven esperons.

    L'absència d'animals de cadira a la Plana va donar lloc al fet que s'utilitzaren en les carreres els animals de conreu i, així, totes les poblacions incloïen en les seues festes majors competicions eqüestres d'aquest tipus. Prenien part molts mossos, ja que tots tenien haques o mascles per córrer, i les apostes eren abundants entre el públic. Ara, sense diners pel mig però amb quasi tanta gent gaudint de l'espectacle en el Grau, les 'corregudes per la joia' ultimen els preparatius.

    Pujar