elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

VÍDEO | Safont (PSOE): “La meua major satisfacció és quan un veí et reconeix el treball fet”

Safont (PSOE): “La meua major satisfacció és quan un veí et reconeix el treball fet”
Safont (PSOE): “La meua major satisfacció és quan un veí et reconeix el treball fet”
  • La candidata a reeditar l'alcaldia exposa el seu projecte per al futur de la ciutat

Borriana està en plena campanya electoral per a les eleccions del 28 de maig en les quals es decidirà el futur de la ciutat.

A pocs dies dels comicis en elperiodic.com entrevistem la candidata socialista i candidata a la reelecció com a alcaldessa, Maria Josep Safont, qui exposa les seues idees i projectes per al municipi, al mateix temps que presenta com a aval davant la ciutadania la seua gestió dels últims huit anys al capdavant del consistori.

Si alguna persona encara no la coneix a Borriana, com li explicaria qui és Maria Josep Safont?

Soc una dona de Borriana enamorada de la ciutat com em van transmetre els meus pares i com estic transmetent als meus fills i nets. En un moment determinat una persona em va dir: “No protestes ni et queixes de les coses que no t'agraden i fes alguna cosa per canviar-ho”. Dí el pas i gràcies al suport dels meus conciutadans, des de 2015 estic en l'alcaldia de la meua ciutat.

Intentarà revalidar el mandat per a ser alcaldessa quatre anys més Quines són les expectatives que té de cara a les eleccions?

La paraula ‘mandat’ no m'agrada, perquè no és una obligació, sinó més aviat una responsabilitat que he assumit encantada.

Expectatives? Això podem saber-ho. L'última paraula la tenen els veïns i veïnes de Borriana. Sí que s'han fet enquestes de mitjans de comunicació i de partits polítics, però jo no vull parlar d'això.

Simplement desitge que la gent conega que s'ha treballat molt per Borriana en aquests últims anys i que aqueixa és la línia per la qual volem continuar, treballant per a les persones, per una Borriana més sostenible, més inclusiva, pensant en la salut i en definitiva en el benestar dels ciutadans.

I a nivell personal, després de 8 anys, què li ha portat a tornar a presentar-se?

És una pregunta que m'han fet moltes vegades. Jo perfectament em podia haver jubilat ja fa 3 anys, però vaig decidir continuar en aquesta responsabilitat, una responsabilitat que m'ompli d'orgull, perquè ser alcaldessa és l'orgull més gran que pot tindre una dona de Borriana.

Ara tinc un ‘plus’ que és que, a més de fills, tinc nets i vull que Borriana vaja millorant com ha estat fent perquè li ho dec a les noves generacions i també als meus fills i nets.

Parlem primer del que s'ha fet aquests anys. Quin balanç faria d'aquests últims 8 anys?

Han sigut dues legislatures molt diferents. La primera va ser un inici amb una herència que va fer que tinguérem molts problemes per a poder portar avant alguns projectes i amb un endeutament que tenia l'ajuntament, de més del 45%, que hem rebaixat a menys de 15%.

Hi havia molts deutes, per quasi 4 milions d'euros de molts temes, com a sentències o temes urbanístics, però ràpidament ens vam posar a plantejar el futur oblidant el passat. I ací va ser quan comencem a tramitar moltes de les actuacions com per exemple els projectes que presentem a la Unió Europea, que ens va concedir una subvenció de 10 milions de fons Feder.

Deu milions amb els quals estem realitzant uns projectes importantíssims per a la sostenibilitat i per a l'atenció a les persones. És el cas del nou edifici de serveis socials que ja està obert i que és una meravella per a dignificar el treball dels treballadors i treballadores municipals, però també de les persones usuàries de serveis socials.

Aqueixa va ser la primera legislatura, treballar en futur. En la segona legislatura aqueix era també el camí, però vam tindre una pandèmia, una desgràcia que va paralitzar al món i també va paralitzar a Borriana, encara que la nostra línia de treball ha sigut sempre la mateixa.

