elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Castelló impulsa un projecte de recuperació i dignificació de l'escriptora Concha Alós

Castelló impulsa un projecte de recuperació i dignificació de l'escriptora Concha Alós
  • L'alcaldessa i la família de la novel·lista reben les restes, traslladats des de Barcelona al cementeri de Sant Josep, on s'erigirà un memorial en el seu honor

L'Ajuntament de Castelló impulsa un projecte de recuperació i dignificació de la figura de l'escriptora Concha Alós, amb motiu del centenari del seu naixement, que es compleix enguany. Aquesta mateixa setmana s'han fet els primers passos de la iniciativa amb el trasllat de les restes mortals d'Alós des del cementeri de Montjuïc (Barcelona), on estava enterrada des de la seua defunció en 2011, fins al cementeri de Castelló, en el qual reposaran a partir d'ara, en un memorial que s'erigirà en el seu honor.

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha mantingut una trobada en el cementeri de Castelló amb la família de la novel·lista, als qui ha traslladat la voluntat del Govern municipal de posar en valor la trajectòria i l'obra literària, “injustament oblidada”. Una cita a la qual ha assistit també la regidora de Cementeris, Isabel Granero. El trasllat de les restes ha comptat amb el suport de la cantant Maria del Mar Bonet, amiga de l'escriptora i titular de la seua sepultura a Barcelona, i de la biògrafa d'Alós, Amparo Ayora, professora jubilada de la Universitat Jaume I (UJI), als qui Marco ha agraït els esforços realitzats per a mantindre viva la memòria de l'autora castellonenca; també ho ha fet amb l'Empresa Mixta Nou Cementeri de Castelló.

“És voluntat de l'Ajuntament de Castelló homenatjar i recuperar la figura i l'obra de l'escriptora Concha Alós”, ha explicat l'alcaldessa de Castelló. “Així li ho he traslladat a la família. És un acte de justícia de la ciutat amb una dona que, amb els seus llibres, escrits en bona part durant la dictadura franquista, es va avançar al seu temps i va abordar temes tabú per a l'època”, ha apuntat. “La ciutat de Castelló és escenari de moltes de les seues obres, guardonades amb premis nacionals. Les novel·les de Concha Alós són un testimoniatge dels moments difícils que va viure Castelló, com la guerra civil i la postguerra”, ha afegit.

“Tenim l'obligació moral de no oblidar el seu llegat, posar-lo en valor i transmetre-ho a les noves generacions”, ha ressaltat Marco. Les restes de l'autora romandran en custòdia en el cementeri de Castelló a l'espera d'una ubicació definitiva en el cementeri, mentre s'avança en la realització d'altres accions impulsades des del consistori per a recordar i donar a conéixer la seua rellevància literària.

Alós va nàixer a València el 22 de maig de 1922, però als pocs mesos de vida la família es va traslladar a Castelló. Amb els bombardejos de la capital, en la guerra civil, van marxar fins a Lorca, a Múrcia. La novel·la El caballo rojo retrata la desesperació familiar davant les violències de la guerra i el conflicte emocional al retorn a Castelló, després de la derrota republicana. Altres obres rellevants de Concha Alós ambientades a Castelló són La Madama i Los cien pájaros, que s'uneixen a altres títols d'èxit, com Los enanos, Las hogueras i Rey de gatos. Va guanyar en dues ocasions el premi Planeta i la seua obra s'emmarca en el realisme i el testimoniatge social.

L'Ajuntament de Castelló va editar en 2015 el llibre Las guerras de Concha Alós: historia y relato, d'Amparo Ayora, que va obtindre aqueix any el Premi d'Investigació Històrica de les Dones per aquesta biografia en la qual aprofundeix en la relació de l'escriptora amb la ciutat de Castelló, en la qual va viure fins que es va casar, a la qual sempre es va sentir profundament vinculada i a la qual ara, finalment, ha tornat.

Pujar