3 de desembre de 2020 3/12/20

Castelló, pionera en aplicar la perspectiva de gènere en els pressupostos municipals

Castelló, pionera en aplicar la perspectiva de gènere en els pressupostos municipals - (foto 1)

  El Centre de Turisme de Castelló ha acollit aquesta setmana una jornada dedicada a l’intercanvi d’experiències entre els ajuntaments de Barcelona, Madrid, València i Castelló al voltant d’un tema: els pressupostos municipals amb perspectiva de gènere. Açò es refereix a “analitzar si els diners que ens gastem dels impostos de tots i totes afecten de manera diferent als uns i a les altres”, ha explicat la vicealcaldessa i regidora d’Igualtat, Ali Brancal.

  Per la seua part, l’alcaldessa, Amparo Marco, ha posat l’accent en que “les dones no som un col·lectiu, som la meitat de la població, nosaltres som iguals, som persones”. “Els pressupostos són fonamentals per a dissenyar quina classe de societat volem a nivell nacional, a nivell autonòmic però també a nivell local”, ha destacat Marco.

  Mitjançant conferències, intervencions, debats i taules, la jornada s’ha centrat en les experiències i coneixements que han explicat els ponents convidats, tant els treballadors dels respectius consistoris com també professionals de l’àmbit universitari.

  Entre les persones que han intervingut, el regidor de Modernització i Transparència, Ignasi Garcia, ha revelat una dada sorprenent, ja que ha assegurat que “si mirem amb perspectiva de gènere la recaptació de l’Ajuntament ens adonem que, de tots els impostos i taxes, només hi ha un concepte en el que hi ha més dones pagadores que homes, i es refereix a les taxes per a fer exàmens”.

  Durant la jornada s’han exposat les diferents maneres que tenen els ajuntaments per incloure l’enfocament de gènere en les seues polítiques fiscals. En aquest sentit també són importants les mesures relacionades amb la transparència de les institucions, doncs “la ciutadania té dret a saber si amb els seus diners, per no gestionar-los bé, estem contribuint a perpetuar situacions de desigualtat i discriminació”, ha apuntat Ali Brancal.  

   

  Pujar