27 de setembre de 2020 27/9/20

Castelló actualitza el protocol d'actuacions per pluges per prevenir inundacions

Castelló actualitza el protocol d'actuacions per pluges per prevenir inundacions - (foto 1)
  • Amparo Marco destaca que el Govern ha invertit 2,7 milions d'euros en obres hidràuliques en l'últim any i ha intensificat els treballs de neteja i manteniment de séquies

MÉS FOTOS
Castelló actualitza el protocol d'actuacions per pluges per prevenir inundacions - (foto 2)
Castelló actualitza el protocol d'actuacions per pluges per prevenir inundacions - (foto 3)

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i el tinent d'alcaldia d'Ordenació del Territori, Mobilitat i Àrea Metropolitana, Rafa Simó, s'han reunit aquesta setmana amb els tècnics per conèixer de primera mà el Protocol d'actuacions per pluges 2016-2017 i repassar les actuacions que està duent a terme l'ajuntament per prevenir inundacions tant en matèria d'infraestructures com de neteja i manteniment de séquies.

El regidor d'Ordenació del Territori ha explicat els detalls del Protocol d'actuacions per pluges, que ha estat redactat pels tècnics municipals de l'adreça de Serveis Urbans, Infraestructures i Sostenibilitat i la UTE Bombeos, Vertidos y Alcantarillado Castellón. Aquest document es basa en l'experiència acumulada després de les pluges dels últims anys i contempla fins a 32 procediments diferents que s'han de seguir en cas de pluges i que varien en funció de la quantitat d'aigua caiguda: menys de 10 litres per metre quadrat o més de 30 litres i amb pluges persistents.

Quant a la inversió en infraestructures, Amparo Marco ha explicat que en l'últim any l'Ajuntament de Castelló ha invertit 2,7 milions d'euros en obres per prevenir les inundacions. Aquesta inversió s'ha concretat en tres actuacions, la primera, ja finalitzada, ha estat la renovació de l'estació de bombament Verge del Carme del Grau, que ha suposat una inversió de 267.000 euros i que permet que el Grau afronte amb majors garanties episodis de fortes pluges ja que la nova estació minimitza les inundacions al centre, en concret a l'entorn dels carrers Alcocebre i Eivissa, i de les places Pintor Porcar i Verge del Carme. I les altres dues actuacions, que finalitzaran en les properes setmanes, són dues importants obres hidràuliques per reduir el risc d'inundacions en la Marjalería i el Grau: l'ampliació de l'alleujament de la séquia de la Plana, amb un pressupost d'1.380.000 euros i l'ampliació de l'alleujament de la séquia de L'Obra, que suposa una inversió de 686.000 euros. Unes obres que beneficiaran de forma directa al 50% de la població de la Marjalería.

En aquest sentit, Marco ha recordat que el Govern Local també ha realitzat les gestions necessàries perquè la Conselleria d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural pressuposte les obres del col·lector de la Primera Travessera per al proper any.

Per la seua banda, Rafa Simó també ha detallat els treballs de neteja i manteniment de séquies que realitzen, de forma sistemàtica, 19 operaris de les brigades municipals, dividits en diversos equips, al llarg dels més de 33 quilòmetres de séquies amb què compta el terme municipal. L'edil ha explicat que en les últimes setmanes, i davant el risc de precipitacions, s'han intensificat les labors de neteja de les séquies, la qual cosa implica la retirada dels llots i de l'excés de vegetació que proliferen tant en el jaç com en els marges de les mateixes, ja que la seua eliminació permet que l'aigua discórrega sense obstacles, evitant inundacions i danys en parcel·les adjacents i infraestructures.

L'alcaldessa ha conclòs afirmant que “el Govern Local està realitzant un esforç molt gran per minimitzar el risc d'inundacions però encara queda molt per fer i al llarg d'aquest mandat continuarem invertint per avançar en aquest objectiu”.

Pujar