elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els candidats del PSPV-PSOE defensen en la Festa per la llengua de Castelló la necessària equiparació entre l'ús del castellà i el valencià

Els candidats del PSPV-PSOE defensen en la Festa per la llengua de Castelló la necessària equiparació entre l'ús del castellà i el valencià
    MÉS FOTOS
    Els candidats del PSPV-PSOE defensen en la Festa per la llengua de Castelló la necessària equiparació entre l'ús del castellà i el valencià - (foto 2)

    Els candidats del PSPV-PSOE han estat presents en la jornada de hui al parc Ribalta de Castelló amb motiu de la celebració de la Festa per la llengua. Allí han estat els candidats a les Corts Valencianes, Ernest Blanch, Carlos Laguna i Eva Redondo; els candidats al Congrés, Susana Ros i Federico Arnau, i el candidat al Senat, Artemi Rallo. Al costat d'ells, la secretària de política lingüística de l'executiva provincial, Sol Sorribes, i la regidora de Castelló, Monica Barabas.

    El candidat a les Corts Valencianes i secretari general del PSPV-PSOE a la província, Ernest Blanch, ha volgut agrair a Natxo Badenes, a Escola Valenciana i a la Plataforma per la Llengua (de la qual forma part el PSPV-PSOE) els esforços que han realitzat al llarg de molts anys per a mantindre viva la flama reivindicativa del valencià. “El seu paper ha sigut determinant perquè, any rere any, s'hagen celebrat aquest tipus de trobades que, cada vegada, compten amb una major participació”.

    Blanch ha destacat que ‘aquestes trobades’ “compten cada any amb una participació major i contribueixen a afavorir la normalitat lingüística i l'afecte per la nostra llengua que, històricament, hem defensat els socialistes valencians”, i “molt més ara, gràcies al gran compromís polític demostrat pel President Puig des del Govern del Botànic que presideix”.

    En aquest sentit, el secretari general dels socialistes de Castelló ha manifestat que “qui perd els orígens perd la identitat” i que” “el Socialista és un partit compromés amb allò que ens és propi i ens fa avançar com a societat vertebrada, amb instruments com la llengua, que forma part de l'ADN del nostre poble”.

    D'altra banda, ha recordat que “la llengua és un instrument de vertebració social i territorial fonamental per a fer-nos sentir membres d'una col·lectivitat singular, que no és millor ni pitjor que una altra, però que és la de cada persona que la parla i l'assega com a pròpia, ja que forma part de la seua història i és herència dels seus avantpassats”.

    Ha continuat dient que “el valencià i el castellà són les llengües oficials del País Valencià, si bé la situació en la qual es troben és molt desigual, ja que en la major part dels usos oficials, socials i mediàtics predomina el castellà”. Totes dues llengües formen part del nostre patrimoni històric, cultural i lingüístic, per la qual cosa, “les dues juguen un paper social fonamental en la vertebració del nostre territori i, per tant, han de ser respectades, reconegudes i emparades per les institucions”.

    Ha continuat dient que el nostre model lingüístic “passa per a impulsar polítiques de normalització des del respecte, allunyant la confrontació entre llengües, però amb el clar objectiu de potenciar l'ús del valencià fins a la plena consecució de l'equiparació amb el castellà”.

    L'objectiu últim és la consecució de la igualtat real entre les dues llengües. Per a aconseguir-ho “manifestem la nostra ferma decisió de comptar amb una oficina de promoció del valencià als pobles de més de 10.000 habitants, que estiga oberta a la ciutadania i que siga difusora dels drets lingüístics”. Perquè l'èxit estiga garantit serà necessari “donar un impuls a la retolació en valencià dels senyals i les indicacions municipals”.

    També és necessari que “s'incloga el valencià com a criteri de compra de material cultural, tant en biblioteques com en arxius i centres socials.

    A més resulta imprescindible “assegurar-se que tot el personal que depenga directament de l'administració local tinga capacitat real per a atendre els ciutadans en les dues llengües oficials de la Comunitat”.        

    Els socialistes també es comprometen a “garantir que la programació cultural municipal, tant en el teatre, com al cinema o la música, siga almenys d'un 50% de la en valencià en els municipis on la llengua que predomina és el valencià i d'un 25% en aquells en els quals llengua predominant és el castellà”.

    Pujar