elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Castelló recupera la normalitat després d'un dels pitjors temporals de la seua història

Castelló recupera la normalitat després d'un dels pitjors temporals de la seua història

    L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha realitzat avui un balanç dels danys que ha causat en la ciutat l'episodi de pluges, vent i temporal marítim que ha assotat el terme municipal durant quatre dies. Marco, que ha estat acompanyada per la vicealcaldesa, Ali Brancal, i el regidor de Vertebració del Territori, Rafa Simó, ha afirmat que "malgrat la cruesa del temporal, els danys en la ciutat de Castelló no han sigut ni de tanta envergadura ni tan quantiosos com en altres poblacions veïnes".

    La primera edil ha explicat que la ciutat va recobrant la normalitat a poc a poc i tan sols romanen les conseqüències del temporal en les dues zones més afectades: la Marjaleria i el litoral. "En la Marjaleria els sistemes de drenatge segueixen funcionant al 100% i els nivells d'aigua continuen baixant. Ja no hi ha cap vial tallat i l'aigua s'acumula, principalment, en parcel·les privades" ha indicat Marco qui ha posat l'accent que "el fort temporal marítim ha dificultat notablement l'evacuació d'aigües ja que l'onatge i la pujada del nivell del mar ha provocat una tornada de l'aigua cap a les sèquies".

    Quant al litoral, l'alcaldessa ha explicat que les platges es troben en bon estat malgrat el temporal marítim, i tan sols s'ha detectat un senyal de tràfic trencada i algunes preses d'aigua de dutxes desenterrades. "El més destacable és la presència de nombroses algues i residus que les ones han arrossegat fins a l'arena, però ahir dilluns van començar les labors de retirada".

    Pel que fa al Parc del Pinar, que es va tancar al públic el divendres passat per prevenció, tampoc s'han produït danys d'importància. "Han caigut 4 pins i hi ha algunes branques trencades que cal llevar perquè no es produïsquen danys pel que romandrà tancat dos o tres dies més".

    Dades del temporal

    Amparo Marco ha facilitat algunes dades que reflecteixen la intensitat del temporal que ha viscut la ciutat ja que des de les 14 hores del dijous 19 de gener fins a les 06:00 hores del dissabte 21, es van arreplegar 176.2 litres a Castelló ciutat. Es tracta del dia d'hivern amb més precipitació acumulada des de 1912, i el setzè més plujós de tota la sèrie històrica. La precipitació mitjana anual a Castelló és de 467.2 l/m2 i en aquest temporal de gener s'han acumulat 176.2 l/m2, que és el 38% de la mitjana normal anual. "En menys de 48 hores s'ha arreplegat més d'un terç de la pluja que cau a l'any a Castelló".

    Davant aquesta excepcional situació, l'Ajuntament de Castelló va activar el divendres el protocol de pluges i es van posar en funcionament tots els equips i instal·lacions: 12 caragols i 106 bombes (11 estacions, 23 bombes de gran cabal, 10 grups electrògens i tots els bombaments secundaris). Així mateix, des del servei de manteniment es van realitzar 73 actuacions per problemes en l'enllumenat públic, i 13 corts de vials o instal·lació de senyalització mitjançant tanques. Els efectius dels serveis de policia local, bombers, emergències i protecció civil han realitzat prop de 250 serveis per inundacions de baixos o comerços, caigudes de rebles, arbres, tanques i altres objectes per les ratxes del vent, corts de vies o assistència a conductors. Finalment, des del servei de manteniment de parcs i jardins han hagut d'actuar davant la caiguda de 16 arbres.

    Inversions antiinundacions

    Amparo Marco ha volgut recordar que el Govern Local està realitzant un esforç molt gran per a minimitzar el risc d'inundacions, "prova d'açò són els 2,8 milions d'euros que hem invertit en any i mitjà per a millorar infraestructures hidràuliques: les obres de renovació de l'estació del bombament Verge del Carmen; les obres d'ampliació de la capacitat d'alleujament de dos de les majors sèquies de la Marjaleria: L'Obra i La Plana i les obres de millora de clavegueram en el camí Roquetes, Grup San Agustín y San Marcos, camí del Collet i camí Pi Gros".

    "No obstant açò -ha afegit- som conscients que encara queda molt per fer i al llarg d'aquest mandat continuarem invertint per a avançar en aquest objectiu, i reivindicarem les infraestructures pendents davant la resta d'administracions amb competències" ha explicat l'alcaldessa. Marco ha fet un repàs de les obres més prioritàries com el col·lector de la Primera Travessera, que enguany està en els pressupostos de la Generalitat Valenciana i de l'Ajuntament de Castelló; o l'ampliació de la desembocadura del Riu Sec per a poder procedir a la canalització del Barranc del Sol, "actuació que continuarem reivindicant davant la Confederació Hidrogràfica del Xúquer".

    Finalment, ha posat l'accent en la situació del camí de la Ralla, "és fonamental donar una solució a l'evacuació de les aigües de Benicàssim en aquesta zona perquè no tenen eixida i acaben desembocant en el nostre terme municipal, provocant un col·lapse de les nostres infraestructures antiinundacions" ha indicat la primera edil qui ha anunciat que mantindrà reunions amb l'Ajuntament de Benicàssim, la Diputació Provincial i la Conselleria de Vertebració del Territori per a implicar a totes les administracions a l'hora d'executar aquesta actuació supramunicipal.

    Agraïment als operaris i a la ciutadania

    Per la seua banda, la vicealcaldesa, Ali Brancal, ha volgut agrair el treball de tots els serveis municipals, i especialment dels serveis d'emergències, que han treballat dia i nit per a donar la millor resposta possible a la ciutadania. I també ha donat les gràcies a la col·laboració ciutadana, que durant tot el temporal ha estat traslladant a l'ajuntament les incidències que s'anaven produint, "la qual cosa ens ha permès actuar amb més celeritat". Brancal ha afirmat que "sempre es pot millorar però l'important és que tant els responsables com la ciutadania han respost bé davant aquesta situació excepcional".

    Per a finalitzar, el regidor de Vertebració del Territori, Rafa Simó, ha afirmat que "un dels eixos principals del Govern Local ha sigut la inversió en infraestructures antiinundacions i estem satisfets perquè les tres grans obres que hem executat han funcionat bé durant aquest temporal". Simó ha destacat el cas de l'estació de bombament de Verge del Carme que ha impedit que s'inundara el centre del Grau. L'edil també ha recordat que "en l'anterior mandat (2011-2015), el PP va invertir 2,1 milions en aquest tipus d'obres mentre que nosaltres en 18 mesos hem invertit 2,8 milions, 700.000 euros més que l'anterior govern en quatre anys" i ha anunciat que "la nostra intenció és continuar en aquesta línia, realitzant les inversions necessàries per a minimitzar els problemes d'inundacions".

    Pujar