elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Castelló acostarà el nou Pla General a la ciutadania en format virtual a través de webinars participatius

Castelló acostarà el nou Pla General a la ciutadania en format virtual a través de webinars participatius
  • Està previst l'obertura de la nova fase d'exposició pública a partir del dia 5 en manera online i des de l'11 de manera presencial

L'Ajuntament de Castelló inicia aquest mes de gener la segona exposició al públic del Pla General en la qual es podran consultar els documents del Pla General Estructural (PGE) i el Pla d'Ordenació Detallada (POP), els dos documents que desenvolupen i detallen el que serà el nou model urbanístic per a una ciutat més sostenible, verda, integradora i que retornarà la seguretat jurídica per a atraure inversions. Està previst que aquesta nova fase inicie el 5 de gener, després de la publicació de l'anunci en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. La documentació es pot consultar ja en la web www.plageneralcastello.es i de manera presencial partir de l'11 de gener en el Menador, mitjançant cita prèvia a través de la mateixa web. Aquest procés comptarà a més amb sessions informatives dirigides a la ciutadania de manera virtual a través de webinars participatius per a compartir el document amb el màxim nombre de persones davant les actuals circumstàncies sanitàries.

D'aquesta manera, el Pla General arriba a la seua recta final amb l'inici de la segona fase d'exposició pública, que es realitza seguint els criteris de transparència i participació que han guiat tot el seu desenvolupament, ja que aquest tràmit i el consegüent període d'al·legacions que obri el consistori és un procés al qual no obliga la normativa actual. “Amb aquesta segona exposició al públic complim el nostre ferm compromís d'obrir el Pla General a la participació de la ciutadania. El nou planejament urbanístic és una fita per a Castelló, perquè projecta un nou model de ciutat basat en principis de sostenibilitat ambiental, social i econòmica”, ha afirmat l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco. Marco ha recalcat que aquest Pla General “trenca amb el model urbanístic especulador, estableix un ús racional del sòl i els recursos, i propícia un urbanisme més verd i inclusiu, amb enfocament de gènere”.

“Iniciem al gener la segona fase d'exposició pública del Pla General, un procés que no és obligatori però que fem en llaures a la transparència i la participació de la ciutadania, tal com ens vam comprometre,” ha manifestat el regidor d'Urbanisme, José Luis López. El regidor ha apuntat que aquesta nova fase es farà” a través de consultes presencials i online, per a arribar a més persones i que puguen consultar els documents de manera segura”. La fase d'exposició arrancarà l'11 de gener de manera presencial i el 5, previsiblement, en format virtual.

Per part seua, el segon tinent d'Alcaldia, Ignasi Garcia, ha destacat que l'elaboració del Pla General “ha sigut participatiu des del primer moment”. “En aquesta última fase de participació, animem a la ciutadania a fer noves aportacions i a millorar el document entre totes i tots”, ha indicat.

El tercer tinent d'Alcaldia, Fernando Navarro, destaca que els governs progressistes del Pacte del Grau i l’Acord de Fadrell han reforçat "la transparència i la participació en el procés d'elaboració del Pla General per a implicar més la ciutadania i per això realitzem dos processos d'al·legacions en el Pla General Estructural". Navarro subratlla que el nou planejament "posa fi a les èpoques del desenvolupisme insostenible i l'especulació i situa a Castelló en l'avantguarda de l'urbanisme, amb un model que impulsarà una ciutat sostenible i compacta, desclassificant 12 milions de metres quadrats de sòl urbanitzable i ampliant en 382.000 m² les zones verdes, que incentivarà la rehabilitació del seu parc immobiliari més envellit i ajudarà, a més, a reactivar l'economia amb una mirada verda".

Nova fase d'exposició

En aquest nou procés d'exposició pública s'ha habilitat l'edifici del Menador per a les consultes físiques, amb limitació i control d'aforament. Així, es podran consultar els documents de l'11 de gener al 5 de febrer en horari de 9.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 19.00 hores en dies de diari i de 10.00 a 13.00 hores els dissabtes. En tot cas, tota la documentació està ja disponible per a la seua consulta en la web www.plageneralcastello.es.

A més de facilitar la consulta de manera física a la ciutadania, hi haurà proposada online que ampliarà aquest nou model de ciutat a col·lectius, professionals i al públic en general mitjançant webinars que se celebraran el mes de gener i podran seguir-se a través de les webs www.plageneralcastello.es i www.castello.es       .

La primera sessió porta per títol ‘El Pla General Estructural i el Pla d'Ordenació Detallada, un nou urbanisme per a una nova ciutat’ i se celebrarà el dimecres 13 de gener entre les 17.00 i les 19.00 hores. En segon lloc, s'ha programat el webinar ‘El Pla d'Ordenació Detallada, la ciutat consolidada’ per al 19 de gener a la mateixa hora. Finalment, la tercera sessió estarà dedicada a ‘El Pla General Estructural i el Pla d'Ordenació Detallada, les urbanitzacions i sectors perifèrics, la Marjalería’ i es realitzarà el divendres 22 entre les 17.00 i les 19.00 hores.

Les inscripcions seran totalment gratuïtes i estaran disponibles en la web www.plageneralcastello.es en els pròxims dies.

Els processos participatius han sigut una constant a l'hora de definir aquest nou model de planificació d'ordenació urbana per les seues implicacions per a la ciutadania. En aquest sentit, la fase prèvia a la redacció del Pla General s'ha articulat sobre la base dels mecanismes de participació oberts en 17 zones de la ciutat per a recollir les necessitats dels veïns i veïnes.

Després d'aquesta segona exposició pública dels dos documents que integren l'ordenament urbanístic de la ciutat i una vegada resoltes les al·legacions, el Pla General haurà de passar pel ple i, en última instància, rebre la conformitat de les diferents administracions.

Pujar