De l'època de la pandèmia hem d'agrair molt la implicació del Govern d'Espanya i el de la Generalitat pel suport econòmic i facilitar la gestió municipal, perquè ens van considerar als ajuntaments entitats majors d'edat i així es van poder fer moltíssimes coses.

I aqueixa és la nostra línia, continuar treballant, sempre en col·laboració amb altres administracions, perquè el que es fa a Borriana es fa amb els diners dels borrianencs, però també amb el que aporten a l'Estat i a la Generalitat.

Quin és el vostre projecte per als pròxims quatre anys? Ens pot desgranar els principals projectes?

Els projectes europeus ja estan en més d'un 70% licitats, adjudicats i pagats i a més dels quals estan en marxa tenim altres projectes nous.

Per exemple, pensem que la mobilitat a la nostra ciutat s'ha de millorar, i no sols en el tema de la sostenibilitat, perquè siga més còmoda per a caminar però també per a la gent que haja d'utilitzar els seus vehicles.

Per això, alguns dels projectes que incloem en la nostra proposta de programa electoral per a la pròxima legislatura, però que ja hem arrancat són la connexió de la CV-18 i la zona sud de la nostra ciutat i una altra pel nord quan estiga Sant Gregori.

Borriana debat en els últims anys grans projectes com Sant Gregori, el Parc de l'Arenal o la conversió en zona de vianants del centre. Quin model plantegeu des del PSOE a aquests projectes?

El projecte de ciutat el tenim clar des de 2015. S'han fet moltes actuacions per a reduir la mobilitat de vehicles, però no pot ser dir “no passen cotxes” sense donar solucions i s'ha de solucionar el tema de l'aparcament.

Però sí hem treballat en la reorganització del centre de la ciutat. Va haver-hi un concurs d'idees, amb tres projectes que van resultar guanyadors en un jurat especialista en la matèria i a partir d'ací s'està treballant a poder portar avant algunes de les mesures de cadascun d'aquests projectes.

En la zona de l'Arenal ja estem duent a terme la primera fase d'aquest projecte. L'Arenal no pot ser un Arenal amb funcions exclusives, ha de compatibilitzar l'ús i el gaudi de les persones amb els serveis d'oci.

Per això, aquest projecte que hem presentat, del qual ja hem arrancat la primera fase, està plantejat en aqueixa línia: Fer un arenal on es puga passejar, on es puga gaudir, en un passeig marítim més ampli i més adequat, amb una pèrgola que puga donar ombra però també compatibilitzar els berenadors, especialment en l'època de l'estiu, quan molta gent de Borriana passa el seu estiu en la zona. Hi ha projectes importants, hi ha projectes iniciats i hi ha projectes que han d'acabar en aquesta legislatura que ve.

Més enllà dels grans projectes, en el dia a dia els veïns què li demanen?

Tenen molt interés en temes que els afecten personalment. Un és el tema de la neteja, en el qual es pot fer més ampliant la inversió i els efectius, la qual cosa ja s'està fent, sobretot després de la pandèmia.

Però cal treballar també en conscienciació. No és suficient que es netege més, sinó que hem d'aconseguir que no s'embrute.

Record de la meua experiència com a professora d'institut quan veia com els alumnes tiraven les restes de l'esmorzar al sòl i deien “no passa res, ho netejaran les dones de la neteja”. Jo els deia “no, aqueixes dones no han de recollir el teu fem, s'encarreguen que això estiga en condicions”.

En qualsevol cas, és importantíssim netejar, i estem posant molts esforços en el tema dels aigualejos, en el tema d'augmentar els diners per a la neteja, però també és important no embrutar.

Posaré un exemple molt clar el tema dels voluminosos. Hi ha moltes queixes de veïns i hem ampliat la recollida cinc dies a la setmana, que poden cridar a l'empresa perquè passe a recollir-ho gratuïtament. Com és possible que, malgrat això continuen apareixent voluminosos per molts racons de la nostra ciutat? Jo apel·le a la consciència ciutadana i apel·le també a la informació ciutadana.

També és important conscienciar en el tema de la separació en origen, perquè es se separa més per a reciclar es redueix el cost que pagarà l'ajuntament i en conseqüència els veïns de Borriana.

