elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Convocades diverses manifestacions contra la Llei Mordassa a Castelló

Convocades diverses manifestacions contra la Llei Mordassa a Castelló
  • Distintes entitats organitzen mobilitzacions aquest cap de setmana per a demanar la seua total derogació

Diverses entitats de la ciutat de Castelló han organitzat manifestacions aquest cap de setmana per a demanar la derogació total de la Llei de Seguretat Ciutadana de 2015, popularment coneguda com a Llei Mordassa. Així, el dissabte 12 de febrer serà el torn de la central sindical CGT i el diumenge 13 farà el propi Amnistia Internacional.

Respecte a la Confederació General del Treball, organitza la seua concentració el dissabte 12 a les 12 del matí en la plaça María Agustina. El sindicat anarcosindicalista explica que aquesta llei de 2015, igual que l'anterior, de 1992, “no són més que una continuació de les lleis repressives del franquisme i la transició, que suposen una retallada de llibertats sense precedents i restringeixen el dret de reunió, manifestació i llibertat d'expressió”.

Post aquesta raó, des de CGT denuncien que “el Govern progressista de PSOE-UP, que quan estava en l'oposició prometia la derogació de la Llei Mordassa, ara proposa una reforma que no és tal, sinó un subtil maquillatge per a continuar vulnerant llibertats i drets de la ciutadania, ja que els punts més lesius segueixen sense modificar-se”.

Quant a Amnistia Internacional, que la convoca per al diumenge 13, a les 12 hores, també en Maria Agustina, denuncia que la reforma que ara pretén impulsar el Govern “no preveu eliminar els elements que més danyen els drets humans, ja que només és un maquillatge de la llei”.

Segons l'associació, "des de l'aprovació de la reforma de la llei en 2015 i fins a desembre 2019 es van imposar prop de 140.000 sancions en base únicament a dos articles: resistència, desobediència o negativa a identificar-se" (36.6) i "faltes de respecte a l'autoritat" (37.4), la qual cosa suposa fins al 70% del total de sancions imposades en matèria de seguretat ciutadana.

Per això, des d'Amnistia lamenten que la reforma no vol abordar cap d'aquests dos articles ni tampoc planteja eliminar l'article relatiu a la “difusió d'imatges” d'actuacions policials (36.23), un article que ha sigut molt polèmic en els 7 anys en què s'ha aplicat.

A més, expliquen, “aqueixa proposta de reforma no redueix els amplis poders discrecionals de les forces i cossos de seguretat, ni estableix adequats mecanismes de control i rendició de comptes, deixant la porta oberta a actuacions arbitràries”. “Tampoc es prohibeix l'ús de pilotes de goma ni planteja eliminar l'aparent cobertura legal donada per la llei a les conegudes com a devolucions en calent", denuncien.

Pujar