elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Castelló guanya el segon premi de Ciutat Accesible de Europea 2020

Castelló guanya el segon premi de Ciutat Accesible de Europea 2020
  • Marco: “El reconeixement de la Comissió Europea ens dóna ànims per a continuar treballant per una ciutat més inclusiva i igualitària”

MÉS FOTOS
Castelló guanya el segon premi de Ciutat Accesible de Europea 2020 - (foto 2)
Castelló guanya el segon premi de Ciutat Accesible de Europea 2020 - (foto 3)

La Comissió Europea ha atorgat aquest divendres a Castelló el segon premi en el Access City Award 2020, una cita que reconeix el compromís i esforç dels governs locals que més han treballat per a fer les seues ciutats més accessibles, integradores i amables per a tota la ciutadania. L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha recollit aquest premi que situa a la ciutat com un exemple d'accessibilitat. La cerimònia ha tingut lloc a Brussel·les amb motiu del Dia Europeu de Persones amb Discapacitat. En ella s'ha triat a Varsòvia (Polònia) com a capital europea de l'accessibilitat 2020.

“Aquest premi és un premi per a la ciutadania de Castelló, per als homes i dones que tots els dies treballen perquè totes les persones amb discapacitat puguen accedir en igualtat de condicions a tots els espais públics de la ciutat”, ha manifestat l'alcaldessa en la cerimònia de lliurament. Marco ha recalcat que el reconeixement “no és un punt i final”. “El premi ens dóna ànims per a continuar treballant en una ciutat més inclusiva i igualitària”, ha recalcat.

L'alcaldessa ha agraït durant la seua intervenció el treball de totes les organitzacions, entitats i persones que s'han implicat en el projecte i han treballat per a fer de Castelló una ciutat cada dia més accessible i inclusiva.

La Comissió Europea, amb motiu del desé aniversari d'aquest certamen, concedeix enguany un premi financer a les tres ciutats premiades. Així, Castelló rebrà 120.000 euros per a destinar a polítiques i accions a favor d'accessibilitat.

A aquest certamen optaven 47 ciutats europees i, d'elles, sis van quedar preseleccionades. Castelló és l'única ciutat espanyola finalista que competia enguany, després d'haver superat en la fase nacional a deu candidatures i en la preselecció europea a les candidatures de Bilbao i Barcelona. Aquest divendres ha acudit a Brussel·les com a finalista al costat d'altres cinc ciutats amb les quals competia: Chania (Grècia), Évreux (França), Skelleftea (Suècia), Tartu (Estònia) i Varsòvia (Polònia). Finalment, la Comissió Europea li ha atorgat el segon premi que avala el compromís social i polític per a convertir l'accessibilitat en un eix central del nou model de ciutat.

L'alcaldessa de Castelló ha acudit a la cerimònia juntament amb el regidor de Benestar Social i Dependència, José Luis López, a qui ha agraït el seu treball per a arribar a tindre aquest reconeixement a nivell europeu.

Marco ha manifestat que l'accessibilitat “ha de ser una prioritat en el full de ruta de la política, especialment de la local, perquè desenvolupar accions d'accessibilitat suposa obrir portes per a fer possible que les persones amb mobilitat reduïda o discapacitat puguen tindre accés en tots els espais amb el mateix confort, seguretat i igualtat”.

Era la segona vegada que Castelló es presentava al premi de Ciutat Accessible. Enguany, amb un projecte més consolidat i que ha avançat en el disseny de ciutat per a tots gràcies a que ha posat l'accessibilitat en el centre de tots els seus processos estratègics i situant-lo com a principi transversal de totes les polítiques desenvolupades en les diferents àrees de l'Ajuntament.

Així, l'alcaldessa ha recordat que aquest reconeixement és “l'èxit general de tota la societat de Castelló” i “especialment, de totes les organitzacions socials que durant anys han estat treballant per la transformació urbana cap a una ciutat inclusiva”. Tots els documents estratègics que recolzen l'accessibilitat a la ciutat s'han desenvolupat a través de processos participatius. “L'accessibilitat no és un objectiu, és una responsabilitat ètica”, ha recalcat.

Per part seua, el regidor de Benestar Social i Dependència, José Luis López, ha recordat com, fa quatre anys, el govern municipal es va proposar fer un Castelló més accessible, inclusiu i amigable. “Iniciem aquest camí a través de la Comissió de Persones amb Discapacitat i hui recollim aquest premi que és un premi al seu treball i esforç; hem derrocat molts murs físics, però queden molts murs socials per derrocar”, ha indicat el regidor de Benestar Social i Dependència al final de la cerimònia.

Un projecte consolidat

La Comissió Europea ha valorat el projecte presentat per l'Ajuntament de Castelló i pel qual ha sigut reconegut amb el segon premi. Aquest projecte compta amb actuacions i iniciatives en quatre àmbits: accessibilitat en l'entorn construït i espais públics, accessibilitat en el transport i infraestructures, accessibilitat en la informació i comunicació i accessibilitat en les instal·lacions i espais públics.

Destaca la creació de la Brigada de Mobilitat Urbana (BAU) per a identificar i reparar barreres, que ha realitzat ja més de cent intervencions des de gener de 2018, la instal·lació de 402  ciber-pass en els semàfors per a facilitar la mobilitat de les persones amb visibilitat reduïda, l'accessibilitat de totes les seues platges, l'adaptació del 100% de la flota d'autobusos per a persones amb mobilitat reduïda i l'adaptació de 22 parades d'autobús, la web municipal adaptada i amb tecnologies de suport inclusives per a persones amb necessitats especials, l'adaptació de totes les tinences d'alcaldia, de nou instal·lacions sanitàries, quatre centres esportius i cinc escoles primàries entre moltes altres més intervencions.

Pujar