elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Castelló es consolida com la ciutat més destacada de la Comunitat en l'escala dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible

Castelló es consolida com la ciutat més destacada de la Comunitat en l'escala dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible

    La Xarxa Espanyola per al Desenvolupament Sostenible (REDS), antena a Espanya de la Sustainable Development Solutions Network (SDSN), ha presentat l'informe «Mirando cap al futur: ciutats sostenibles», l'objecte de la qual d'anàlisi és l'estat actual dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en 100 ciutats espanyoles. Pel que fa a la ciutat de Castelló, la localitat se situa en la posició més avantatjosa de la Comunitat Valenciana.

    En aquest sentit, la ciutat castellonenca no compta amb cap Objectiu en nombres rojos i dóna llum verda a quatre dels 17 Objectius: Aigua Neta i Sanejament; Vida Submarina; Paz, Justícia i Institucions Sòlides i Aliances per a aconseguir els Objectius. Mentrestant, Alacant compta amb dos Objectius en verd i un en roig i València amb un en verd i cap en roig.

    "L'Ajuntament treballa per a aconseguir avanços en totes les àrees de desenvolupament de la ciutat, sempre amb la intenció que el progrés de Castelló es realitze en l'àmbit de la sostenibilitat", indica l'alcaldessa, Amparo Marco. "Totes les iniciatives impulsades des del Govern municipal estan orientades a afavorir el creixement econòmic i social de Castelló, però tenint en compte que el progrés i el creixement s'han d'aconseguir des del màxim respecte a l'entorn i a la cohesió social".

    La ciutat de la Plana compta amb alguns ODS dins de l'escala intermèdia, que és la taronja, englobant així a la denominada Fi de la Pobresa, Igualtat de Gènere, Treball Decent i Creixement Econòmic, Reducció de les Desigualtats, Producció i Consum Responsables i Vida d'Ecosistemes Terrestres. I d'altra banda, un esglaó més amunt cap a l'adreça òptima es troben en groc els següents Objectius: Fam Zero; Salut i Benestar; Educació de Qualitat; Energia Assequible i No Contaminant; Indústria, Innovació i Infraestructura, Ciutats i Comunitats Sostenibles i Acció pel Clima.
    Amb aquesta vista panoràmica de l'estat actual de Castelló, la ciutat es consolida per sobre de la mitjana nacional dels ODS en els sectors de Vida Submarina; Aigua Neta i Sanejament; Aliances per a Aconseguir els Objectius; Fam Zero; Indústria, Innovació i Infraestructura; i Ciutats i Comunitats Sostenibles. A més d'açò, entre els indicadors que desglossen cadascun dels objectius, cal destacar en positiu els valors extrets en àmbits com el ràtio de morts per trastorns mentals, la paritat en càrrecs electes municipals, qualitat del subministrament elèctric, accessibilitat a habitatge, espais naturals protegits, participació electoral i solidesa i autonomia de la institució municipal.

    El compliment d'aquests Objectius construeix el camí cap a la creació de ciutats «inclusives, segures, resilients i sostenibles». Així doncs, aquest estudi permet a cada municipi tenir un punt de referència dels seus avanços en relació amb els ODS establint així una taula comparativa amb altres ciutats.
    Els resultats adquirits han permès posar el focus en els reptes als quals s'enfronten les ciutats espanyoles quant a la mobilitat, salut, desigualtats o el canvi climàtic. Per a superar els grans desafiaments que es plantegen, es pretén aplicar l'Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible i sensibilitzar així a institucions públiques, al món corporatiu i universitari. El principal propòsit, «deixar a ningú arrere» per a l'any 2030.

    Pujar