elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
DEBAT DE L'ESTAT DE CASTELLÓ

Un bast Debat sobre l'Estat de Castelló inicia la cursa cap a les elecciones de 2023

Un bast Debat sobre l'Estat de Castelló inicia la cursa cap a les elecciones de 2023
  • Compromís proposa un nou hospital, Podem una Oficina Energètica i el PP una finestreta per a obrir negocis

La ciutat de Castelló ha viscut aquest dijous un bast ple en el Debat sobre l'Estat de la Ciutat on l'oposició ha tirat en cara als partits del govern municipal qüestions com la seguretat ciutadana, el retard en algunes infraestructures clau o la reforma de l'avinguda de Lledó.

Es tracta de l'últim debat d'aquestes característiques abans de les eleccions de l'any 2023, per la qual cosa molts dels portaveus han aprofitat per a emetre les seues propostes de millora per a la ciutat, tant des del govern com des de l'oposició.

L'alcaldessa trau pit per la gestió econòmica

L'alcaldessa Amparo Marco, per part seua, ha destacat que la ciutat s'ha recuperat amb solvència de la crisi de la pandèmia i de “el major atac informàtic que ha patit una administració pública, que ens va deixar ancorats en el segle XIX”. En aquest sentit, ha mostrat la seua esperança que la ciutat també es recupere dels envits de la crisi energètica i inflacionista que es viu després del detonant de la guerra ucraïnesa.

Marco ha tret pit recordant que l'Ajuntament és “líder a Espanya en gestió de fons europeus” i també en execució de Fons comunitaris Edusi, amb un 100% d'execució enfront del 9% de mitjana nacional.

Entre les metes per al futur, apunta a l'augment de la inversió públic per a dinamitzar l'economia i a anar reduint el deute municipal fins a deixar-la a zero.

A més, ha mostrat el seu desig de congelar la pressió fiscal amb bonificacions, baixades i pròrrogues i ha recordat que pròximament s'aprovarà el Pla General, ja que només mancada l'últim dels documents abans de la seua aprovació definitiva.

El PP exigeix un augment de la presència policial davant l'augment dels delictes


 La portaveu dels populars, Begoña Carrasco, ha citat en la seua intervenció a l'exportavoz socialista David Donate en dimitir, on adduïa una “pèrdua gradual de la il·lusió” per a criticar l'acció del govern municipal.

Així, ha lamentat l'augment del 30% de la inseguretat als carrers, la falta de llum o el retard en algunes infraestructures clau. A més, ha incidit en les conseqüències socials de les últimes crisis, que han augmentat l'activitat del Banc d'Aliments un 20% i han portat a 14.000 castellonencs a acudir a Càritas.

A més, ha criticat que el solar per al nou Conservatori encara no haja sigut cedit a la Generalitat, que la residència de majors no siga una realitat, que el centre d'Alzheimer de la Pineda estiga aturat o que la Ronda no s'haja completat.

En la seua intervenció, Carrasco ha plantejat una sèrie de mesures per a posar en marxa a la ciutat, com són la creació d'una finestreta única perquè els negocis puguen obrir en 15 dies, l'establiment de transport gratuït a centre de la ciutat per a revitalitzar el sector comercial o la modernització del Mercat Central amb un apartat gastronòmic per a atraure al turisme.

També ha plantejat augmentar fins a un milió les ajudes al lloguer a la ciutat o l'inici d'un Pla de Reforma dels Barris de la ciutat, la creació d'un districte únic per a l'escolarització. Una altra de les propostes claus de la popular han sigut cobrir totes les vacants de la Policia Local per a frenar la inseguretat o estabilitzar la plantilla de bombers.

Carrasco ha seguit amb les seues promeses de cara a les eleccions: La creació de 200 places públiques de residència, la creació d'una xarxa de 6 centres de dia, una per a cada districte per a persones dependents i la construcció d'una segona residència pública en el Grau.

A més, ha advertit que si el PP arriba a governar revertirà algunes de les mesures posades en marxa en els últims anys, amb el que s'eliminarien les cambres que controlen l'accés al centre o es modificaria el Pla General per a introduir més sòl industrial o un nou pla per a compatibilitzar l'ús residencial en la Marjal.

