1 d’octubre de 2020 1/10/20

Castelló celebra el 765 aniversari de la seua fundació amb l'agermanament amb Lleida

Castelló celebra el 765 aniversari de la seua fundació amb l'agermanament amb Lleida - (foto 1)
  • L'ajuntament ha programat un concert de la Banda Municipal, un mercat de productes tradicionals i un cicle de conferències per a celebrar el 8 de setembre

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha explicat el programa d'actes institucionals i culturals que ha organitzat l'ajuntament per a celebrar, dijous vinent 8 de setembre, el 765 aniversari de la fundació de la ciutat. Cal recordar que el 8 de setembre de 1251 el Rei en Jaume I va autoritzar a Ximen Pérez d'Arenós, a través del document anomenat privilegi, el trasllat de Castelló de la muntanya al pla.

Marco ha agraït la implicació en l'organització d'aquest programa d'actes del vicealcalde de la ciutat, Enric Nomdedéu, com a responsable d'agermanaments; la regidora de Cultura, Verònica Ruiz; i la regidora de Turisme i Comerç, Patricia Puerta, i també ha destacat que el consistori ha tingut en compte les aportacions de nombrosos col·lectius històrics i culturals de la ciutat. L'alcaldessa ha explicat que "volem que l'aniversari de la ciutat de Castelló es convertisca en una festa col·lectiva per a donar a conèixer la nostra història, crear sentiment de pertinença, retrobar els nostres orígens i fer poble". A més, la primera edil ha assenyalat el fet que en la mateixa setmana Castelló acollirà la Volta Ciclista a Espanya i ha destacat "l'oportunitat que suposen aquests dos esdeveniments per posicionar turísticament a la ciutat".

Actes del dia 8 de setembre

Els actes de celebració s'iniciaran el mateix dijous dia 8, a les 12 hores, amb l'acte d'agermanament amb la ciutat de Lleida, que tindrà lloc a la Sala de Plens. A la vesprada, els Cavallers Templers de Castelló faran el tradicional homenatge al Rei en Jaume en l'estàtua de l'avinguda Rei en Jaume i la Germandat dels Cavallers de la Conquesta de Castelló celebraran la presentació de la LXII Violant d'Hongria 2017.

A les 21 hores, una actuació especial de la Banda Municipal de Castelló, sota el títol "Concert aniversari de l'Origen de la Ciutat", posarà el colofó al primer dia de celebracions. La banda, sota la direcció de José Vicente Ramón, estrenarà la marxa "Jaume I" de José Gargori, i interpretarà la suite simfònica "Castelló" de Bernardo Adam Ferrero, l'obertura "En Romería a San Cristóbal" de Perfecto Artola; el quadre musical "Cuadros Mediterráneos" d'Eduardo Felip i els pasdobles "Castell Alonso" de Francisco Signes i "Castelloneries" de Joaquín Ortells. Per a finalitzar amb la interpretació del "Rotllo i Canya" de José García i d'una versió de la tradicional cançó d'aniversari feliç.

"Mercat de la vila" de productes tradicionals

Del divendres 9 al diumenge 11, la regidoria de Comerç ha organitzat a la plaça Major la primera edició del "Mercat de la Vila" de productes tradicionals, en el que participaran una dotzena d'artesans i comerciants i en el que es podran trobar articles de fusta, enquadernació, ceràmica, bijuteria, espart, indumentària, complements i productes del Gremi de Forners. El mercat romandrà obert divendres fins a les 22 hores, el dissabte de 10.30 fins a les 22 hores també i el diumenge des de les 10.30 fins a les 20 hores.

Cicle de conferències sobre l'origen de la ciutat

El mateix divendres, a les 19 hores s'iniciarà el cicle de conferències sobre l'origen de la vila organitzat per la regidoria de Cultura, dirigida per Verònica Ruiz, amb la xarrada "La fundació de la vila de Castelló", a càrrec de Carles Rabassa Vaquer, professor de la Universitat Jaume I, en la Llotja del Cànem. Les conferències continuaran tots els divendres del mes de setembre, a la mateixa Llotja. El dia 16, a les 19 hores, Vicent Garcia Edo oferirà la xarrada "Jaume I i el procés de trasllat de Castelló (1247-12519)". El dia 23, Lluis Gimeno Betí, parlarà sobre "La nostra llengua en temps de Jaume I" i el 30 de setembre, Elena Sánchez, oferirà la conferència "Naix una vila i es forma un arxiu".

Joc de l'oca commemoratiu

Per últim, destacar que el dissabte 10 de desembre, a les 12 hores, tindrà lloc la inauguració del Joc de l'oca commemoratiu del 765 aniversari de la ciutat. Es tracta d'un joc de carrer, dissenyat pel reconegut dibuixant Joan Montañés "Xipell" i realitzat íntegrament amb ceràmica, utilitzant les ultimes tècniques de decoració digital sobre taulell porcellànic i amb tractament antilliscant. En aquesta composició es destaquen les principals fites de la història de Castelló des del trasllat del Castell Vell de la Magdalena, en 1251 fins als nostres dies. Cada casella recull una data, esdeveniment o personatge, fàcilment recognoscible pels castellonencs, que hagen marcat el caràcter de la ciutat com a capital.

Pujar