elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Més de 1.000 signatures per a vetar la música masclista als actes infantils

  • El passat 8 de març durant el Coso multicolor (cercavila infantil) es va escoltar música masclista amb lletres com: "a mí me gustan más grandes, de esas que no te caben en la boca"

  • Cercle Belona, col·lectiu de dones, va registrar una instància a l'Ajuntament de Castelló per a vetar aquest tipus de música en actes infantils amb 150 signatures de suport. En Change.org han iniciat una campanya que ha superat les 1.000 firmes en només 2

  • Cercle Belona sol·licita a l'Ajuntament de Castelló i les Regidories competents, i extensivament a la Generalitat Valenciana i les Conselleries competents, que en les festes i activitats infantils s'escolte música sense connotacions masclistes i sexistes

El passat 8 de març, coincidint amb el Dia de la Dona, es va celebrar en les festes de la Magdalena el Coso multicolor, la gran cercavila infantil amb quilos de confeti, música i diversió per a les xiquetes i xiquets. Aquesta exitosa i multitudinària activitat, organitzada i patrocinada per l'Ajuntament de Castelló, va estar amenitzada per carrosses amb música que, per a la sorpresa i indignació de moltes famílies, va resultar ser una música carregada de contingut sexual i masclista.

Durant el recorregut, es van poder escoltar cançons com "Mayores", la lletra de les qual inclou frases com "A mí me gustan más grandes, de esas que no caben en la boca", o "A mí me gusta que me traten como dama, aunque eso se me olvide cuando estamos en la cama", i molts altres temes de reggaeton, caracteritzats com la majoria de la població sap per missatges dubtosament apropiats per al públic infantil i familiar.

Últimament, són moltes les famílies que constaten amb malestar que aquest tipus de cançons "amenitzen" tot tipus d'activitats infantils, com festes, activitats extraescolars, i fins i tot als patis de les escoles.

Arran del Coso multicolor, Cercle Belona, un grup de dones, en la seua majoria mares assistents a l'acte, va iniciar una campanya de recollida de signatures per evitar que aquest tipus de música sone en les activitats dirigides al públic infantil, i per a sol·licitar a les autoritats públiques que es tinga en compte el criteri de l'edat en l'elecció de la música, així com el respecte cap a les persones.

Així doncs, Cercle Belona va registrar el 15 de març una instància a l'Ajuntament de Castelló, dirigida a les diferents Regidories competents, amb 150 signatures de suport.

La recollida de signatures contínua ara amb una campanya a través de la plataforma Change.org, titulada "Per uns actes infantils lliures de música masclista", que en les seues primeres 24 hores va recollir més de 1.000 signatures de persones de tota la Comunitat Valenciana, i fins i tot de l'Estat.

 

La campanya de Cercle Belona denuncia:

La perillositat que les noves generacions, el públic infantil i la societat en general normalitzen i reproduïsquen missatges masclistes que posen a la dona com un mer objecte sexual
La paradoxal incongruència que les autoritats públiques destinen pressupost a la lluita contra la violència masclista i la desigualtat de gènere, mentre permeten que en els actes infantils aquesta es normalitze, argumentant que les cançons obertament masclistes no són més que "una moda".

Cercle Belona exposa: "Com a famílies compromeses, sabem que és difícil contrarestar les imposicions de la indústria musical, però és la nostra obligació com a mares, pares i persones que (conscientment o inconscientment) eduquem, escoltar-les amb esperit crític, plantejar-nos si són acords als valors de coeducació i igualtat de gènere, i escollir propostes més educatives, sanes i respectuoses. Per açò, sol·licitem a l'Ajuntament de Castelló i les Regidories competents, i extensivament a la Generalitat Valenciana i les Conselleries competents, que en les festes i activitats infantils s'escolte música sense connotacions masclistes i sexistes. I que açò siga extensible a la resta d'activitats destinades a públic infantil que es realitzen a la Comunitat Valenciana, de manera que les autoritats siguen conseqüents amb l'ideari que prediquen, establint les mesures necessàries perquè aquesta situació no es torne a repetir."

Així doncs, la campanya se suma al debat sobre si en qüestions musicals i en activitats infantils "tot val" emparant-se en la moda i en les tendències, o si per contra és necessari revisar el contingut d'aquestes lletres i establir fins i tot una qualificació d'edat, que limite i establisca l'edat apropiada per a accedir a diferents tipus de missatges ofensius i inadequats, com es fa amb les pel·lícules i continguts televisius des de fa molts anys.

Són ja múltiples els ajuntaments en tot l'Estat, i fins i tot internacionalment, que prohibeixen explícitament la difusió d'aquest tipus de música i continguts des dels actes públics. En aquesta línia trobem les iniciatives de l'Institut Basc de la Dona, que va crear una llista de recomanacions musicals de diferents estils amb 270 cançons lliures d'estereotips masclistes i sexistes, disponible en Spotify ('Beldur Barik BBPlaylist); o la llista de 49 cançons de Youtube del departament d'Igualtat de l'Ajuntament d'Almassora, titulada 'Fes tractes amb els bons tractes. Cançons per viure la festa lliure de masclisme'.

Pujar