elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La ceràmica adverteix complicacions serioses si no arriben prompte les ajudes del Govern

La ceràmica adverteix complicacions serioses si no arriben prompte les ajudes del Govern
  • El conseller Arcadi España ha visitat ASCER on s'ha presentat l'informe d'impacte socioeconòmic i fiscal del sector en 2021

L'Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics (ASCER) ha acollit aquest matí a Castelló la presentació de l'informe sobre l'impacte socioeconòmic i fiscal del sector ceràmic espanyol en 2021 i l'estimació de costos i previsió per als anys 2022 i 2023, una jornada a la qual ha assistit el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España.

El president de ASCER, Vicente Nomdedéu, durant la presentació de la jornada ha destacat que durant l'últim trimestre de 2021 ja es començava a entrellucar la crisi energètica que s'ha vist agreujada per la guerra i l'amenaça de la competitivitat, una situació que està complicant el futur del sector taulell espanyol pel que “si no arriben les ajudes directes com portem reclamant des de fa temps, l'escenari que es presenta no és gens falaguer”.

I és que aquesta és la primera vegada que la indústria ceràmica demana ajudes, alça la mà perquè l'administració els done suport.

La indústria ceràmica “és solvent” ha assegurat Nomdedéu però “necessitem ajudes i la baixada del preu del gas” per a un sector que genera 17.180 ocupacions directes, produeix 4.855 milions d'euros a l'any i exporta per valor de 3.665 milions d'euros.

Comparant 2019 amb 2021, el sector de la ceràmica va veure com augmentava la producció, la facturació, les ocupacions i les exportacions fins a l'últim trimestre de 2021 quan la crisi energètica va minvar aquest increment en un clúster de coneixement compartit i aplicat, que suposa una plataforma d'arrossegament de la província, segons el president de ASCER.

Així mateix, en 2022 el sector ha facturat 5.600 milions d'euros, dels quals 2.400 milions són de cost energètic. “Quasi la meitat de la facturació són costos energètics” pel que “les pèrdues seran importants perquè hi ha molts més factors i costos de producció”.

De cara a 2023, es preveu un any “complicat i difícil” perquè “no depén de nosaltres lluitar contra les amenaces” i “sense ajudes externes del Govern com fan en altres països, Itàlia, serà molt difícil mantindre la competitivitat de les empreses i el clúster”, segons Nomdedéu, qui ha valorat l'esforç que està fent la Generalitat Valenciana.

En aquest sentit, Arcadi España ha recordat que l'administració autonòmica ha donat al sector 50 milions d'euros a través de l'Institut Valencià de Finances perquè les empreses tinguen liquiditat encara que l'objectiu és arribar als 110 milions d'euros en ajudes.

Espanya destaca la necessitat d'actuar de manera coordinada

En aquest sentit, Arcadi España ha recordat que l'administració autonòmica ha donat al sector 50 milions d'euros a través de l'Institut Valencià de Finances perquè les empreses tinguen liquiditat encara que l'objectiu és arribar als 110 milions d'euros en ajudes.

En la seua intervenció en la jornada ‘Impacte socioeconòmic i fiscal del sector ceràmic espanyol en 2021. Estimació de costos i previsió 2022-23’, el titular d'Hisenda ha assenyalat el “ferm suport” de l'Executiu valencià a aquest sector industrial i ha remarcat la necessitat de “actuar de manera coordinada” per a no provocar asimetries en algunes ajudes concedides en altres països que, “sense tindre en compte el potencial, la capacitat i l'evolució tecnològica” de les empreses, puguen afectar la competitivitat “de manera artificial”.

“D'ací ve la reivindicació conjunta del sector amb la Generalitat de sol·licitar en el mateix marc temporal un volum d'ajudes comparable a les concedides per governs d'altres països”, ha remarcat el màxim responsable de les finances valencianes, qui ha urgit a l'Executiu central a “materialitzar com més prompte millor” ajudes “per a empreses, treballadors i treballadores” d'un sector “que aporta molt a la societat per la seua gran contribució econòmica en termes de PIB, d'ocupació i de recaptació impositiva”.

La ceràmica, un sector capdavanter en un moment crític

El conseller d'Hisenda ha subratllat en el seu discurs el pes del sector ceràmic castellonenc, del qual ha explicat que engloba “quasi el 97% de la producció espanyola” i el “caràcter capdavanter de la qual” li ha permés innovar, estar a l'avantguarda i tindre salaris “per damunt de la mitjana del sector industrial”.

“No obstant això -ha afegit Espanya-, en aquests moments hem de ser conscients que el clúster ceràmic travessa un moment crític per la conjunció de tres xocs que li està afectant d'una forma sense precedents: les dificultats per al subministrament de matèries primeres, la problemàtica en l'àmbit logístic i de nolis marítims, i la crisi energètica que afecta el subministrament de gas i electricitat”.

Pujar