elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
ENTREVISTA

Amparo Marco: “L'important ara és acostar el muscle, ja hi haurà temps d'analitzar i fer autocrítica”

Arxiu
Arxiu
  • elperiodic.com entrevista a l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, per a fer balanç de la gestió durant la pandèmia

La pandèmia del coronavirus va arribar a la ciutat de Castelló fa més de mes i mig paralitzant per complet qualsevol activitat econòmica i social prevista per a aquests dies. Ara, més de quaranta dies després, la ciutat està preparada tornar començar la desescalada cap a la nova realitat.

Aquest procés comença la setmana vinent però es prolongarà en el temps, almenys, fins a finals de juny. Dos llargs mesos en què la gestió de l'Ajuntament serà fonamental per a pal·liar l'impacte del virus en l'economia local i la situació de les milers de famílies castellonenques.

Davant aquest escenari, elperiodic.com entrevista a l'alcaldessa de l'Ajuntament de Castelló, Amparo Marco, per a fer balanç de les actuacions dutes a terme i d'aquelles altres que encara estan pendents.

Pregunta: La crisi sanitària ha paralitzat per complet la vida normal de milers d'espanyols i castellonencs Com està afrontant Castelló aquesta crisi?

Resposta: La ciutat de Castelló ha superat tots els desafiaments que la Història li ha posat en el camí, i estic convençuda que també superarem aquesta crisis junts. Des de l'Ajuntament de Castelló treballem des del primer dia a donar una resposta immediata a les necessitats més urgents. Hem posat en marxa un pla d'emergència social davant el *coronavirus al qual ja hem destinat uns 600.000 euros amb ajudes a persones majors, dependents i menors en situació de vulnerabilitat, i hem obert un alberg provisional per a donar cobertura a les persones sense llar.

Com a ajuntament, hem donat suport a les mesures de confinament amb la nostra policia vetlant pel compliment de les normes de protecció i estem en permanent contacte amb col·lectius i entitats socials per a respondre a les necessitats que s'han anat plantejant al llarg de l'estat d'alarma.

P: Estan els veïns complint amb el seu deure de complir el confinament?

R: Els veïns i veïnes de Castelló estan tenint un comportament exemplar. La societat castellonenca, en la seua immensa majoria, ha comprés la importància de les mesures de confinament per a frenar la pandèmia i les dades d'incompliments del Reial decret són molt poc significatius. Portem comptabilitzades menys de 800 denúncies per vulneració de les mesures de mobilitat en una ciutat de 170.000 habitants.

Aquestes xifres donen bona mostra del comportament cívic i responsable de la ciutadania. Crec que els castellonencs tenim molt clar que per damunt de tot està el bé col·lectiu, la salut pública, i en aqueix sentit estem afrontant aquesta crisi amb exemplaritat.

P: Un dels grans afectats d'aquesta crisi està sent l'economia local Com puga ajudar l'Ajuntament a pal·liar aqueix impacte?

R: L'Ajuntament ha de ser el motor de la recuperació econòmica i social a la ciutat i ja hem iniciat actuacions per a pal·liar els efectes de la crisi. D'una banda, hem pres mesures de caràcter fiscal, modificant el calendari per a ampliar terminis de pagament de tributs i facilitant les domiciliacions i el pagament fraccionat, de manera que els veïns i veïnes vegen alleujada la càrrega fiscal. També estem preparant el pla Castelló Contracta, que destinarà 2,37 milions d'euros al foment de l'ocupació, un dels puntals sobre els quals han de sostindre's les polítiques públiques per a afrontar la crisi, i estem desenvolupant un pla d'inversions a la ciutat per a incentivar la contractació de pimes i autònoms.

P: Es té previst impulsar més ajudes o amb les tramitades i les estatals considera que són suficients?

R: El Govern municipal està treballant, des de les diferents regidories, en un pla de reactivació de l'economia local i de resposta social. Estem estudiant més actuacions en matèria de bonificacions i exempcions fiscals, i preveiem subvencions a pimes i autònoms, que són els principals damnificats de la crisi, i ajudes de cobertura social. L'objectiu és que ningú quede arrere en aquesta crisi. La idea és ampliar la xarxa d'ajudes públiques i arribar allà on no arriben altres administracions.

P: Des de l'Ajuntament Troben a faltar una mica més d'ajuda de la resta d'administracions?

R: Aquesta crisi suposa un desafiament per a totes les administracions públiques. És un repte sense precedents en la història recent i obliga a reforçar la coordinació entre les institucions. Des de l'Ajuntament de Castelló estem en permanent contacte amb la Generalitat i el Govern d'Espanya. A més, com a membre de la Junta de Govern de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), he tingut l'oportunitat de participar en les reunions que s'han convocat des del Govern central amb el president Pedro Sánchez i alguns ministres. És clar que el paper de les administracions locals és fonamental en la gestió de la crisi i en la desescalada. Per això, s'ha reforçat la col·laboració interinstitucional, amb l'objectiu d'unificar criteris d'actuació i respondre davant l'emergència de la manera més eficient possible. L'important ara és acostar el muscle, ja hi haurà temps d'analitzar, avaluar i fer crítica i autocrítica sobre la gestió d'una crisi inèdita.

P: Està preparada la ciutat de Castelló per a tornar a la realitat? Com s'afrontarà aqueix dia després?

R: Castelló ha posat tots els seus recursos a la disposició d'aquesta crisi. Des de l'Ajuntament estem adoptant totes les mesures i adaptant les nostres actuacions a aquesta situació, i el continuarem fent durant la desescalada i l'arribada de la nova normalitat. L'escenari que ens trobarem és incert i crític, i per això hem de continuar centrant tots els nostres esforços en la recuperació.

L'Ajuntament aplanarà el camí perquè la ciutadania puga afrontar aqueix dia després i, per això, incidirem en polítiques que donen resposta a pimes, autònoms i persones vulnerables.

P: El primer espertenec d'aquesta crisi sanitària va arribar amb la suspensió de les festes de la Magdalena Es contempla ja alguna data o escenari per a la seua celebració?

R: No podem donar dates de celebració de les festes en aquesta situació d'emergència sanitària i social, seria irresponsable. La desescalada ja contempla la celebració d'esdeveniments, però amb restriccions d'aforament i mesures de protecció.

De moment, hem hagut de suspendre les festes de Sant Pere i Sant Joan davant la impossibilitat de celebrar actes multitudinaris. La nostra voluntat sempre ha sigut poder celebrar les festes dins d'enguany, però tot està condicionat per l'emergència sanitària, per la qual cosa és impossible aventurar una data en aquesta situació.

P: Des d'elperiodic.com li convidem a enviar un missatge a tots els veïns de Castelló en aquests complicats moments

R: Vull dir-los que eixirem d'aquesta. Estem demostrant que Castelló fa front a qualsevol adversitat i mai podrem agrair prou la labor incansable que estan fent totes aquelles persones que estan en primera línia: el personal sanitari i de residències de majors, cossos de seguretat, treballadores socials, netejadores, comerços d'alimentació, transport públic… Totes aqueixes persones estan treballant per a cuidar-nos, per a atendre'ns, perquè no ens falte de res en un moment tan crític com l'actual.

També vull transmetre el meu suport a totes aqueixes persones que estan patint per la malaltia, a tots els castellonencs que han perdut als seus familiars i amics per aquest maleït virus. Aquesta crisi suposarà un abans i un després per a tots, però podem superar-ho units

Pujar