En la línia del seu partit a nivell nacional, ha plantejat una baixada de 10 milions d'euros en tributs, baixant el coeficient municipal de l'IBI i la resta de taxes i impostos.

Compromís vol un nou hospital General


Des de Compromís, Ignasi García ha destacat la necessitat que la ciutat compte amb un nou hospital, més modern i que només tinga un pacient per habitació i ha recordat que el General és “més vell que l'antiga Fe de València”. Una proposta a la qual, posteriorment, s'ha sumat la portaveu dels populars.

García, a més, ha fet gala dels avanços mediambientals a la ciutat, anteposant-se a un futur incert amb mesures com els plans de reciclatge, al temps que ha apuntat a la mportància de que la ciutat es connecte a les dessaladores o es sume al consorcio provincial de l'aigua per a avançar-se a futures sequeres.

A més, ha recordat que Castelló és la ciutat de la seua grandària que més ha reduït la contaminació en tota Espanya i que ja compta amb 82 quilòmetres de carril bici i pretén superar pròximament els 100 quilòmetres.

D'altra banda, ha contestat a Carrasco quant al Conservatori, per a recordar-li que, segons el conveni subscrit amb la Conselleria, “la cessió es farà quan acaben les obres” al mateix temps que, sobre la Residència de persones majors, ha subratllat que l'última residència pública es va construir en els anys 80, posant èmfasis en el fet que durant les dues dècades en les quals va governar el PP tampoc es va aconseguir posar en marxa aquest projecte.

Podem demana “no fer concessions a la dreta”


El portaveu de Podem, Fernando Navarro, per part seua, ha defensat que des del govern municipal “és un error fer concessions a la dreta” com, en la seua opinió, ha sigut la decisió de “retallar un carril bici per a tractar de minimitzar les crítiques parodistes al projecte de la plaça la Pau”.

A més, Navarro ha proposat cinc mesures per a prendre a la ciutat, com la creació d'una Oficina Energètica Municipal per a assessorar els ciutadans i fomentar l'autoconsum, establir un mapa solar del terme per a conèixer la potència elèctrica que pot proveir la terrassa de cada edifici i quants anys tardarà a amortitzar-se la instal·lació de les plaques o que el consistori arribe a la neutralitat d'emissions en 4 anys.

A més, per a fer costat als agricultors locals ha proposat la creació d'un nou mercat de venda directa de producte de proximitat per a fomentar preus justos, seguint el deixant del Mercat de la Taronja.

Ciutadans apunta a les disputes entre socis de govern


Des de Ciutadans, el seu portaveu Vicente Vidal ha apuntat a les disputes i desavinences entre socis de govern en matèries com el Codi ètic, les festes, la reforma de la Pèrgola, els abocaments fecals de la marjal, el noménclator dels carrers o la ubicació del nou Conservatori.

A més, ha acusat els partits del govern de “voler fer en 8 mesos el que no s'ha fet en 8 anys”, per la qual cosa els ha acusat d'electoralistes.

Vox critica la retirada de la Creu del Parc Ribalta

Luciano Ferrer, el portaveu de Vox, ha incidit en l'augment de la inseguretat del 14% en l'últim semestre que ha indicat que “és una situació greu que corre el risc que siga dramàtica”.

A més, ha criticat que el consistori invertisca diners en l'enderrocament de la Creu dels Caiguts del Parc Ribalta o a esterilitzar gats, la qual cosa ha considerat “una immoralitat” en un moment en el qual “moltes famílies no cobreixen les seues necessitats bàsiques”.

Insults i mentides

L'alcaldessa, Amparo Marco, ha tancat amb la seua intervenció el debat denunciant que el debat ha estat “plagat d'insults i mentides” per part de l'oposició i ha lamentat que s'haja convertit en “un debat electoral”.

“Estem molt millor i les dades ho diuen”, ha remarcat Marco, que ha indicat que hi ha “dades objectives” que l'oposició no pot rebatre, com “la rebaixa dels valors cadastrals per 3 anys consecutius” o la reducció de l'endeutament municipal.

Pujar