elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Castelló rep 398 al·legacions a l'ordenació urbanística a escala de barri

    Castelló ha rebut 398 al·legacions al Pla d'Ordenació Detallada i completa així una fase més de la complexa tramitació que conduirà a l'aprovació del nou Pla General. El gruix de les al·legacions presentades durant el període d'exposició pública, que es va perllongar durant 45 dies hàbils, prové del Districte Oest, dels grups perifèrics, del centre històric i Districte Est i de l'accés Nord. Altres àmbits com Marjaleria, la connexió Castelló-Grau, la zona litoral i les urbanitzacions de muntanya també han rebut al·legacions mentre que el Grau, el Serrallo o la zona industrial de la carretera de l'Alcora –en les proximitats del centre penitenciari- s'han situat per sota de les 10 al·legacions cadascuna d'elles. 

    El regidor d'Ordenació del Territori, Rafa Simó, ha agraït la participació ciutadana en aquesta fase d'exposició pública. “Aquests processos són una oportunitat per a seguir enriquint el model de ciutat per als pròxims 20 anys i que contribuirà a fer de Castelló un espai millor on viure”, ha puntualitzat. Del 4 de setembre al 8 de novembre, entitats públiques i privades; col·legis professionals; associacions ciutadanes; agrupacions d'interès urbanístic; empreses i particulars van poder presentar les seues al·legacions a l'ordenació urbanística a escala de barri, la que determina zones dotacionales, defineix vials, estableix altures i altres paràmetres que regiran l'activitat urbanística.

    Així, el Districte Oest –incloent l'entorn de l'Hospital Provincial, de l'estació de trens, carretera de l'Alcora i avinguda Enrique Gimeno- suma 86 al·legacions. Aquesta extensa zona coincideix amb més d'una desena d'unitats d'execució residencials i terciàries en sòl urbà i sectors de sòl urbanitzable ordenats en pla urbanístic que ha estat exposat al públic fins al 8 de novembre. Les al·legacions corresponents als grups perifèrics (Benadressa, Roser, Sant Bernardo i Roquetes, entre uns altres) ocupen el segon lloc, amb 67 al·legacions. Amb una quantitat similar (62 al·legacions) es troba el centre històric i el Districte Est mentre que l'ordenació preliminar de l'accés Nord a la ciutat (entorn de l'Hospital General i grup Sant Agustí i Sant Marc) suma 50 al·legacions.

    “El major volum d'al·legacions correspon, tal com esperàvem, amb les zones on s’ubiquen les unitats d'execució de sòl urbà i sectors de sòl urbanitzable que ens permetran consolidar el model de ciutat compacta pel qual apostem, eliminar buits urbans i millorar les zones dotacionals amb què compten els barris”, ha argumentat el regidor d'Urbanisme.

    Les al·legacions se centren en paràmetres urbanístics recollits en les noves ordenances, com les altures, l'edificabilitat neta o la parcel·la mínima, així com altres relacionats amb l'ordenació o la delimitació de les unitats d'execució i els sectors; l'aprofitament; la mobilitat o les dotacions (zones verdes i equipaments).

    Aquesta exposició pública de l'ordenació urbanística a escala de barri succeeix a la del Pla General Estructural, en l'es van presentar 525 al·legacions. El regidor Rafa Simó ha qualificat de “significativa” la reducció d'al·legacions respecte a l'anterior Pla General, aprovat l'any 2000. “Les dues fases d'exposició pública, tant de l'ordenació general com la detallada, sumen 923 al·legacions, una xifra molt per sota de les més de 5.000 que es van presentar al Pla General de l'any 2000. Aquesta reducció es deu en bona mesura al procés de participació ciutadana prèvia a la redacció, que va permetre escoltar a veïns i veïnes, arreplegar suggeriments i necessitats de barri i plasmar-les en els documents que han acabat exposant-se al públic”, ha conclòs l'edil d'Ordenació del Territori.  

    Pujar