Si torna a ser alcaldessa, quina serà la primera mesura que aprovarà?

Hi ha moltes primeres mesures. Jo recorde quan entrem en 2015, la primera mesura va ser simple però molt simbòlica. Quan arribem l'antic equip de govern tenia reserva d'aparcament per als vehicles dels regidors i guardaespatles. Tot això ho eliminem.

Hi ha mesures molt simples, però que mostren la nostra actitud i intenció, i hi ha mesures molt més importants, com la mobilitat, l'accessibilitat, l'atenció personal la seguretat, la sanitat o els serveis socials.

Per exemple, hem ampliat la plantilla de Policia Local i la continuarem ampliant, perquè el tema de la seguretat és un tema que també planteja la gent. S'han acabat ara unes oposicions amb una oferta de 21 places noves d'agents. S'han prejubilat des de 2018 una vintena d'agents i ha costat molt recuperar aqueixes places.

Cada vegada que hi ha eleccions es parla del model econòmic de la ciutat, de si ha d'industrialitzar-se, de tornar a mirar a l'agricultura o de canviar el seu model turístic. Quin model plantegeu i quines competències té l'Ajuntament en aquesta qüestió?

Nosaltres el que estem fent és treballar pels models econòmics existents i també per un model econòmic de futur en el turisme i en l'ocupació que passa ‘sí o sí’ per Sant Gregori.

En el tema empresarial, per exemple, en les quatre zones industrials que tenim en la nostra localitat hem treballat braç a braç amb la Generalitat per a realitzar actuacions amb els fons del Ivace.

A més, també hem treballat braç a braç amb altres ajuntaments i entitats per a treballar per la nostra agricultura malgrat la situació que està vivint des de ja fa molts anys amb temes com el de les plagues. Per exemple, hem obtingut els permisos per a captures els senglars que tant de mal fan als cultius.

Però també hem de pensar en el futur turístic de la nostra ciutat, que és un turisme de proximitat però volem obrir el ventall d'oportunitats amb Sant Gregori, que és undamental malgrat totes les pedres que estan intentant-li posar en el camí.

Vosté és alcaldessa les 24 hores del dia. Ens podria comptar un moment que haja sigut especialment dur per a vosté durant aquests últims huit anys?

Sens dubte la pandèmia. Recorde vindre a l'Ajuntament tot sol, sense que hi haguera moviment i contactar amb les altres administracions. En aquell moment no sabíem el que estava passant però vam posar el nostre esforç per a tirar cap avant al nostre comerç, els nostres treballadors, les nostres petites empreses i vam posar en marxa subvencions i els bons de comerç.

Tot això han sigut experiències molt negatives, de les quals s'han extret aspectes molt positius, com la implicació de la ciutadania de Borriana, que és una ciutadania compromesa, responsable i solidària.

I un moment que recorde amb especial alegria?

Els moments que atresore amb més alegria a nivell personal han sigut els naixements dels meus nets aquests tres últims anys, però com a alcaldessa pot ser qualsevol moment en cada dia.

Hui, per exemple, quan ha vingut una persona i s'ha acostat a mi i m'ha dit “has fet moltes coses per Borriana i vull que continues”. És un exemple d'un moment important per a mi, quan un veí reconeix que estem treballant i que no hem deixat de treballar en cap moment en aquests 8 anys i especialment després de moments tan durs.

Per això, el dia de la presa de possessió és una satisfacció immensa, saber que la ciutadania et dona suport com la persona que portarà avant el projecte socialista a Borriana. Quan la gent del carrer et reconeix que s'ha avançat en molts temes, aqueix és el moment més important per a mi.

Què li diria als borrianencs per a demanar el seu vot?

Crec que La millor manera de dirigir-me a la gent de Borriana és dir-los que portem huit anys treballant incansablement, que estem enamorats de Borriana i de la seua gent. Per això pensem que necessitem quatre anys més per a poder portar avant aquest projecte que es va iniciar en 2015 pensant en la ciutadania.

Pujar