22 de gener de 2021 22/1/21

El Camí La Plana obri al trànsit després de 9 mesos d'obres i suma un nou corredor verd per a Castelló

El Camí La Plana obri al trànsit després de 9 mesos d'obres i suma un nou corredor verd per a Castelló - (foto 1)
  • L'operació cofinançada per FEDER i l'Ajuntament té una inversió de 4,5 milions d'euros i inclou una via per a vianants i ciclistes de quasi 4 quilòmetres il·luminada amb tecnologia led

  • L'alcaldessa destaca la seguretat del nou itinerari, que incorpora passos marcats per a persones invidents, bancs, arbres i fonts adaptades

El Camí La Plana de Castelló ha obert aquest divendres al trànsit després de nou mesos d'obres que han servit per a remodelar íntegrament els 3,8 quilòmetres de longitud i transformar-lo en un nou corredor verd i d'oci a l'aire lliure per a la ciutat i en un vial il·luminat de manera sostenible molt més segur per a vianants, ciclistes i vehicles.

L'actuació, cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i l'Ajuntament, suma 4.504.000 euros de pressupost i és una de les dotze operacions incloses en l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Integrat i Sostenible EDUSI-Transforma Castelló, que projectarà a la ciutat inversions per 20,2 milions d'euros fins a 2022.

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha visitat la zona al costat del regidor d'Urbanisme, Rafa Simó. La primera edil ha destacat que el projecte recupera i posa en valor un camí “emblemàtic” com és el Camí La Plana i millora l'accessibilitat “en un vial que connecta Castelló amb la mar”. Marco ha ressaltat la millora al trànsit rodat que implica aquesta operació materialitzada gràcies a la inversió europea, i els beneficis per a residents a l'hora d'accedir als seus habitatges. “És una gran millora per als veïns i veïnes de Castelló, i per a totes aquelles persones que transiten per aquest nou espai que convida a l'oci saludable”, ha dit Marco.

En aquest mateix sentit s'ha pronunciat Simó, que ha assenyalat que un dels objectius del projecte era millorar la seguretat en el Camí La Plana, “i això passava per limitar la velocitat, que serà de 50 quilòmetres per hora”. El repte s'aconsegueix també amb la instal·lació de set guals i la separació física de la zona de circulació rodada i la reservada a bicicletes i vianants. 

Entre els punts més destacats del projecte, executat per l'empresa Becsa, figura la implementació d'un carril per a ciclistes i vianants de 3,8 quilòmetres que transcorre en paral·lel a l'emblemàtica séquia de la Plana que vertebra el camí, descoberta en l'últim dels seus trams i posada en valor amb un mirador en l'extrem est del vial. Aquest carril blinda la seguretat de vianants i ciclistes i convida a l'activitat física a l'aire lliure. Incorpora 23 bancs annexos a arbres per a garantir l'ombra; i quatre fonts, dues d'elles adaptades a persones amb mobilitat reduïda. També s'han col·locat 20 passos de vianants, marcats superficialment sobre la vorera per a les persones invidents.

El paviment del renovat Camí La Plana s'ha realitzat amb asfalt fonoabsorbent per a mitigar la contaminació acústica, i s'ha apostat per enllumenat de baix consum en tot el vial. Aquest és un dels majors canvis del renovat Camí La Plana, que abans de les obres mancava d'il·luminació. Ara 160 fanals dobles (amb un braç cap a la calçada i un altre cap a la via ciclovianant) i amb tecnologia led garanteixen la correcta il·luminació del traçat.

La remodelació del Camí La Plana ha durat just nou mesos. Amb l’actuació, Castelló fa un pas cap al model de ciutat sostenible i inclusiva al qual aspira. El projecte conté un vessant de compromís mediambiental, en sumar amb aquesta transformació de l'espai un nou anell verd per a la capital de la Plana i ampliar la xarxa de carril bici, reforçant amb això l'ús del transport sostenible amb baixes emissions de carboni i alternatiu al motoritzat. El nou Camí La Plana “és un projecte que crea ciutat, que la reconverteix és un espai més amable, amb potencialitats i acurta distàncies entre les persones que l'habiten”, ha conclòs Marco.

Pujar